زهان؛ بزرگترین کارگاه سازندگی/ مردم محور بازسازی مناطق زلزله زده

خبرگزاری شبستان:"مردم محور بازسازی مناطق زلزله زهان بودند"برای گفته خود سند می آورد؛صدور پایان کار 605واحد مسکونی یک سال بعد از زلزله تنها با کمک مردم امکان پذیر بود در غیراینصورت هنوز خانه ها مسقف نشده بودند.

به گزارش خبرگزاری شبستان از بیرجند، ساعت 20 و 38 دقیقه و 10 ثانیه (15 آذر 91) بود که مرکز لرزه نگاری بیرجند زمین لرزه ای به بزرگی 5.5 در مقیاس ریشتر را به مرکزیت زهان ثبت کرد.

 

یک سال از زلزله ویرانگر زهان گذشت؛ گویی چشم بهم زدنی گذشت تا به انسان یادآوری کند که سالهای عمر به سرعت برق و باد می گذرند. اما آنچه بعد این یکسال در روستاهای زلزله زده بخش زهان به چشم می خورد آبادانی و تولد دوباره این روستاهاست.

 

آبادانی که هر کس با دیدن آن بی شک "انگشت" حیرت به دهان می گیرد و باور اینکه این مناطق دقیقاً یک سال قبل تنها تلی از خاک بود را برای انسان کمی دشوار می کند. اما بی شک آبادانی مناطق روستایی زلزله زده زهان در سال 91 حاصل تحمل برف و باران های زمستان و سرماهای استخوان سوز در یک چهاردیواری به نام "کانکس" و یا یک پوشش سفیدرنگ به نام "چادرهایی مزین به آرم هلال احمر" بوده است.

 

 

کانکس و چادرهایی که اگر سفری به شاج، عباس آباد، زردان، نخرود و پدمرود داشته باشی در کنار ساختمان های نوساز؛ "دیگر" جایی برای جولان ندارند و منتظر هستند تا آنها را ببرند.

 

یک سال بعد از غرش زمین در 15 آذر 91 با تیم گزارش خبرگزاری شبستان خراسان جنوبی راهی روستاهای زلزله زده می شویم تا گزارشی از این روستاها تهیه کنیم. گزارش ها، گفتگو ها و مصاحبه هایی از غصه ها و قصه های واقعی مردم زلزله زده و مسئولان در اولین سالگرد تولد روستاهای زلزله زده در طول یک هفته تقدیم می شود.

 

محمدعلی آخوندی، مدیرکل مدیریت بحران استانداری خراسان جنوبی که به زعم خبرنگاران رسانه های گروهی استان در زمزه به روزترین مسئولان استان در زمینه نقل و انتقال اطلاعات بازسازی و بهسازی مناطق زلزله زده استان بوده و هست؛ همیشه پاسخ های آماده ای برای سوالات مختلف خبرنگاران دارد.

 

وی تک تک سوالات خبرنگار شبستان را پاسخ می دهد اما هرچند دقیقه یک بار تاکید می کند: افرادی که برای بازسازی و یا مقاوم سازی واحدهای مسکونی خود در مناطق زلزله زده اقدام نکرده اند هرچه سریعتر مراجعه کنند و از این فرصت اجباری ایجاد شده استفاده کنند چرا که در صورت اقدام عملی می توانند کمکهای بلاعوض بهره مند می شوند.

 

دلسوزانه از مردم می خواهد مراجعه کنند و تاکید می کند: بازسازی منازل مسکونی؛ خود یک سرمایه گذاری است که علاوه بر جلوگیری از واردشدن خسارت در حوادث احتمالی؛ به عنوان یک سرمایه می توانند به آن نگاه کنند.

 

آخوندی همچنین در پاسخ به خبرنگار شبستان مبنی بر وجود برخی مشکلات از جمله عدم تمکن و توانایی برخی از مردم روستاهای پدمرود و شاج برای ساختن منزل مسکونی شان می گوید: دهیار روستا با معرفی این افراد به فرماندار شهرستان، کمیته امداد و بهزیستی استان و یا مدیریت بحران استانداری تلاش کند هرچه سریعتر مشکل این افراد برطرف شود.

 

 

روستاهای زلزله زده؛ کانون سازندگی
مدیرکل مدیریت بحران استانداری خراسان جنوبی، گریزی به روزهای اول زلزله زهان می زند و می گوید: 174 واحد مسکونی در زلزله آذرماه سال گذشته بیش از 80 درصد و 602 واحد مسکونی حدود 50 درصد خسارت دیدند.

 

وی با اشاره به اینکه خسارت بقیه واحدهای مسکونی زیر 30 درصد برآورد شده است، افزود: در روستای شاج 78 خانوار به بانک معرفی شدند که انعقاد قرارداد با 67 نفر انجام شد و 58 نفر نیز در حال حاضر پایان کار دریافت کرده اند.

 

وی ادامه داد: در روستای حسین آباد نیز 75 نفر به بانک معرفی شدند که با 64 نفر انعقاد قرارداد انجام و 55 نفر پایان کار خود را گرفته اند.

 

مدیرکل مدیریت بحران استانداری خراسان جنوبی با اشاره به اینکه در روستای عباس آباد نیز 85 نفر تشکیل پرونده دادند، گفت: از این تعداد 70 نفر انعقاد قرارداد را انجام و 53 نفر کار ساخت منزل مسکونی و دریافت پایان کار را انجام داده اند.

 

وی همچنین به روستای زردان اشاره کرد و اظهار داشت: 55 نفر به بانک معرفی شده اند که از این تعداد انعقاد قرارداد با 43 نفر انجام و 34 نفر پایان کار گرفته اند.

  

وی گفت: در روستای پدمرود که مربوط به بخش مرکزی بیرجند است 32 نفر تشکیل پرونده داده اند که از این تعداد 29 نفر انعقاد قرارداد انجام شده است و 27 نفر پایان کار خود را دریافت کرده اند.

 

مشکل افرادی که تاکنون نسبت به ساخت و ساز اقدام نکرده اند پیگیری و برطرف می شود
مدیرکل مدیریت بحران استانداری خراسان جنوبی با اشاره به اینکه در زلزله سال گذشته بین 3.5 تا 4.5 میلیون تومان کمک بلاعوض با توجه به میزان خسارت در قالب کمک معیشت و ... به زلزله زدگان پرداخت شد، افزود: بهزیستی نیز حداقل 4 میلیون تومان به خانواده های زیرپوشش خود کمک کرد.

 

 

وی در پاسخ به سوال خبرنگار شبستان مبنی بر وجود برخی مشکلات از جمله عدم تمکن و توانایی برخی از مردم روستاهای پدمرود و شاج برای ساختن منزل مسکونی خود، گفت: دهیار روستا با معرفی این افراد به فرماندار شهرستان، کمیته امداد و بهزیستی استان و یا مدیریت بحران استانداری تلاش کند هرچه سریعتر مشکل این افراد برطرف شود.

 

وی از مردم خواست از این فرصت اجباری ایجاد شده برای مقاوم سازی منزل مسکونی خود استفاده کنند چرا که تا افراد اقدام به ساخت منزل خود نکنند از تسهیلات و یا کمکهای بلاعوض بهره مند نمی شود.

 

آخوندی تاکید کرد: در حال حاضر 605 واحد مسکونی در مناطق زلزله زده پایان کار خود را دریافت کرده اند که از این تعداد 174 خانوار بالای 80 درصد خسارت دیده بودند و 602 نفر دیگر حدود 50 درصد خسارت دیده بودند.

 

وی گفت: بر اساس گزارش کمیته ارزیابی خسارت منطقه در مجموع 776 واحدهای مسکونی در مناطق زلزله زده منزل آنها نیاز به بازسازی مجدد و کامل داشته است.

 

وجود 40 هزار واحد مسکونی نامقاوم روستایی در خراسان جنوبی
این مقام مسئول با اشاره به وجود 40 هزار واحد مسکونی نامقاوم در روستاهای خراسان جنوبی تاکیدکرد: در حال حاضر مناطق زلزله زده استان از اعتبارات بلاعوض به دلیل وقوع حادثه در این منطقه می توانند استفاده کنند و نسبت به بازسازی منزل مسکونی خود اقدام کنند در حالیکه در شرایط عادی این اعتبارات بلاعوض و کمک های مسئولان و دولت در بازسازی منازل مسکونی روستایی وجود ندارد.

 

وی با اشاره به تشکیل 2 هزار پرونده در بنیاد مسکن انقلاب اسلامی ایران بعد از وقوع زلزله آذرماه سال قبل افزود: از این تعداد یکهزار و 361 نفر به بانک مراجعه کرده اند که با ی کهزار و 150 نفر قرداد منعقد شده است.

 

وی بیان کرد: پی کنی یک هزار و 100 واحد مسکونی انجام و در حال حاضر یک هزار و 20 واحد مسکونی بتن ریزی شده اند.

 

آخوندی به اسکلت بندی 950 واحد مسکونی اشاره کرد و گفت: همچنین 850 واحد مسکونی مسقف و 862 واحد در مرحله دیوارچینی و 605 نفر پایان کار خود را دریافت کرده اند.

 

 

روستاییان پدمرودی در زلزله سال گذشته خوب پای کار آمدند
مدیرکل مدیریت بحران استانداری خراسان جنوبی با اشاره به اینکه روستای پدمرود در زلزله سال گذشته بسیار خوب پای کار آمدند و دهیار روستا نیز خوب کرده است، گفت: بعد از وقوع زلزله مصالح و کمک های فنی به مردم داده شد و لازمه ساخت سریع منازل مسکونی پای کار آمدن مردم بود.

 

وی با بیان اینکه منزل مسکونی مردم بدون اجازه مردم، نمی شد آواربرداری کرد و تنها 600 واحد مسکونی متقاضی آواربرداری شدند، افزود: 700 میلیون تومان برای آواربرداری منازل مسکونی مردم اختصاص یافت.

 

آخوندی اظهار داشت: روستاییان مناطق زلزله باید دقت کنند که هرچه سریعتر افرادی که برای مقاوم سازی و یا بازسازی واحدهای مسکونی خود اقدام نکرده اند؛ مراجعه کنند چرا که در یک سال آینده دیگر اعتبارات بلاعوض پرداخت نمی شود نیست و تنها وام بازسازی و بهسازی منازل مسکونی روستاییان را می توانند دریافت کنند.

 

وی تاکید کرد: باید از این فرصت بدست آمده نهایت استفاده را کرد و نسبت به مقاوم سازی منازل مسکونی اقدام کرد چرا که این کار خود یک سرمایه محسوب می شود.

 

وی با اشاره به حمایتهای کمیته امداد و بهزیستی از مددجویان خود در مناطق زلزله زده یادآور شد: کمیته امداد به هر مددجوی زیرپوشش 2 میلیون تومان و بهزیستی تا 4 میلیون تومان کمک کرده است.

 

مدیرکل دفتر بازسازی و حوادث غیرمترقبه استانداری خراسان جنوبی با بیان اینکه در بحث خسارات وارده به محصولات کشاورزی و معیشتی مردم هر کدام 500 هزار تومان کمک شده است، گفت: با توجه به خشکسالی های متوالی در سالهای اخیر؛ توان مردم کم شده است.

 

 

وی در پاسخ به سوال خبرنگار شبستان مبنی بر عدم تمایل مردم مناطق زلزله زده برای دریافت وام ساخت بارگاه بهداشتی زرشک به دلیل عدم توانایی مالی در پرداخت اقساط وامها اظهار داشت: دریافت این وام و ساخت بارگاه بهداشتی زرشک در طول سالیان سال به کشاورزان کمک می کند و بازپرداخت وام آنقدر زیاد نیست که کشاورزان نتوانند از پرداخت آن برآیند.


مشکل افرادی که نمی توانند منزل زلزله زده خود را بسازند پیگیری می شود
آخوندی در پاسخ به سوال خبرنگار شبستان مبنی بر عدم توانایی ساخت و ساز واحد مسکونی توسط برخی از مردم زلزله زده در روستاهای پدمرود و شاج گفت: این افراد با مراجعه به دهیار روستا و اعلام وضعیت خود؛ و مراجعه به فرمانداری و دستگاههای حمایتی مرتبط خود از جمله کمیته امداد و بهزیستی و اعلام وضعیت خود؛ تلاش کنند که هرچه سریعتر نسبت به معرفی خود و ارائه وضعیت خود اقدام کنند تا هرچه سریعتر منازل مسکونی آنها ساخته شود.

 

وی یادآور شد: پس از دریافت نامه این افراد حتما مشکلات آنها به صورت جداگانه تا رسیدن به نتیجه از دستگاههای مرتبط پیگیری می شود.

 

این مقام مسئول یادآور شد: مردم در زلزله زهان محور بازسازی بودند و این موضوع در حوادثی که در سال 91 به وقوع پیوست کمتر مشاهده شد.

 

وی تاکید کرد: بر اساس بررسی های سال قبل؛ زلزله زهان دومین حادثه سال 91 از نظر بزرگی و وسعت بود و در عین حال بی حاشیه ترین حادثه از نظر مسائل امنیتی، سیاسی و اجتماعی بود.

 

آخوندی درخصوص روند کند جاده عباس آباد- اوجان نیز خاطرنشان کرد: قرار بود این جاده با اعتباری بالغ بر 2.5 میلیارد تومان ساخته شود که تعهد استانداری در این زمینه محقق شد اما اداره کل راه و شهرسازی نتوانست یک میلیارد و 700 میلیون تومان سهم خود را از وزارتخانه مربوط پیگیری و جذب کند.

 

وی اظهار امیدواری کرد: در صورت اختصاص اعتبار در سال جاری به مدیریت بحران استانداری خراسان جنوبی؛ به این پروژه نیز کمک خواهد شد.
 

 

گفتگو: زینب رمضانی

عکس:سعید کاظمی
 

پایان پیام/

کد خبر 320098

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha