به گزارش خبرگزاری شبستان از بیرجند؛ 15 آذر سال گذشته بود که غرش 5.5 ریشتری زمین در زهان باعث شد روستای پدمرود به تلی از خاک تبدیل شود. آن روزها کمتر کسی فکر می کرد اهالی این روستا به این زودی توان برخاستن و ساختن پدمرود را از نو داشته باشند.
اهالی روستای پدمرود از همان روزهای اول در سرمای استخوان سوز زمستان درحالی از دریافت کانکس امتناع کردند و زندگی در چادرهای سفید رنگ هلال احمر را انتخاب کردند تا سرمای زمستان آنها را به ساختن هرچه سریعتر سرپناه وا دارد.
بعد از گذشت 12 ماه از زلزله راهی روستای پدمرود می شویم. صبح زود راه افتادیم. بیش از 150 کیلومتر از مرکز استان تا روستای زلزله زده پدمرود راه است. مقصدمان روستای زلزله زده پدمرود است که زمین لرزه 15 آذر 91 به طور کامل تخریب شده بود.
قبل از حرکت مسیر خود را از روی نقشه بررسی می کنیم. برای رسیدن به پدمرود از 2 مسیر "جاده اسدیه و مسیر دیگر از جاده آرین شهر" می شود رفت.
مسیر دوم را انتخاب می کنیم تا سریعتر برسیم. وقتی به آرین شهر می رسیم از مردم آدرس را می پرسیم تا از درستی مسیر اطمینان حاصل کنیم.
تابلوها را یک به یک می خوانیم؛ 15 کیلومتر مانده تا روستای "پدمرود"؛ پیرمردی در جاده ای که به تازگی شن ریزی و قیرپاشی شده است در حال راه رفتن است؛ توقفی می کنیم تا پیرمرد را سوار کنیم.
پیرمرد خود را "غلامرضا جهانی راد" معرفی می کند و می گوید مشهور به "کربلایی آخوند" است. از اقبال خوب ما؛ پیرمرد اهل "پدومرود" است؛ راننده از وی می خواهد همراه ما شود؛ برای پیدا کردن دستگیره درب ماشین تلاش می کند؛ متوجه می شویم کم بینا هست. همراهان برای سوار شدن به ماشین به کمکش می روند.
پدمرود؛ رنگین کمانی از رنگهای طبیعی
چشم برهم زدنی به "پدمرود" می رسیم؛ روستایی با چشم انداز بسیار زیبا و دیدنی؛ رنگین کمانی از رنگهای طبیعی؛ سرخی درختان زرشک و سرسبزی برگهای آن و زردی برگهای درختان عناب که خزان آنها را فرش زیرپای عابران کرده بود" آرامش" را به انسان هدیه می کرد.
دیگر از خاک و منازل مسکونی ویران شده در پدمرود خبری نیست؛ کوچه هایی که طرح هادی در آن اجرا شده است و منازل مسکونی که بسیار زیبا به دست بازوان توانمند مردم روستا ساخته شده اند حکایت از تلاش شبانه روزی مردم این روستا دارد. حتی مسجد روستا و استخر بزرگی در وسط روستا ساخته شده است. به خوبی می شود نبض زندگی را در پدمرود که بعد از گذشت یک سال از زلزله می زند؛ احساس کرد.
حالا دیگر کربلایی آخوند هم در جریان هدف سفر ما به پدمرود قرار گرفته است. خیلی خوب شب زلزله را به خاطر داشت. با هیجان تعریف می کرد: قبل از زلزله مشغول دعا و مناجات بودم اما تا زلزله شد فورا به داخل "طاقچه ای که مخصوص رختخوابها" بود رفتم.
بعد از زلزله از پنجره اطاق که به داخل کوچه راه داشت بیرون رفتم و دیدم همه جا خراب شده بود و بیشتر اثاثیه منزلم به خاطر زلزله زیرآوار مانده بود و با خاک یکسان شده بود.
منزل نوساز کربلایی آخوند در روستای پدمرود- یک سال بعد از زلزه 15 آذر91
راننده؛ کربلایی آخوند را به درب منزلش رساند. برای دیدن میزان پیشرفت منزلش که بعد از زلزله برایش ساخته بودند به درون خانه اش رفتیم. خانه ای 60 متری با یک آشپزخانه اپن و یک اتاق خواب؛ تنها مشکل فعلی کربلایی آخوند اقساط وام های ساخت و ساز است که از عهده پرداخت آن برنمی آید.
سراغ دهیار روستا را از مردم روستا می گیریم اما گویا دهیار جوان و پرتلاش روستا از حضور گروه گزارش ما در روستا باخبر شده و خود زودتر به استقبال ما آمد.
تمامی واحدهای مسکونی روستای پدمرود مسقف شده اند
مجتبی جانی، دهیار روستای پدمرود با تیم گزارش ما همراه می شود؛ وی تاکید می کند: از همان روزهای اول بازسازی، با همت و تلاش مردم پدمرود و مشارکت آنها در ساخت و ساز و پیگیری های مستمر باعث شد که امروز تمامی واحدهای مسکونی ساخته شده بعد از زلزله در این روستا مسقف شوند.
مجتبی جانی- دهیار روستای پدمرود
به همراه دهیار روستا به کوچه های روستای پدمرود سر می زنیم. کوچه های روستا تصویری از یک کارگاه سازندگی را پیش چشم انسان قرار می دهند. هر چند به گفته دهیار روستا؛ بعد از زلزله سال گذشته؛ کانون توجه مسئولان روستاهای حسین آباد، عباس آباد و شاج بود و این روستا دیرتر مورد توجه قرار گرفت اما همت وصف ناشدنی اهالی، این روستا را در ساخت و ساز از دیگر روستاهای زلزله زده پیشتاز کرده است.
جانی تاکید می کند: مسئولان استانی 10 روز بعد از وقوع زمین لرزه 15 آذر 91 در این روستا حاضر شدند اما این موضوع باعث نشد که مردم به تماشای منازل خود که به تلی از خاک تبدیل شده بود بنشینند. مردم با دستان خود شروع به آواربرداری کردند.
وی ادامه داد: بیشتر زخم های زلزله در پدمرود با دستان خود مردم این روستا الیتام یافته اند.
وی تصریح کرد: امروز با قاطعیت می توان گفت منازل مسکونی مستحکم تر از گذشته ساخته شده اند و طرح هادی هم به خوبی و بسیار زیبا اجرا شده اند.
دهیار پدمرود افزود: مردم پرتلاش این روستا حتی از دریافت کانکس هم امتناع کردند تا بتوانند هرچه زودتر با ساخت منازل مسکونی خود؛ در خانه خود آرامش بگیرند.
وی با اشاره به اینکه در زلزله 15 آذر سال گذشته 100 درصد منازل مسکونی پدمرود تخریب شد، گفت: در این روستا 34 خانوار ساکن هستند که از این تعداد 29 سرپرست خانوار موفق به دریافت وام 12.5 میلیون تومانی بنیاد مسکن شدند و بقیه به دلیل مشکل زمین و یا کهولت سن موفق به دریافت این وام نشدند.
جانی با بیان اینکه منازل مسکونی ساخته شده 60 مترمربع مساحت دارند، ادامه داد: این فضا برای خانواده های روستایی که همیشه در یک خانه ویلایی بزرگ زندگی می کرده اند و در کنار منزل خود مکانی برای دام، انبار علوفه و حتی فضایی برای انبار بهداشتی زرشک داشته اند، بسیار کوچک است.
دهیار پدمرود با تاکید بر اینکه جهاد کشاورزی برای ساخت محل نگهداری دام به روستاییان وام می دهد، گفت: اما روستاییان به دلیل بالا بودن اقساط و عدم تمکن مالی برای پرداخت اقساط از دریافت این وام امتناع می کنند.
وی ادامه داد: 15 خانوار روستای پدمرود مددجوی کمیته امداد هستد و یک نفر نیز تحت پوشش بهزیستی و در حال حاضر روستاییان باید 337 هزار تومان(هر سه ماه) اقساط وام ساخت و ساز واحد مسکونی خود را بدهند به همین دلیل از دریافت وام جهاد کشاورزی خودداری می کنند.
اجرای طرح هادی و منازل نوساز بعد از زلزله آذرماه 91 در پدمرود
وی با اشاره به اینکه حدود 100 نفر در این روستا زندگی می کنند، گفت: طرح هادی در این روستا اجرا شده است و تنها هزار متر دیگر باقیمانده است که مسئولان بنیاد مسکن استان قول داده اند در صورت تامین بودجه؛ حتما طرح هادی این روستا را کامل کنند.
وی با تاکید بر اینکه درختان زرشک هر 2 سال یکبار محصول پر و بازده خوبی دارند، افزود: امسال مقداری از محصولات مردم در زمین ها به دلیل بارندگی از بین رفت.
بارگاه بهداشتی زرشک در پدمرود وجود ندارد
وی تاکید کرد: بارگاه بهداشتی زرشک در این روستا وجود ندارد و محل نگهداری دام بسیاری از مردم روستا نیز از بین رفته است که با نزدیک شدن فصل سرما مشکلات زیادی برای نگهداری دام به وجود خواهد آمد.
تنها 3 خانوار پدمرودی کانکس گرفتند
دهیار پدمرود با اشاره به اینکه تنها 3 خانوار از این روستا کانکس دریافت کردند، گفت: به بقیه افرادی که از دریافت کانکس منصرف شدند یک میلیون تومان بلاعوض پرداخت شد.
جانی به تحصیل 8 دانش آموز در مدرسه این روستا اشاره کرد و گفت: سال گذشته به دلیل تعداد کم دانش آموزان(4 نفر) معلم در این روستا مستقر نبود اما امسال با افزایش تعداد دانش آموزان به 8 نفر معلم در این روستا مستقر شده است.
وی با گلایه مندی از استاندار قبلی استان اظهار داشت:با توجه به اینکه زلزله سال قبل به مرکزیت زهان بود و بیشتر روستاهایی که خسارت زیاد دیدند در این بخش قرار داشتند و پدمرود جزو بخش مرکزی بیرجند بود مورد غفلت مسئولان در 10 روز اول زلزله قرار گرفت.
وی به جاده عباس آباد به اوجان اشاره کرد و گفت: مردم این روستا نیز از این جاده استفاده می کنند ولی ساخت جاده بعد از شن ریزی و قیرپاشی رها شده است و هیچ کاری برای آن نشده است.
علی اصغر جانی؛ یکی از مردم روستای پدمرود که در زلزله سال گذشته منزل مسکونی اش خسارت جزیی وارد شد در گفتگو با خبرنگار شبستان با اشاره به اینکه در سال 85 اقدام به بازسازی منزل مسکونی خود کرده ام، گفت: به همین دلیل منزل مسکونی من در زلزله سال قبل خسارت زیادی وارد نشد و وام بازسازی به من تعلق نگرفت.
وی با تاکید بر اینکه شغل اصلی من لوله کشی است، افزود: 4باب واحد مسکونی مردم زلزله زده این روستا را خودم ساختم.
وی با اشاره به اینکه در حال حاضردر کنار لوله کشی به ساختن بلوکه؛ برای منازل مسکونی زلزله زدگان مشغول هستم، خاطرنشان کرد: همت مردم این روستا بعد از وقوع زلزله بسیار خوب بود و توانستند منازل بسیار بهتر از قبل بسازند.
دهیار روستای پدمرود با اشاره به اینکه منزل مسکونی من نیز در این زلزله از بین رفت، گفت: امسال برای اولین سال است که پدمرود دارای دهیار رسمی شده است و در سالهای گذشته به عنوان افتخاری دهیار این روستا بودم و بعداز وقوع زلزله تمام زندگی خود را در پدمرود سپری کردم در حالی که خانواده من در شهر قاین مستقر بودند.
چهاردیواری ناامن در پدمرود
راهی منزل یکی از اهالی روستا می شویم که از دریافت زمین به دلیل مشکلات مالی سرباز زد. معصومه جانی؛ که با شور و اشتیاق وصف نشدنی به استقبال تیم گزارش می آید تلاش می کند وضعیت منزل مسکونی خود را به ما نشان دهد! منزلی که ساختن دوباره آن به گفته صاحبخانه از عهده 2 زن برنمی آید.
منزل مسکونی معصومه جانی در پدمرود
معصومه جانی ادامه می دهد: وقتی زن باشی؛ مادر باشی و سرپرست خانه هم! و گرد پیری بر صورتت بنشیند... روزهایی که باید در تب و تاب تهیه جهیزیه برای دختر عقد کرده ات باشی؛ چگونه می شود به ساختن یک منزل نو پرداخت. آن هم در شرایطی که هیچ مردی در این خانه وجود ندارد.
وی با تاکید بر اینکه تحت پوشش کمیته امداد است، گفت: حتی زمین هم در اختیار ما قرار میدادند اما توان ساخت و ساز آن را نداریم چون از عهده خرج و مخارج ساخت و ساز برنمی آیم.
دهیار پدمرود نیز با دقت تمام تمام قسمت های خراب شده منزل مسکونی "معصومه حانی" را نشان می دهد. وی می گوید: هرکسی که بعد از زلزله برای ساخت منزل خود اقدام کرده است، قطعا سرپرست خانوار وی؛ مرد بوده است.
وی اظهار امیدواری می کند: با کمک مسئولان و خیرین هرچه سریعتر برای معصومه جانی نیز منزل نو ساخته شود.
مسجد روستای پدمرود
وقت اذان رسید. به طرف مسجد پدمرود می ریم تا نماز ظهر و عصر را در آنجا اقامه کنیم. مسجدی که به گفته دهیار روستا از قبل از وقوع زلزله ساخته شده بود ولی ترک هایی بر اثر این زمین لرزه برداشته بود.
مجتبی جانی تاکید کرد: مردم به دلیل خسارت های زیاد مالی در یک سال اخیر متحمل شدند؛ توانایی کمک برای بهسازی و بازسازی مسجد را ندارند و از دستگاههای اجرایی نیز کمک خواسته ایم ولی تاکنون هیچ اقدامی انجام نشده است.
وی یادآور شد: استاندار قبلی نیز قول کمک 5 میلیون تومانی برای بازسازی مسجد را داد ولی محقق نشد.
وی همچنین به قنات روستا اشاره می کند و ادامه می دهد: آبخیز قنات قبل از زلزله به دلیل سیل خسارتهایی برداشته بود که جهاد کشاورزی بازسازی قنات را در گرو کمک مردم میداند.
وی خاطرنشان کرد: در سفر چهام ریاست جمهوری پیگیر راه اندازی تلفن و جاده شدیم ولی به روستاهای زیر 50 خانوار خط تلفن نمی دادند ولی با پیگیری های انجام شده از معاون وزیر فناوری و اطلاعات وقت؛ روستا از نعمت تلفن هم بهره مند شده است.
اجرای طرح هادی در روستای پدمرود
هزینه کرد 115 میلیون تومانی بنیاد مسکن خراسان جنوبی در پدمرود
معاون بازسازی و مسکن بنیادمسکن انقلاب اسلامی خراسان جنوبی نیز در گفتگو با خبرنگار شبستان گفت: 30 واحد آسیب دیده در زلزله سال گذشته در روستای پدمرود آواربرداری شدند.
سیدحسن حسینی با اشاره به اینکه 45 میلیون تومان به منظور آواربرداری این روستا بعد از وقوع زمین لرزه اختصاص یافت، افزود: حجم آوار برداشته شده در روستای پدمرود 9 هزار و 362 مترمکعب بوده است.
وی با بیان اینکه 30 نفر از مردم آسیب دیده این روستا برای تشکیل پرونده به بانکها مراجعه کردند، ادامه داد: از این تعداد 29 نفر موفق به دریافت تسهیلات 12.5 میلیون تومانی بازسازی منازل مسکونی شدند.
معاون بازسازی و مسکن بنیاد مسکن انقلاب اسلامی خراسان جنوبی تاکید کرد: در حال حاضر برای 28 نفر پایان کار صادر و یک نفر دیگر نیز کارهای صدور پایان کار آن در حال انجام است.
وی همچنین از هزینه کرد 70 میلیون تومانی برای اجرای طرح هادی در این روستا خبر داد و گفت: تمام اقدامات انجام شده در این روستا با همت مردم پدمرود انجام شده است.
حسینی خاطرنشان کرد: همچنین 115 میلیون تومان برای آواربرداری در روستای پدمرود هزینه شده است.
روستاییان پدمرودی در زلزله سال گذشته خوب پای کار آمدند
مدیرکل مدیریت بحران استانداری خراسان جنوبی نیز در گفتگو با خبرنگار شبستان در بیرجند با اشاره به اینکه روستای پدمرود در زلزله سال گذشته بسیار خوب پای کار آمدند و دهیار روستا نیز خوب کرده است.
محمدعلی آخوندی تاکید کرد: بعد از وقوع زلزله مصالح و کمک های فنی به مردم داده شد و لازمه ساخت سریع منازل مسکونی پای کار آمدن مردم بود.
وی تاکید کرد: بر اساس بررسی های سال قبل؛ زلزله زهان دومین حادثه سال 91 از نظر بزرگی و وسعت بود و در عین حال بی حاشیه ترین حادثه از نظر مسائل امنیتی، سیاسی و اجتماعی بود.
امروز دیگر پدمرود حتی شبکه های تلویزیونی را بهتر از سالهای گذشته دریافت می کنند؛ تلفن همراه آنتن می دهد، طرح هادی آن تقریبا در مراحل آخر قرار دارد و روزهایی بهتر از قبل در انتظار مردم است.
پایان پیام/
گزارش: زینب رمضانی- سعید کاظمی
نظر شما