تلخ و شیرینی های یک زلزله/خواسته های دیروز و امروز زلزله زدگان زهان!

خبرگزاری شبستان: روزهای اول وقوع زلزله از مسئولان چراغ، پتو و نفت و... درخواست می کردند و امروز با دیدن مسئولان از آنها می خواهند نسبت به اجرای طرح هادی، آسفالت معابر، نصب دکل دیجیتال و ... اقدام کنند.

به گزارش خبرگزاری شبستان از بیرجند، اینها بخشی از سخنان فرماندار زیرکوه است که به بهانه سالگرد زلزله زهان میهمان شبستان می شود تا از تلخ و حتی شیرینی های زمین لرزه آذرماه 91 بگوید.


فرهاد فلاحتی در ابتدای شروع صحبت خود تاکید می کند که حوادث طبیعی از جمله زلزله سراسر خاطرات بد نیست؛ خاطرات زیبایی دارد که بعد از گذشت سالها وقتی انسان به آن فکر می کند؛ به انسان قوت قلب می دهد.


وی با اشاره به اینکه تنها 100 روز از شهرستان شدن "زیرکوه" گذشته بود که زلزله زهان به وقوع پیوست، افزود: هنوز زیرساخت های اداری در این شهرستان فراهم نبود که زهان لرزید.


تمام توجه ما بر استقرار ادارات دولتی معطوف بود که با وقوع زلزله همه نگاهها به روستاهای زلزله زده منعطف شد. در اولین ساعات وقوع زلزله بود که ستاد بحران شهرستان تشکیل شد و وظایف هریک از ادارات مشخص شد. در این 365 روز مسئولان و مردم بیش از توان خود برای آبادانی روستاهای زلزله زده از جان مایه گذاشتند.


وظایف ادارات در 4 ساعت اول بعد از زلزله مشخص شد
فرماندار زیرکوه ادامه می دهد: بعد از تقسیم وظایف و انجام مصاحبه های تلویزیونی با شبکه های سراسری ساعت 12 شب بود که به روستای شاج رسیدیم. به خاطر دارم که اولین مسئول کشوری که به روستاهای زلزله زده رسیده بود مظفر؛ از جمعیت هلال احمر کشور بود.


مردم برای فرار از سرما آتش روشن کرده بودند و گرداگرد آتش نشسته بودند. امدادگران جمعیت هلال احمر در حال نصب چادرها برای زلزله زدگان بودند. همه در تب و تاب بودند تا آرامش دوباره به منطقه زلزله زده برگردد.


هماهنگی های لازم برای انتقاد اجساد خانواده رضایی به سردخانه قاین انجام شد. دستورات لازم برای اتصال آب و برق داده شد. نیروهای امداد دست یک نفر از زلزله زدگان را که با آب جوش سوخته بود پانسمان کردند. شرایط بسیار سخت بود.


مردم کمک های زیادی درخواست می کردند
فلاحتی ادامه می دهد: روستاهای "شاج، حسین آباد، نخرود، زردان و عباس آباد" 5 روستایی بودند که بیشترین خسارت را دیده بودند. بررسی ها و برآوردهای اولیه از میزان خسارات که به پایان رسید راهی زهان شدیم و نمازصبح را در مسجدی در زهان اقامه کردیم و دوباره به روستاهای زلزله زده برگشتیم.


48 ساعت از وقوع زمین لرزه در زهان می گذشت و آرامش نسبی با نصب چادرها و رسیدن امکانات اولیه به روستاهای زلزله زده برگشته بود.


در این مدت اصلا خواب به چشم هیچ از یک مسئولان حاضر در منطقه نیامده بود. بعد از اینکه از اسکان زلزله زدگان اطمینان نسبی اطمینان حاصل کردم چند ساعتی را خوابیدم.
 

گریه های فاطمه رضایی: سخت ترین لحظات بعد از زلزله
سخت ترین لحظات زلزله زهان زمانی بود که گریه های "فاطمه رضایی" تنها عضو باقیمانده از خانواده رضایی در روستای شاج را می دیدم. گریه هایی که در سوگ از دست دادن 5 نفر از اعضای خانواده اش برای تمامی مردم روستا و مسئولان سخت بود. "فاطمه تنها شده بود"


کمک های مادی، معنوی و تلاش های شبانه روزی مردم و مسئولان در بازسازی روستاهی زلزله زده بسیار چشمگیر بوده است.


افتتاح اولین واحد مسکونی در روستای شاج:شیرین ترین خاطره
وی ادامه می دهد: شیرین ترین خاطره و لذت بخش ترین ساعت بعد از زلزله؛ زمانی بود که اولین خانه بازسازی شده که با دستان توانمند یک زن و مرد روستای شاج؛ افتتاح شد.


فرماندار زیرکوه تاکید می کند: امروز دیگر اکثر خانه های روستای شاج مسقف و ساخته شده اند؛ تنها روستای نخرود مانده است که به دلیل اینکه اکثر مردم آن تحت پوشش کمیته امداد و سالمند هستند توانایی ساخت منازل خود را نداشتند.


وی خاطرنشان کرد: برای ساخت واحدهای مسکونی این روستا نیز کمیته امداد به کمک بسیج سازندگی وارد گود شده است و منازل مسکونی بسیاری از مردم این روستا را تا مرحله سفت کاری و حتی نازک کاری رسانده است.


فلاحتی تصریح می کند: این زلزله در کنار تمام سختی ها، غم و غصه ها و دردهایی که برای مردم و مسئولان داشت؛ موجب شد تا باری دیگر همکاری، تعاون و وحدت مردم در ساخت و ساز واحدهای مسکونی به نمایش گذاشته شود.


فرماندار شهرستان زیرکوه یادآور می شود: منازل مسکونی روستایی بسیار نامقاوم هستند و با کمترین زمین لرزه ای دیوارهای آن ترک برمی دارد و تخریب می شوند بنابراین بیشترین خسارات وارده به مردم در زمین لرزه آذرماه 91 به دلیل غیرمستحکم بودن منازل مسکونی روستایی بوده است.


وی هچنین با اشاره به اینکه منازل مسکونی دیگر روستاهای شهرستان زیرکوه از جمله افین، کبودان و ... که بر اثر این زمین لرزه دچار خساراتی شدند؛ وام بازسازی به آنها تعلق گرفته و توانسته اند نسبت به مقاوم سازی واحد مسکونی خود اقدام کنند.


فلاحتی با تاکید بر اینکه بیش از 2 هزار واحد مسکونی بعد از زمین لرزه سال گذشته به منظور دریافت تسهیلات برآورد خسارت شدند، گفت: از این تعداد بیش از 600 واحد مسکونی برای بازسازی و مقاوم سازی اقدام کرده اند.


وی ادامه می دهد: بسیاری از زلزله زدگان که بعد از زلزله در چادرهایی 6-5 متری و یا در کانکس هایی 6 تا 12 متری زندگی می کردند امروز صاحبِ خانه هایی مقاوم شده اند.


مردم زلزله زده روزهای اول وقوع زمین لرزه زلزله زدگان با دیدن مسئولان از آنها درخواست چراغ، پتو و نفت می کردند و امروز با دیدن مسئولان از آنها می خواهند نسبت به اجرای طرح هادی، آسفالت معابر، نصب دکل دیجیتال و ... اقدام کنند.


وی همچنین با اشاره به اینکه شورای اداری شهرستان زیرکوه امروز (16 آذر) در روستای شاج برگزار می شود، قول مساعد داد: دستورات لازم برای رفع مشکل افرادی که تاکنون نتوانسته اند ساخت و ساز منزل مسکونی خود را شروع کند با مراجعه و بررسی حضوری صادر می شود.


وی با تاکید بر اینکه 625 منزل مسکونی بعد از زلزله در سطح شهرستان زیرکوه بازسازی شدند، یادآور شد: دیگر واحدهای مسکونی که برای مقاوم سازی اقدام نکرده اند می توانند با مراجعه به بنیاد مسکن انقلاب اسلامی؛ برای دریافت وام اقدام کنند.

 

فرماندار زیرکوه در پایان از انعکاس خوب و کامل خبرگزاری شبستان از اخبار زلزله زهان در طول این یکسال قدردانی کرد.

 

گفتگو: زینب رمضانی

پایان پیام/

 

کد خبر 320399

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha