به گزارش خبرنگار معارف خبرگزاری شبستان، همایش یاوران نماز با حضور 600 نفر از فرماندهان خواهر پایگاههای مقاومت بسیج سپاه تهران بزرگ و سخنرانی حجتالاسلام قرائتی رییس ستاد اقامه نماز کشور و سردار کاظمینی فرمانده سپاه تهران برگزار شد.
حجتالاسلام قرائتی در این همایش با اشاره به وضعیت نماز در کشور گفت: مطلوبنبودن وضعیت نماز در کشور ما باعث شده است تا کشورهایی مانند ترکیه، سعودی، قطر و ...که آنها را قبول نداریم، این مسئله را به رخ ما بکشند، امروز باید در ایران درباره نماز نهضتی برپا شود اما برای یاور نمازبودن ابتدا باید نماز خود ما در اول وقت باشد.
وی در ادامه با قرائت آیهای از قرآن افزود: قرآن میفرماید : إِنَّمَا الْمُؤْمِنُونَ الَّذِینَ إِذَا ذُکِرَ اللّهُ وَجِلَتْ قُلُوبُهُمْ ؛ کلمه « إِنَّمَا » به معنای انحصار و فقط میباشد، بنابراین طبق آیه قرآن تنها کسانی مؤمن هستند که هنگام شنیدن صدای اذان قلب آنها تکان میخورد. ولی ما با خطکش قرآن فاصله داریم.
امام خمینی برای نماز اول وقت مصاحبه زنده با تمام دنیا را رها کرد
رییس ستاد اقامه نماز با اشاره به جایگاه و اهمیت بسیج در میان مردم تصریح کرد: بسیج باید پرچمدار نماز در کشور باشد. اگر روزی یک میلیون نفر در ایران تصمیم بگیرند نماز خود را اول وقت بخوانند اتفاق شگرفی رخ میدهد. قرآن میفرماید: برخی کارها را جدی بگیرید، خذ الاکتاب بالقوه، نماز نیز از جمله اموری است که باید در آن جدی بود.
وی در ادامه با اشاره به سیره پیامبر گرامی اسلام صل الله علیه وآله و ائمه معصومین علیهم السلام در رابطه با اهمیت به نماز خاطرنشان کرد: از عایشه نقل است که در رابطه با پیامبر اینگونه روایت کرده است که پیامبر در حالی که با ما در حال صحبت بود هنگامی که صدای اذان بلند میشد ما را ترک میکرد، گویی که دیگر کسی را نمیشناسد. در رابطه با حضرت علی علیه السلام نیز در تاریخ نقل شده است که ایشان حتی در میدان جنگ نیز مراقب بود تا اول وقت نماز از دست نرود.
حجتالاسلام قرائتی با ذکر خاطرهای از حضرت امام خمینی (ره) افزود: روزی که شاه از ایران فرار کرد روز بزرگی در تاریخ ایران شمرده میشود. مرحوم حاج احمد آقا در خاطره ای در همین رابطه نقل می کنند که در این روز خبرنگارانی از کشورهای مختلف برای مصاحبه با امام در جماران حضور داشتند. در میان مصاحبه امام از من سؤال کردند احمد! آیا وقت ظهر داخل شده؟ من در پاسخ گفتم: الان ظهر شرعی است. امام به محض شنیدن این سخن بدون اعتنا به حضور خبرنگاران و مصاحبه زنده با آنها، مجلس را ترک کردند. اطرافیان به ایشان یادآور شدند که در حال حاضر صحبتهای شما برای تمامی کره زمین پخش میشود، بنابراین جلسه مصاحبه را ترک نکنید اما امام در پاسخ گفتند کره زمین را رها کنید، الله اکبر. ایشان حتی به اندازه توضیح دادن به حاضران که برای ادای نماز جلسه را ترک میکنند، نیز معطل نشدند.
اول خودمان نماز اول وقت بخوانیم بعد بخشنامه کنیم
رییس ستاد اقامه نماز در ادامه با بیان اینکه یاوران نماز ابتدا خود باید از نمازگزاران اول وقت بوده و توجه جدی به ابعاد مختلف نماز داشته باشند، تصریح کرد: خداوند وقتی میخواهد مردم را به ذکر صلوات بر پیامبر صل الله علیه وآله دعوت کند، ابتدا میفرمایدL إِنَّ اللّهَ وَ مَلائِکَتَهُ یُصَلُّونَ عَلَی النَّبِیِّ یعنی اول خدا و ملائکه بر پیامبر صلوات میفرستند بعد بخشنامه میدهد که شما نیز بر پیامبر صلوات بفرستند. هنگامی که صدای اذان برخاست یعنی خداوند انسان را صدا میزند و بیاعتنایی به این صدازدن بیادبی نسبت به خدا است.
حجتالاسلام قرائتی در ادامه با استناد به آیاتی از قرآن کریم دلایل اقامه نماز را تشریح کرد و گفت: نماز نوعی تشکرکردن از خداست، قرآن میفرماید خدای خود را بندگی کنید چون شما را خلق کرد و به شما نعمت و امنیت بخشید اما آیا خدا به تشکر ما نیاز دارد؟ پاسخ این سوال را در این مثال میتوان یافت که آیا اگر مردم خانههای خود را رو به خورشید یا پشت به خورشید بسازند چیزی به خورشید افزوده و یا از آن کم میشود.
وی در ادامه با طرح شبهات مختلفی که در رابطه با موضوع نماز و تشکر از خدا مطرح میشود، گفت: اگر کسی ادعا کند که من از خدا آنگونه که خود میپسندم تشکر میکنم نه در قالب نماز؛ در پاسخ باید گفت اولا اسلام میخواهد نماز بندگان با نظم و هماهنگی خاصی برگزار شود، ابتدا و انتهای آن، الفاظ و حرکات آن همه مشخص و معین باشد. آیا نظم در عبادت بهتر است یا بینظمی؟ مطلب دوم آن است که هیچ کلمم و واژگانی بهتر از کلمات الهی نیست، بنابراین با خدا به شیوهای که او میپسندد سخن میگوییم و از او تشکر میکنیم.
چرا عربی نماز می خوانیم ؟
دلیل عربیخواندن نماز موضوع دیگری بود که حجتالاسلام قرائتی به عنوان شبههای در این زمینه مطرح کرد و گفت: اگر سوال شود که ما چرا باید به عربی نماز بخوانیم؟ به همان دلیلی که تمام خلبانهای دنیا با هر فرودگاهی در هر نقطهای از دنیا به زبان انگلیسی صحبت میکنند. یا اگر سوال شود که چرا نماز در پنج وقت خوانده میشود میتوان اینگونه پاسخ داد که دلیل آن این است که انسان دایما در معرض آلودگی است، درست مانند دستی که به دلیل تماس دایمی با میکروب در هر وعده غذا باید شستشو شود.
رییس ستاد اقامه نماز در ادامه با بیان اینکه برخی پیشرفتهای کشورهای غیرمسلمان را بهانهای کرده و آن را به اسلام و دین ربط میدهند، خاطرنشان کرد: برخی سوال میکنند که چرا کشورهایی که نماز نمیخوانند از ما پیشرفتهتر هستند؟ برای پاسخ به این سوال باید دقت کرد که قرآن هرگز نگفته است تنها نماز بخوانید، قرآن «واعبدوا» و «والعلموا» را در کنار هم دارد. یعنی نماز و عبادت در کنار علم و دانش توصیه شده است، بنابراین دین مانع پیشرفت نیست بلکه کاهلی ما در دانش موجب عقبماندگی ماست.
این مفسر قرآن کریم در بیان برخی از آثار نماز از جمله نهیکردن نماز از فحشا که بر اساس روایت انا الصلوه تنهی عن الفحشا به آن استناد میشود، گفت: برخی نیز سوال میکنند که اگر اثر نماز نهیکردن انسانها و بازداشتن آنها از فحشا و منکرات است چرا برخی که نماز میخوانند مرتکب فحشا و منکرات نیز میشوند. این روایت نمیگوید که انا الصلوه تمنعوا عن الفحشا ؛ یعنی نگفته که نماز انسان را از فحشا و منکرات منع میکند! بلکه نماز تنها هشدار دهنده است مانند وجود پلیس. با وجود این که پلیس در جامعه حضور دارد اما برخی همچنان مرتکب جرم میشوند در حالی که فلسفه وجودی پلیس بازدارندگی است.
وی در ادامه ضمن تبیین اهمیت و آثار وجودی نماز گفت: هیچ کمالی را نمیتوان یافت که در نماز وجود نداشته باشد، عدالت در نماز وجود دارد چرا که امام جماعت باید عادل باشد، یاد شهدا در نماز وجود دارد چون در نماز از مهر تربت استفاده میشود، نظم در نماز وجود دارد چون صفهای نماز جماعت باید منظم باشد، انتخابات در نماز وجود دارد چون اگر فردی پیشنمازی را قبول نداشته باشد میتواند در جای دیگر و به امامت فرد دیگری نماز بخواند، آزادی در نماز وجود دارد چون اگر فردی یک رکعت از نماز خود را به جماعت خواند مجبور نیست آن را ادامه دهد و میتواند رکعات باقیمانده را به فرادی بخواند، ورزش، معاد، رنگ و حتی توجه به آب و خاک، ماه و ستاره را میتوان در نماز مشاهده کرد.
رییس ستاد اقامه نماز خاطرنشان کرد: اهمیت نماز را از آنجا میتوان درک کرد که ما حتی در زیارت حضرت ابا عبدالله علیه السلام ابتدا به اقامه نماز توسط آن حضرت شهادت میدهیم و سپس به شهادت ایشان اشاره میکنیم، اشهد انک قد اقمت الصلوه.
وی در پایان سخنان خود به مواردی مهم در رابطه با تبلیغ نماز به صورت عملی اشاره کرد و گفت: برای تبلیغ نماز تلاش کنید تا ساده و روان صحبت کنید. در مدت زمان کم مطالب خود را مطرح کرده و تنها مسایل مورد نیاز در نماز را بگویید.
پایان پیام/
نظر شما