بهزاد صدیقی، نمایشنامهنویس و منتقد تئاتر درباره انتشار مجموعه نمایشِنامههایش به خبرنگار شبستان گفت: نمایشنامه های «مارش پیروزی»، «تلفن بیموقع» و« تلفن آن سوی خط »که در سالهای 82، 83 و 86 نوشته شده را اسفند گذشته در مجموعهای توسط نشر افراز منتشر کردم.
وی افزود: نمایشنامه مارش پیروزی در سال 82 در جشنواره تئاتر دفاع مقدس اجرا شد، اما نمایش "تلفن بیموقع" چند بار مورد پذیرش جشنواره قرار گرفت، اما به مرحله اجرا نرسید و هنوز اجرا نشده است. نمایشنامه "تلفن آن سوی خط" نیز در جشنواره نمایشنامهنویسی رادیو به عنوان یکی از آثار برگزیده انتخاب شد و در همایش کانون نمایشنامهنویسان خانه تئاتر ایران و نمایشنامهنویسان ارمنستان به زبان ارمنی نمایشخانهخوانی شد.
وی خاطر نشان کرد: نمایش مارش پیروزی دو شخصیت دارد، دو شخصیت زنی که درگیر آسیبهای جنگ هستند و همچنین در این نمایشنامه هشت سال بعد از جنگ نیز پرداخته شده است، در تلفن بیموقع نیز زندگی یک خانواده را تشریح کردم که در آن مفقودالاثری بعد از سالها پیدا میشود و همسرش اصلا انتظار و بازگشتاش را ندارد وقتی که برمیگردد مسایلی بین آنها پیش میآید.
صدیقی یادآور شد: در نمایش تلفن آن سوی خط باز به مسایل جنگ و پس از جنگ میپردازم، تأثیرات جنگ که باعث شد عدهای از ایرانیها به خارج از کشور مهاجرت کنند، این نمایش به زندگی یک زوج جوان ایرانی در پاریس میپردازد.
این منتقد تئاتر، جنگ و هشت سال دفاع مقدس را موضوع محوری این نمایشنامهها عنوان کرد و گفت: این سه نمایشنامه به مسایل جنگ و بعد از جنگ میپردازد و همچنین آسیبهای جنگ در بین خانوادهها را نمایش میدهد.
این نویسنده در پاسخ به این سؤال که آیا نگاه شما به جنگ انتقادی بوده یا واقعگرایی را به تصویر کشیدهاید، گفت: نگاه من انتقادی به آن معنا نبود، اما نگاه من بیشتر به واقعیتهای جنگ و تأثیرات و آسیبهای روحی بود که حتی افرادی که در جنگ هم نبودند و پشت خط بودند با آن روبرو بودند و به نوعی زندگی آنها را تحت تأثیر قرار داده بود.
صدیقی از درخواست اجرای این سه نمایشنامه در تالار مولوی خبر داد و گفت: در صورت موافقت با این درخواست، این نمایشنامهها را امسال در تالار مولوی اجرا خواهم کرد.
این منتقد تئاتر از انتشار پژوهشی تحت عنوان «بررسی آثار نمایشنامهنویسان و کارگردانان زنان تئاتر ایران از آغاز تا به امروز»در قالب یک کتاب خبر داد و گفت: این تحقیق و پژوهش تاکنون به مرحله تکامل نرسیده است، در این پژوهش از زمانی که نمایشنامهنویسی و کارگردانی به شکل غربی در جامعه شکل گرفت را بررسی میکنم، بیش از نیمی از نمایشنامهنویسها و کارگردانان بررسی شدهاند.
«بررسی زندگی و آثار محمود استادمحمد» و نیز «بررسی و نقد نمایشنامههای چیستا یثربی» از جمله پژوهشهای آماده چاپ صدیقی است که به آنها اشاره کرد و بیان داشت: این کارهای پژوهشی نگارششان به پایان رسیده و در حال ویرایش نهایی هستند و امسال از سوی نشر افراز منتشر خواهند شد.
به گفته صدیقی، خجستهکیا، مهین تجدد، پری صابری، منیژه محامدی، شهرو خردمند از جمله نمایشنامهنویسان قبل از انقلاب هستند که در این کتاب به کارهای آنها پرداخته شده است و از نمایشنامهنویسان بعد از پیروزی انقلاب نیز به زندهیاد پروانه مژده، چیستا یثربی، نغمه صمیمی، اعظم بروجردی، نرگس هاشمپور و کتایون فیض مرندی بررسی می شوند.
پایان پیام/
نظر شما