عزاداری باید حساب شده باشد/هدف فقط برپایی یک مجلس نیست

عضو هیات علمی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی با اشاره به ویژگی های عزاداری برای سیدالشهدا(ع) گفت: عزاداری باید حساب شده و با تکیه بر محتوا باشد چراکه هدف تنها برپایی مجلس نیست.

حجت الاسلام و المسلمین محمدجواد رودگر، عضو هیات علمی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی، در گفت وگو با خبرنگار قرآن و معارف شبستان، با اشاره به وجوه الگوپذیری از واقعه عاشورا برای جامعه امروز شیعیان گفت: معتقدم تمام آنچه که در قیام سید و سالار شهیدان در کربلا به وقوع پیوست، در واقع نمود قابل توجهی داشته و می تواند به مثابه الگو و اسوه برای شیعیان باشد.

وی ادامه داد: واقعه کربلا تنها میدان کارزار نبود بلکه ابعاد مختلفی از زندگی فردی و اجتماعی و خانوادگی در دشت کربلا به نمایش گذاشته و در واقع الگویی عینی برای سبک زندگی اسلامی برای آیندگان معرفی شد.

عضو هیات علمی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی با اشاره به امکان ایجاد سعادت در زندگی گفت: بهره گیری از آموزه ها و سیره اهل بیت(ع) و به ویژه تمسک به رفتار و اخلاق امام حسین(علیه السلام) می تواند زندگی پرباری را برای انسان جامعه امروز رقم بزند چراکه حضرت سیدالشهدا(ع) در سخت ترین شرایط برای رسیدن به آرمان حقیقی اسلام از همه چیز گذشت و جان اش را فدا کرد.

رودگر تصریح کرد: همین سیر بررسی و مرور و بازخوانی سیره اباعبدالله(ع) در مسیر ارتقای وجودی در ابعاد مختلف خودشناسی و خداشناسی و در وهله بعد تکلیف شناسی در واقع سرمشق امروز ماست که بتوانیم مسائل را از دریچه نگاه اسلام راستین ببینیم.

وی ادامه داد: یاران باوفای امام حسین(علیه السلام) به درجه ای از بعد معرفتی و معنویت دست یافتند که توانستند از میان آن سپاهی که در یک شب تبدیل به هفتاد و دونفر شد در میان کاروان اندک امام حسین(علیه الاسلام) قرار بگیرند و عزم راسخ و استواری در عمل و عقیده را به نمایش گذارند.


وی گفت: همین رویکرد سیدالشهدا(علیه الاسلام) و یارانش الگوی کاربردی جامعه امروز است چراکه آنان تصمیم راسخ خود را گرفتند و خالصانه در مسیر سیر الی الله با سلوک اخلاقی شان گام بر داشته و به درجه شهادت رسیده و دین خدا را زنده کردند.

رودگر افزود: اگر به شاکله کلی زندگی یاران امام حسین(علیه السلام) که در دشت کربلا حضور داشتند توجه کنیم می بینیم که از هر قشری در میان آنان وجود داشته است، یاران حضرت هرگونه تعاملات سیاسی و اجتماعی خود را رها و با وجود تمام مسائلی که هر انسانی در بطن زندگی عادی خود دارد، با آگاهی کامل جهاد کردند وقتی خوب بررسی کنیم انبوهی از معارف عاشورایی پیش روی ما وجود دارد که امروز باید به عنوان مسلمان در زندگی خود لحاظ و هدف قیام عاشورا که همان امر به معروف و نهی از منکر بود را در زندگی خود زنده کنیم.

 عضو هیات علمی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی با بیان اینکه سیر زندگی هر فرد در نحوه تصمیم گیری های آینده او در برهه های مختلف زندگی اثربخش خواهد بود، گفت: بررسی کنیم و ببینیم برای مثال «حبیب ابن مظاهر» چگونه زندگی کرد، او چه رفتاری داشت، از چه چیزهایی گذشت و سکوت کرد و در برابر چه مواردی موضع گرفت، چگونه شد که در رکاب امام حسین(علیه السلام)قرار گرفت.

 رودگر در این راستا افزود: در واقع از این گفتار می خواهم به این نتیجه برسم که زندگی و منش هر فرد در زندگی او را در مراحل مختلفی قرار می دهد و چه بسا هر مرحله تاریخ ساز باشد درست مانند آنچه که در زندگی و سیر یاران امام حسین(علیه اسلام) مشهود بود.

 عضو هیات علمی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی با اشاره به امکان تحقق سبک زندگی اسلامی گفت: اگر ما به دبنال این زندگی هستیم باید امام حسین(علیه السلام) و یاران باوفایش را الگوی راستین خود قرار دهیم و به قول بیدل دهلوی:

وی در ادامه به شیوه و سبک عزاداری ها برای امام حسین(علیه السلام ) اشاره و تصریح کرد: اساسا اصل عزاداری به زعم من ارتباط عاطفی توام با عقلانیت و معرفت نسبت مصیبتی است که ائمه کشیده اند، بنابراین گریه و عزاداری باید حساب شده باشد و از یک طرف سبب ارتقای روحی و معنوی انسان و از سوی دیگر باعث ابراز محبت نسبت حضرت و اصحاب ایشان شود.

رودگر ادامه داد: برپایی جلسات دسته های عزاداری به این مفهوم است که عزاداران پذیرفته اند که قیام سیدالشهدا(علیه السلام) در مبارزه با ظلم و بیداد شکل گرفته و قیام به حقی برای مقابله با جماعتی بوده است که سبب شده بودند تا اسلام راستین از یاد مردم و جماعت مسلمین برود.

این محقق با اشاره به اینکه سبک عزاداری برای امام حسین(علیه السلام) اهمیت دارد، افزود: عزاداری باید مبتنی بر ارایه مفاهیم و معارف عاشورایی بوده و در عین حال بر منابع دینی نیز استوار باشد.

رودگر ادامه داد: عزاداری برای سالار شهیدان در طول قرن ها از زمان ائمه و تا دوران بعد از آن وجود داشته و سیر تاریخی را گذرانده است، در این میان ممکن است تنها آداب عزاداری تغییر کرده باشد اما ریشه و اصل عزاداری همان ذکر مصیبت برای اباعبدالله(ع) است.

 

وی گفت: البته با وجود آنکه ممکن است سبک عزاداری در هر زمانی عوض شود اما هم آن است که در تغییر آداب عزا به این اصل توجه کنیم که عزاداری ما در شان حضرت اباعبدالله(ع)، اهل بیت ایشان و یاران کربلاباشد و اساسا قالب های عزاداری به گونه نباشد که برخی به دنبال سبک مدرن در این مجالس باشند.

 

رودگر با اشاره به اینکه برخی افراد در سیر عزاداری دچار سطحی نگری می شوند، تاکید کرد: نباید اصل و هدف از عزاداری را فراموش کنیم، قصد تنها برپایی یک مجلس نیست که برگزارشده و تمام شود بلکه باید محتوا اساس و اصل عزاداری ها باشد.
 

پایان پیام/

کد خبر 311744

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha