از سادگی که انسان را به اوج معنویت می برد تا یادمان شهدای مسجد

خبرگزاری شبستان: شبستان مسجد ولیعصر در مقایسه با نمای بیرونی آن از آلایش کمتری برخوردار است در واقع شوق دیدار عبد به معبود در اینجا با سادگی بیشتری آمیخته تا هرچه غیر از اوست محو و نادیدنی شود.

خبرگزاری شبستان:  به گفته مقام معظم رهبری مسجد مظهر آمیختگی دنیا و آخرت و پیوستگی فرد و جامعه است. از همین رو باید در هر منطقه و محل، مامن و محل خیر و برکت و مدرس تفسیر و حدیث و منبر معارف اجتماعی و سیاسی و کانون موعظه و پرورش اخلاق باشند.

مسجد بى گمان به عنوان سنگرى که از آغاز بناى آن تاکنون داراى نقش فرهنگى و آموزشى و تربیتى بوده است نمى‏تواند در خصوص نسل جوان و پرسش گر، ساکت و بى برنامه باشد و از آن طرف، جوان آرمان خواه و زیبا طلب که تشنه مذهب و عواطف دینى است نمى‏تواند نسبت به این مکان مقدس بى توجه باشد.

پیوند با نسل جوان، دستگیری از مردم محل و گره گشایی از مشکلات اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی و معنوی مردم از جمله ویژگی های مسجد در طراز اسلامی است که امروز پس از گذشت سال ها از دوران حیات پیامبر(ص) این شاخص ها در تعداد قابل توجهی از مساجد دیده می شود.
 

***
مسجد ولی عصر(عج) در سال به 1368 در خیابان خالد استانبولی (وزرای سابق) تاسیس شد این مسجد از آن زمان تا سال 1383 که دوباره مورد بازسازی قرار گرفت فعالیت چندانی نداشت و فضای مسجد هم برای اقامه نماز فضایی بسیار کوچک بود اما به دلیل آنکه در این خیابان مسجد و مرکزی برای انجام فعالیت های تبلیغی و مذهبی نبود، ضرورت داشت که گسترش یابد.


در سال 1380 علی شمخانی، وزیر دفاع وقت و دبیر شورای عالی امنیت ملی حال حاضر که تولیت این مسجد را برعهده داشت اقدام به بازسازی دوباره این مسجد کرد و آن را در مساحتی بالغ بر 5 هزارمتر و درپنج طبقه به صورت مسجد و مجتمع فرهنگی بازسازی کرد. بازسازی مسجد سه سال به طول انجامید و سرانجام ساختمان جدید در سال 1383 به بهره برداری رسید و از آن زمان تاکنون در مسجد فعالیت های گسترده مذهبی، آموزشی و فرهنگی در مناسبت های مختلف برگزار می شود.

****
مسجد ولیعصر(عج) از شمال به ساختمان وزرا از غرب و جنوب به پارک ساعی و از شرق به خیابان وزرا منتهی می شود.
 

هنگام اذان ظهر یکی از روزهای پاییزی به قصد عزیمت به مسجد ولیعصر(عج) حرکت می کنم. صدای دلنشین اذان که از مسجد بلند می شود و رهگذران خیابان، کسب های اطراف، کارکنان شرکت های که در این خیابان مشغول به فعالیت هستند و برخی از افرادی که در پارک ساعی ساعتی را برای تفریح آمده اند را به سوی این خانه امن الهی می کشاند.

مناره های مسجد با کاشی کاری هایی مزین شده به آیات قرآن و جل جلال الله، سمبل خانه خدا و خانه توحید و راهبر و نشانه ای است برای آنکه رهروان را به سر منزل مقصود برساند. دو مناره یکى در راست و دیگرى در چپ مسجد یکى نماد و سمبل اعتقاد به قرآن و دیگرى سمبل و نماد اعتقاد به اهل بیت پیامبر(ص) است که هر دو چراغ راه سالکان منزلگه توحید هستند.

 
مسجد ولیعصر(عج) سه درب دارد، درب ورودی براداران و خواهران و درب مربوط به آشپزخانه مسجد که در زیر زمین واقع شده و دربی دیگر که در پارک ساعی است. در زیر زمین مسجد فضاهای اداری جانمایی شده که نقش پشتیبانی شبستان را بر عهده دارند که از جمله می توان به دفتر امام جماعت اشاره کرد. علاوه بر آن در زیر زمین مسجد فضاهای عمومی شامل سالن اجتماعات چند منظوره(برای برگزاری همایش و مراسم ختم و دیگر مناسبت ها) و آشپزخانه در نظر گرفته شده است. ورودی و خروجی آشپزخانه مسجد مستقل و جدا از فضای درونی مسجد بوده و به عنوان بخش درآمدزا در خدمت مسجد است.


*****

یادمان شهدا
وارد حیاط مسجد می شوم وضوخانه مسجد در حیاط مسجد واقع شده و براداران مشغول وضو گرفتن و آماده شدن برای اقامه نماز هستند. در کنار وضوخانه، یادمانی از شهیدان محمد و حمید شمخانی توجه ام را جلب می کند در بالای یادمان این دوشهید والامقام جمله زیبای « شهدا را یاد کنید ولو با ذکر یک صلوات» نصب شده است. با خود می گویم شهدای هشت سال دفاع مقدس به قیمت خون خود، آبروی اسلام، قرآن و استقلال مملکت را حفظ کردند و امروز نظام جمهوری اسلامی امانت همان شهیدان است و وظیفه ای سنگین که بر دوش مسئولان، مردم و بویژه ما جوانان است.......

وارد شبستان خواهران مسجد می شوم در راهرویی که منتهی به شبستان خواهران می شود، برنامه ها و دوره های آموزشی و بخشی از فعالیت های مسجد نصب شده است. با حضور در شبستان مردمی‏ترین پایگاه پارسایی و پاکیزگی نَفْس و تکیه گاه تزکیه و مدرسه سلوک، من هم همانند دیگر نمازگزاران خودم را برای اقامه نمار جماعت به امامت حجت الاسلام مرتضوی آماده می کنم.


تا اقامه نماز فضای معنوی شبستان مسجد را در ذهنم مرور می کنم با خود می گویم آن جا که خدا، از مسجد به عنوان خانه خود یاد می‏کند و آن را پناهگاه بندگان خود می‏نامد، دیگر چه می‏توان در فضیلت مسجد سخن گفت.
 

خانه خدا و شبستان مسجد ولیعصر(عج) حیات بخش‏ترین طبیعت و تنفس ایمان است عطر تهذیب نَفَس در شبستان مسجد جاری است. شبستان مسجد از سادگی قابل توجهی برخوردار است همان سادگی که در ایات و روایات اسلامی تاکید شده که باید در مساجد رعایت شود در این مسجد به کار گرفته شده است.

 

از پیامبر اکرم (ص) روایت است که “در دوره آخر زمان مساجد مجلل و آذین بندی می شود اما از هدایت و ارشاد در آن خبری نیست” ، به همین دلیل طراحان و مجریان این مسجد سعی بر حفظ سادگی این مسجد داشته اند و کاشی کاری در این مسجد به ندرت به چشم می خورد به همین دلیل این مسجد در کنار سادگی چشم هر بیننده ای را مجذوب خود می کند.


شبستان ساده و بی آلایش اما جذاب
شبستان مسجد در مقایسه با نمای بیرونی از آلایش کمتری برخوردار است در واقع شوق دیدار عبد به معبود در اینجا با سادگی بیشتری آمیخته تا هرچه غیر از اوست محو و نادیدنی شود..

موقع اقامه نماز می شود و شبستان‏های مسجد سرشار از عبارات بهشتی می شود و نگاه روح تا خدا بالا می‏برد. من هم همانند دیگر نمازگزاران برای اقامه نماز جماعت قامت می بندم.

*****
نماز جماعت که به پایان می رسد زودتر از دیگر نمازگزاران از شبستان مسجد خارج می شوم تا خودم را برای مصاحبه با امام جماعت مسجد آماده کنم. به دفتر مسجد می روم. حجت الاسلام سید طاهر مرتضوی که هشت سال است امام جماعت راتب این مسجد است زودتر از من در دفتر مسجد حضور یافته و خود را برای مصاحبه آماده می کند. بعد از سلام و احوالپرسی مصاحبه با وی را آغاز می کنم.

 

از وی در مورد فعالیت های مسجد سوال می کنم. در پاسخ به این سوال می گوید: برگزاری برنامه های آموزشی، اردویی، آموزش رایانه و اوقات فراغت و فعالیت های ورزشی بخشی از برنامه های مسجد است که در همه فصول سال برگزار می شود.


بسیج فعال
وی با اشاره به اینکه بسیج مسجد نیز از پایگاه های فعال است، که توانسته با برگزاری برنامه های مختلف مخاطبان زیادی را به خود جذب کند، بیان می کند: اجرای طرح صالحین، برگزاری طرح ها و دوره های اموزشی از برنامه های بسیج است که توانسته جوانان بسیاری را به فعالیت های مسجد جذب کند.


وی به استقبال نوجوانان و جوانان از دوره های آموزشی و برنامه های فرهنگی که در این مسجد برگزار می کند اشاره می کند و می گوید: برای حضور جوانان در مساجد لازم است، مساجد را از انحصار به نماز خارج کرد. جوان عنصری فعال و پرشور است و به دنبال کانونی فراگیر و خودجوش است. اگر امکانات هنری، ورزشی، نمایشی، کتابخانه در کنار مسجد به عنوان جزئی از پیکره مسجد محسوب شود، جوانان به مسجد راغب تر می شوند در همین مسجد ولیعصر(عج) نیز می بینیم که جوانان و نوجوانان در کنار شرکت در فعالیت های جنبی مسجد در نمازهای جماعت مسجد هم شرکت دارند.

 

حضور چهره های سیاسی

وی حضور چهره های سیاسی در نمازهای جماعت این مسجد را پررنگ دانسته و می افزاید: علی شمخانی، دبیر شورای عالی امنیت ملی که تولیت این مسجد است حضور پر رنگ در نماز های جماعت این مسجد دارد و در زمینه های مختلف هم کمک های قابل توجهی به مسجد داشته است.


ساعت ها پاسخگویی به سوالات مردم
وی ادامه می دهد: یکی از راه های پیوند میان مسجد و جوان، رفع نیاز فکری و معنوی آنهاست. جوانان ذهن خلاق و جستجو گری دارند و همواره به دنبال کشف حقیقت و رفع مسایل و پاسخگویی به شبهات اند. علاوه بر آن امروز شبهه افکنی در حوزه فرهنگ دینی یکی از پر خطرترین جلوه های تهاجم فرهنگی در عرصه تربیت دینی است؛ این شبهات به قول استاد مطهری، گذرگاه خوبی هستند، اما عدم پاسخ گویی به آن ها موجب تزلزل در عقاید واندیشه های دینی جوانان می شود و پایه های تربیت دینی آنان را سست می کند.

 

جوان اگر احساس کند که مسجد محلی برای پاسخگویی به پرسش های اوست، نه تنها به مسجد متمایل می شود، بلکه دیگران را نیز با خود همراه می سازد. به همین دلیل از زمانی که دراین مسجد مشغول به امامت جماعت شدم پاسخگویی به سوالات و شبهات جوانان را به عنوان یکی از وطایف مهم خود دانستم به گونه ای که هر روز یک ساعت قبل از اذان در مسجد حضور می یابم و به سوالات مردم و مشکلات آنها پاسخگو هستم و بعد از نماز هم در شبستان مسجد یا در دفتر به درد دل ها و صحبت های مردم گوش می دهم.
 

وی با تأکید بر اینکه فعالیت های فرهنگی علمی در مساجد امروز باید گسترش یابد، اظهار می دارد: اگر بجز قرائت قرآن کلاس هایی درباره مباحث قرآن پژوهی، قرآن شناسی و تاریخ در مساجد تشکیل شود، برای جوانان مفید است این همان رویکردی است که در مسجد ولیعصر(عج) دنبال می شود.

 

حجت الاسلام مرتضوی، مهم‏ترین عامل، ایجاد پیوند میان مسجد و جوان را امام جماعت مسجد عنوان کرده و می افزاید: امام جماعت در هر مسجد عاملی مهم در پیشرفت و ترقی مسجد به شمار می‌رود و چنانچه دارای شرایط لازم باشد، تأثیری بسزا در تحولات مثبت در جوانان و در نتیجه گرایش آنان به مساجد خواهد داشت.

 

وی می افزاید: امام جماعت ضرورت دارد که در همه‌ کار‌های مربوط به مسجد نظم و انضباط را مراعات کند، به موقع به مسجد بیاید، نماز را اقامه کند و اوقات سخنرانی و ارشاد مردم را تنظیم و با توجه به حال حضار مطالب خود را بیان کند و از ذکر مطالب اضافی و اطاله‌ کلام خودداری کند. 


حجت الاسلام مرتضوی، بیان ساده و شیوا را یکی دیگر از مولفه های مهم در مورد امام جماعت عنوان کرده و بیان می کند: مطالبی که امام جماعت بیان می‌کند،‌ باید حتی المقدور ساده و شیوا باشد و از تلفظ کلمات و جملات عجیب و غریب و نا‌مأنوس بپرهیزد؛ ‌چرا که عمده‌ مخاطبان وی بی‌سواد، کم سواد‌ و ناآشنا به کلمات تخصصی هستند،‌در غیر این صورت با توجه به روحیه‌ جوانان و کم ظرفیت بودن آنان، خستگی و کسالت بر آن‌ها عارض می‌شود.

رضا مدنی، عضو هئیت امنای مسجد ولیعصر( عج) نیز با اشاره به فعالیت های مسجد و اینکه منبع در آمد مسجد از چه طریق تامین می شود، می گوید: بخشی از در آمد مسجد از طریق آشپزخانه ای که در زیر زمین مسجد ایجاد شده است تامین می شود و بخش دیگر از طریق مراسم ترحیم به دست می آید.

 

نداشتن پارکینگ، مشکل مسجد
وی یکی از مشکلات مسجد را نداشتن پارکینگ عنوان کرده و می افزاید: بارها از شهردار تهران خواسته شده است که در این منطقه پارکینگی برای کسانی که در پارک ساعی و مسجد ولیعصر(عج) حضور می یابند ایجاد شود ولی متاسفانه هنوز پیگیری ها نتیجه ای نداشته است.


وی یکی دیگر از بخش های مسجد را درمانگاهی کنار مسجد عنوان کرده می گوید: این درمانگاه در اجاره مسجد است و می توان گفت بخشی از در آمد مسجد هم از این طریق تامین می شود.

 

پایان پیام/


 

 

 

 

 

 

 

 

کد خبر 323883

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha