علاءالدین ملک اف، استاد تربیت مدرس تهران و نویسنده مقاله برگزیده در کنگره بین المللی علامه ابن شهرآشوب ساروی از جمهوری آذربایجان امروز(3آذر) در گفتگو با خبرنگار شبستان ضمن تشریح موضوع مقاله خود به این کنگره در خصوص نقش ابن شهر آشوب در هویت بخشی به مسلمانان اظهار داشت:علامه در کتاب های خود دیدگاه تقریبی دارند.
وی با بیان اینکه ابن شهرآشوب در 800سال پیش در حلب مقر امویان، شامیان و اهل تسنن می زیست، افزود: مرحوم علامه در آثارشان با دیدگاه تقریبی به بیان مباحث دینی شیعه پرداخته است.
ملک اف با بیان اینکه اندیشه های ابن شهر آشوب در ساختن هویت مسلمانان نقش تاثیرگذاری داشته است، خاطرنشان کرد:عالمان دینی و معارف آنها در شناخت خود، به انسان کمک می کنند.
وی با تاکید بر اینکه هویت و پیشینه تاریخی برای هر ملتی مهم است، گفت:علمای دین به ما هویت بخشیدند و علم و عمل ما بدون هویت گذشتگان به کمال نمی رسید.
ملک اف با اعلام اینکه هویت ما مرهون کاری است که در طول تاریخ برای ما صورت گرفته است، بیان داشت: نقش عالمانی به مانند ابن شهرآشوب در رسیدن به تمدن اسلامی بر کسی پوشیده نیست.
این مدرس و پژوهشگر اظهار داشت: برخی از ویژگی های اخلاقی و اجتماعی مرحوم ابن شهرآشوب به خودش باز می گردد و برخی دیگر به مردم عصر خودش و آیندگان مرتبط می شود و موجب هویت بخشی به آنها می شود.
وی با تاکید بر ضرورت احیای هویت دینی، تصریح کرد: بزرگداشت علمای اسلامی و شیعی و استمرار این بزرگداشتها در واقع بزرگداشت و احیای تمدن اسلامی و آشکار کردن زوایای مختلف و چه بسا پنهان این تمدن است.
ملک اف با بیان اینکه باید تاریخ هویت برگرفته از علما و دانشمندان گذشته را به نسل جوان معرفی کنیم، بیان داشت: نقش معرفی عالمان، آثار عالمان و الگوهای اخلاقی و تاریخی بسیار نقش بیبدیلی است و نباید در این زمینه غفلت کنیم.
این مدرس و پژوهشگر با بیان اینکه منابع غنی تفکر و اندیشه شیعی باید مورد توجه باشد، گفت: برگزاری از این دست کنگره ها نباید صرفا به یک سال و چاپ و انتشار کتاب، منجر شود و این روند باید ادامه داشته باشد.
وی در ادامه گفتگو در پاسخ به اینکه نظر شما راجع به تهاجم فرهنگی چیست؟ تصریح کرد: تهاجم فرهنگی و به تعبیر رهبر معظم انقلاب اسلامی شبیخون فرهنگی مرتبط با فرهنگ شیعی و تمدن آنها بالاخص مسلمانان ایران زمین می شود.
ملک اف در پاسخ به سوال رونق مساجد در ایران و جمهوری آذربایجان چه تفاوتی با هم دارد؟ تصریح کرد: بنده در مجله اندیشه تقریب شماره 14 مقاله ای را با عنوان تقریب مذاهب اسلامی را ارائه دادم که باید علاوه بحث کمیت مساجد به کیفیت حضور در مساجد نیز توجه شود.
وی ادامه داد: در زمان شوروی سابق قبل از تشکیل دولت جمهوری آذربایجان زمان خفقان بوده است و تمامی مساجد به جزء یک مسجد را بستند و برای مسلمانان برای حضور در مساجد قوانین سختی را وضع کردند و بعد از 70سال که آذربایجان مستقل شد تمامی مساجد بازگشایی و یا مرمت شدند ولی این بار از نظر کمی تعداد مساجد زیاد شد اما از لحاظ کیفی حضور مردم کم رنگ تر شد و فقط در ماه های محرم و رمضان مردم در مسجد حاضر می شوند و این نیازمند توجه جدی است.
ملک اف با اشاره به اینکه مسجد پایگاه اسلام است، یادآور شد: مساجد در جمهوری آذربایجان از قداست و جایگاه با عظمتی برخوردار است و کسی که پناه می خواهد به مسجد می رود.
با تاکید بر اینکه در مساجد باید نماز، دعا و ذکر و دانش رونق یابد، تصریح کرد: مسجد با وجود کارکردهای مختلف فرهنگی، اجتماعی، سیاسی، تربیتی، اقتصادی و عبادی متاسفانه در خطر غفلت قرار دارد و از این رو باید برای پویایی این پایگاه ها چاره اندیشی صورت گیرد.
پایان پیام/
نظر شما