بزرگ ترین مراسم عزاداری آئینی محرم کشور در« نوش‌آباد»

خبرگزاری شبستان:آیین های سنتی مذهبی ویژه و منحصر به فردی همچون مراسم کشته برداری، خیمه برداری، خیمه سوزی،کتل و تعزیه خوانی با قدمت بیش از یک قرن در شهر نوش‌آباد از توابع شهرستان آران و بیدگل برگزار می‌شود.

به گزارش خبرگزاری شبستان از اصفهان دل های عاشق در ماه محرم به سقاخانه اشک گره می خورد و در کوچه پس کوچه های توسل دست نیاز به شاه شهیدان دراز می کند تا جرعه ای ناب از شعر و شعور شهامت و ایثار و آزادمردی را در وجود وی ریزد.


خیمه عشق به حسین و کربلا که در اردوی دل عاشقان اهل بیت از خرد و کلان همواره ثابت و مستمر برافراشته است با چاووش عزای محرم حرم و بارگاه ثارالهی می شود.


دستان همه شاخه توسل، چشم ها چشمه جوشان اشک و دل ها آتشدان سوز و گداز از مصیبت بر حسین و اولادش در وقایع عاشورا می شود.


محرم هر کسی دنبال بهانه می گردد تا چشمان گناه را ببندد، ریسمان دخیل بر گردن تواضع اندازد، عاشورای عشق حسین را چون قرآنی که حُرّبن یزید ریاحی بر روی دست نهاد به روی دست گیرد و با شمشیر برّان ایمان و آزادمردی، دلش را حریم حسینی کند.


محرم همه افراد جرعه نوش جام توسل و ارادت خود هستند و هر چه که از دستشان بر می آید انجام دهند تا با علم ارادتی که بر می افرازند در لوای پرچم سرخ حسینی ماه عزای حسینی را پر شور و با شکوه برگزار کنند تا مظلومیت و حقانیت تمامی حق را در مقابل تمامی جبهه کفر به جهانیان بشناسانند.


آیین ها و آداب و رسوم سنتی مذهبی که از دیر باز در جای جای ایران در شهرها و روستاهای مختلف برگزار می شود یکی از این برنامه هاست که برگزار کنندگان آن سعی می کنند وقایع عاشورا را از طریق این آیین ها بازسازی و مصائب شهادت امام حسین(ع) و اسارت اهل بیتش تصویرسازی کنند.


شهر قدیمی نوش آباد از توابع شهرستان آران و بیگل یکی از این مراکزی است که هر سال با برپایی آیین های سنتی مذهبی با قدمت بیش از یکصد سال مراسم سوگواری و عزای محرم حسینی را بسیار باشکوه و تاثیرگذار برگزار می کند به گونه ای که افراد زیادی برای مشاهد این مراسم از مناطق مختلف روانه این شهر می شوند.


خبرگزاری شبستان در این مجال این مراسم را به تفکیک با ذکر نام و زمان برگزاری آن برای مخاطبان فضای مجازی بیان می کند تا در راستای در انتقال فرهنگ و معارف عاشورا رسالت فرهنگی خود را انجام دهد.


*آیین سنتی مذهبی سقاخوانی در استقبال از محرم حسینی؛


مراسم آیینی سنتی سقاخوانی در حسینیه ها و منازل شهروندان نوش آبادی به منظور آمادگی کامل و مناسب برپایی مراسم عزاداری پرشور محرم آغاز می شود.


مردم این شهر شامگاه روز عید غدیر بعد از نماز مغرب وعشا با حضور در حسینیه ها و منازل همه محلات آن بانگ سوگ و مویه را در شهر طنین انداز می کنند تا به همگان اعلام کنند بیرق های حزن و اندوه را در ماتم مظلوم کربلا و یاران و خاندانش برافراشته شود.


در این مراسم سقاخوانان در4 گروه از استادان و پیش کسوتان سقاخوانی، بزرگ‌ترها، شاگردان وجوانان به صورت حلقه های عزا مقابل یکدیگر نشسته و اشعاری پر محتوا و سوزناک در توصیف واقعه کربلا و مدح شهدای کربلا را با نواهایی برگرفته از ردیف دستگاه موسیقی سنتی هم‌نوایی می کنند.


در این هم‌خوانی که بدون سینه‌زنی و سنج و دهل است گوشه‌های مختلف موسیقی ایرانی از جمله دشتی اجرا می‌شود که شاید برخی از گوشه‌های آن الهام بخش اساتید موسیقی است.


سقاخوانی از هجدهم ذالحجه تا شب اول محرم و در روزهای تاسوعا و عاشورا اجرا می شود.


*مراسم ورود قافله اهل بیت به کربلا در روز دوم ؛


مراسم ورود به قافله اهل بیت به کربلا توسط یکی از هیئت های اباالفضلی مذهبی شهر نوش آباد از طریق گروه تعزیه خوان و روایت مداح با شیوه ای جذاب روز دوم محرم در مجموعه 5 هزار متر مربعی فرهنگی مذهبی علقمه این شهر برای عزاداران بازسازی می شود.


این مراسم به شیوه تاثیرگذار برای مخاطب با تلفیق حرکت هنروران و بازگویی مداح در راستای تصویرسازی فضای واقعی وقایع عاشورا با نظارت کارشناسان مذهبی و استناد به مقاتل برگزار می شود.


*مراسم سنتی مذهبی خیمه کوبی در روز هشتم محرم الحرام ؛


مراسم خیمه کوبی و ورود شبیه قافله حضرت امام حسین (ع) ،اصحاب و اهل بیتش، لشکر یزید و اشقیا در قالب یک هزار و 500 نفر پیاده و سواره بر یکصد اسب و شتر همراه با تجهیزات به همراه مراسم تعزیه خوانی در مجموعه فرهنگی 30 هزار متر مربعی خیمه گاه حسینی همزمان با عصر روز هشتم محرم الحرام در شهر نوش آباد برگزار می شود.


در این مراسم شبیه کاروان اولیا در قالب ابا عبدالله، یاران و اهل بیتش، خاندان بنی هاشم گهواره علی اصغر، حجله قاسم، محمل مخدره زینب (س)، زنان و دختران کجاوه سوار،گروه ملائکه دوزخ، حوریان بهشتی، سپاه اجنه، ملائک مقرب و سپاه اشقیا در قالب لشگر یزید، ابن سعد، حرمله ، ارزق شامی، حکیم بن طفیل ،شمر به همراه 10 گروه از نوازندگان سازهای ضربی و بادی در دسته‌های چند نفره بسیار باشکوه و سنگین و متاثر کننده بازآفرینی می شود.


کار گریم این کاروان عظیم و تاثیرگذار که انتخاب نقش هایشان از قبل بر اساس برنامه ریزی منظم و از پیش تعیین شده از صبح روز هشتم در منزل جامه دار بر روی آنها انجام می شود و پس از آماده سازی راس ساعت 2 در یک ستون بسیار منظم و با شکوه با عبور از خیابان های اصلی شهر به مجوعه فرهنگی مذهبی خیمه گاه حسینی می رسد و مراسم را اجرا می کند.


*مراسم نقاره زنی بر بام حسینیه شهر در صبح روز دهم محرم؛


صبح روز دهم محرم یعنی عاشورای حسینی گروه موزیک نقاره و دهل هیات حسینی به روی بام حسینیه این منطقه رفته و با نواختن نقاره و دهل نغمه ماتم شهادت حضرت امام حسین(ع) را می سرایند تا مردم شهر خود را برای برگزاری عزاداری این روز رستخیز آماده کنند.


*برداشتن شبیه کشته های امام و فرزندانش در روز عاشورا ؛


در این مراسم که شبیه پیکرهای مطهر و مقدس امام و فرزندانش بصورت طبیعی بازسازی می شود و با عنوان کشته برداری در روز عاشورا معروف است عزاداری مرسوم و ویژه شهر نوش آباد است افرادی از سادات و افراد در خور شان و مقام این شخصیت در نقش شبیه کشته امام حسین(ع)، یاران و فرزندانش انتخاب می شوند.


در مراسم شبیه کشته اباعبدالله نقش شبیه کشته ابی عبدالله درتابوت به گونه ای می خوابد که تمام پیکر او بادستانی درهم کرده و انگشتانی خضاب شده پیداست و پیکری بی سر و گلویی بریده را نمایش می دهد به طوریکه در ذهن هر بیننده شهید کربلا بسیار دردناک و جانسوز متجسم می شود.


در شبیه کشته ابالفضل العباس هم یکی از سادات بر روی تختی خوابیده در حالی که تیر بر چشمانش خورده و دستانش از بدن جدا شده و به همین منوال دیگر شبیه کشته ها متناسب با نحوه شهادت و وضعیت خاص خود توسط شخصی از سادات به صورت کاملا طبیعی و منحصر به فرد نشان داده می شود.


از آداب کشته برداری آن است که در طراحی و اجرای آن هیچ غیری به جز معتمدان و مشاوران مذهبی هیات ها دخالتی ندارد.


گفتنی است در روز عاشورا تمام هیئت های مذهبی شهر در امامزاده و گلزار شهدا عزاداری و سینه زنی می کنند و مراسم روز دهم را با تعزیه خوانی هیئت حسینی به پایان می رسانند.


**مراسم کتل در روز عاشورا به نمادی از حضرت علی اصغر(ع)؛


خانواده های نوش آبادی، به قصد ادب به آستان اهل بیت (ع)، نذر می کنند که فرزند خردسال خود را بیمه حضرت علی اصغر(ع) کنند تا آیین کتل را با آداب خاصی برگزار کنند.


در این آیین طفل شش ماهه به نماد حضرت علی اصغر امام حسین(ع) بر اسب تزیین شده بر اساس نذر مادر کودک سفیدپوش یا سیاه پوش باشد بر سرش، سربندی با یکی از اسما مقدس ائمه می بندند باگونه های قرمز در حالی که در کنار هر کتل مرشدی با قرائت اشعاری در مصائب امام حسین(ع) حرکت داده می شود.


اسبی که کتل بر روی آن سوار می شود با قالیچه ای تزئین شده و جلوی اسب دو کارد بصورت ضربدری می بندند و برای حفاظت کودک، تیغه آنرا با پارچه می پوشانند و بر سر آن میوه های سیب و پرتقال یا انار قرار می دهند. بر پیشانی اسب دو آیینه می بندند و بر قسمت هایی از بدن اسب که پوشیده نیست، پارچه های سبز سفید یا سیاه می بندند.


در دو طرف اسب کتل، سه نوجوان که لباس مخملین پوشیده اند و چوب در دست دارند به نام شاطر، حرکت کرده و یک نفر نیز سوار بر اسب ، با یک دست کودک را در بغل گرفته و با دست دیگر چتری بر سر او نگه می دارد. پدر کودک نیز به همراه کتل، تنگی از شربت در دست گرفته و از مردم پذیرایی می کند.


کتل کردن کودکان درخانواده های نوش آبادی قبل از تولد نوزاد و یا برای گرفتن حاجت و سلامتی کودکانشان نذر کرده می شود.


*آیین سوگ و مویه سادات در صبح روز یازدهم محرم ؛


این مراسم توسط بیش از 500 نفر از سادات شهر نوش آباد با هدف تسلیت گویی شهادت امام حسین(ع)و یارانش به محضر بانوی صبر و جلالت مخدره زینب(س) و حضرت امام زمان (عج) همراه با عزاداری و سوگواری ظهر روز یازدهم محرم در مجموعه فرهنگی خیمه گاه حسینی این شهر برگزار می شود.


سادات شهر در این مراسم هر سال صبح روز یازدهم محرم به صورت دسته سینه زنی با حرکت از مسجد فاطمیه شهر در حالیکه نوحه ماتم "بنی اسد سفر کنید، خاک عزا به سر کنید، که حسین کشته شده و " بنی اسد سفر کنید، شال عزا به سر کنید که حسین کشته شده " را با زبان اشک و سوز سر می دهند و با عبور از کوچه و خیابان های شهر در محل خیمه گاه حسینی اقامه عزا و سوگواری می کنند.


در این هیات مردان با شال های سبز بر گردن و زنان با پوشیه سبز از روی ادب و احترام بالاترین مراتب حزن و اندوه خود از ماتم شهادت امام حسین(ع) و اصحاب با وفایش به نشانه همدردی و اظهار مراتب تسلیت از این واقعه جانگداز را به همگان اعلام می دارند.


*مراسم خیمه سوزی و کشته برداری قوم بنی اسد در کربلا در روز یازدهم؛


بزرگ ترین مراسم آیینی مذهبی خیمه سوزی، اجرای تعزیه، خیل عرب و خاکسپاری شهدای کربلا توسط شبیه قوم بنی اسد بر اساس یک سنت دیرینه به همت هیات حسینی شهر نوش آباد است که در مجموعه فرهنگی مذهبی خیمه گاه این شهر اجار می شود.


این مراسم همزمان با عصر روز یازدهم محرم الحرام با اجرای گروه های اجرای تعزیه شهادت امام حسین و وداع آن حضرت با اهل خیام ،مراسم خیمه سوزی ،غارت سپاه یزید در اردوگاه ابی عبدالله ، هلهله و شادمانی لشگر ابن سعد پس از ظهر عاشورا در حمله به خیمه ها و اسارت اهل بیت،حضور اعراب بنی اسد در قالب مراسم خیل عرب و دفن شهدای کربلا توسط هیات حسینی در مجموعه ای کاملا متناسب و باز آفرینی شده از خیمه های دو لشگر امام و اشقیا در صحرای کربلا به صورت زنده و طبیعی برای عزاداران برگزار می شود.


*مراسم خاکسپاری شهدای کربلا در روز دوازدهم؛


مراسم خاکسپاری شهدای کربلا و اسارت خاندان اهل‌ بیت (ع) با تلفیقی از بازگویی مداح و بازیگردانی 100 هنرور نیز در مجموعه علقمه نوش‌آباد برگزار می شود.


این هنرنمایی در مکانی به وسعت 5 هزار مترمربع همراه با نمایش پیکر مطهر شهیدان کربلا روی زمین نینوا توسط هنروران واقعی به همان وضعیتی که در گوشه گوشه میدان نبرد به شهادت رسیده‌اند، تل زینبیه، نخلستان‏ها، علقمه و حتی گودی قتلگاه بازآفرینی می شود.


نکته قابل توجه در بازآفرینی پیکر شهدا و تمایز این مراسم با برنامه‌های دیگر مناطق که از ماکت، نمونک و آدمک‌های مصنوعی استفاده می‌شود حضور اشخاص واقعی در نقش شهدا است به این صورت که گروهی از جوانان شهر به تعداد شهدای کربلا با طراحی صحنه کاملا شبیه‌سازی شده از دشت کربلا با سر و صورت خون آلود، نیزه یا تیر در بدنشان فرو رفته، صورت‌های سوخته از آفتاب، از ساعت 10 صبح عاشورا تا عصر روز دوازدهم بی‏حرکت بر زمین خوابیدند به گونه‌ای است که هر کس وارد محوطه می‏شد بی‏اختیار تحت‏ تاثیر قرار می‌گیرد و با تمام وجود مظلومیت و غربت جبهه حق در برابر تمامیت ظلم ظالمین کفر را درک می‌کند.


*مراسم روز اربعین؛


مراسم نمادین ورود قافله اسرا از شام به کربلا ، وداع خاندان اهل‌ بیت (ع) با امام و یارانش و زیارت جابر به عنوان اولین زائر امام حسین(ع) با بازیگردانی بیش از یکصد هنرور به صورت طبیعی و زنده در مجموعه 5 هزار متر مربعی فرهنگی علقمه نوش‌آباد برگزار می شود.


*برپایی دو نمایشگاه بزرگ عاشورایی"غدیر تا ظهور و اینجا کربلاست"


دو نمایشگاه بزرگ عاشورایی"غدیر تا ظهور و اینجا کربلاست" توسط هیئت های حسینی و ابالفضلی در مجموعه های فرهنگی خیمه گاه و علقمه شهر نوش آباد طی دو ماهه محرم و صفر برای بازدید علاقه مندان به خاندان عصمت و طهارت دایر است.


در نمایشگاه از "غدیر تا ظهور" واقع در مجموعه فرهنگی خیمه گاه حسینی با نمایش نمونکها در اندازه های واقعی وقایع تاریخی عاشورا و مصائب ائمه اطهار به همراه نقل راویان در مساحت 1600 مترمربع باز آفرینی می شود.
 

در نمایشگاه "اینجا کربلاست" نیز با مساحت 700 مترمربع نیز واقع در مجموعه فرهنگی علقمه با ساخت نمونه مسیر حرکت حضرت امام حسین (ع) از مدینه به کربلا و بازگشت قافله اسرا از کربلا تا مدینه بازسازی می شود.
 

غرفه قابل توجه این دو نمایشگاه غرفه پخت نان سنتی و نذری معروف محرم نوش‌آباد به نام "نان عباسعلی" است که در ساعات بازدید نمایشگاه طبخ و به بازدیدکنندگان عرضه می‌شود.


*نذری های سنتی در نوش آباد؛


از دیگر برنامه های ویژه محرم در شهر نوش آباد پذیرایی از عزاداران با توزیع نذورات و خیرات بانیان در ایام محرم و صفر به ویژه از روزهای تاسوعا تا پایان روز دوازدهم است که توسط خانواده های این شهر نذر کرده می شود و بین عزاداران توزیع می شود.


*پخش حلیم موسوم به آش امام حسینی؛

 

نان عباسعلی که با ترکیبی از آرد، شیر، شکر، زعفران، غرفه و کنجد پخت می شود،شیر ،شله زرد ، گوشت لوبیا ،نان و پنیر سبزی و مشگل گشا (بسته های حاوی ذرت ،نخودچی ،کشمش ،آجیل و شکلات) از جمله نذری های ویژه و سنتی خانواده های نوش آبادی است که بین عزاداران و شهروندان توزیع می شود.


شهرنوش آباد با پیشینه تاریخی و باستانی 7هزارساله باجمعیت 12هزارنفری درفاصله 8کیلومتری شمال کاشان و3 کیلومتری غرب شهرستان آران وبیدگل در استان اصفهان واقع شده است.
 

 

پایان پیام/

کد خبر 309843

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha