خبرگزاری شبستان: اسلام به ساختن اماکن فرهنگی و عبادی به ویژه مسجد عنایت خاص دارد. نخستین آیاتی که بر پیامبر (ص) نازل شده درباره دانش و ابزار فراگیری آن است که زیربنای تمدن و فرهنگ اسلامی بوده است. نخستین گامی که پیامبر (ص) در آمادهسازی زیر ساخت مدینه نبوی برداشت تاسیس مسجد به عنوان پایگاه ارتباط خدا و خلق و مرکز رسیدگی به امور دنیا و آخرت مردم بود.
آیات قرآن و روایات معصومان (ع) مسلمانان را به ایجاد پایگاههای فرهنگی و ساختن مراکز عبادی و تعمیر آن ترغیب کرده و به بیان آداب بهرهگیری از مسجد و برکات و آثار سازنده دنیوی و اخروی آن پرداخته اند. به گوشه ای از روایات ترغیبکننده به بنا و آبادانی اماکن فرهنگی و در راس آنها مسجد پرداخته میشود.
1- تاسیس مسجد
تاسیس مسجد از مصادیق روشن باقیات و صالحات است. پیامبر (ص) در این باره فرمود: آنچه از کارها و نیکی های مومن پس از مرگش به او میرسد، دانشی است که آن را منتشر کرده و فرزند صالح و نیز مصحف قرآنی است که از خود بر جای گذاشته یا مسجدی است که ساخته است و باز فرمود: هفت چیز است که پس از مرگ، ثواباش برای بنده نوشته میشود که از جمله مسجد سازی است.
پاداش مسجدسازی
امام باقر (ع) فرمود: هر کس مسجدی بسازد، هر چند به اندازه لانۀ مرغ سنگخوار باشد خدا در بهشت برایش خانهای می سازد.
رعایت سادگی در بنای مسجد
رسول خدا (ص) فرمود: مساجد خود را بی ایوان و کنگره بسازید [کنایه از ساده بودن و نداشتن زمینه مزاحمت برای همسایگان] و شهرهایتان را به لحاظ مکان و نمای زیبا به گونهای بسازید که چشم نواز بوده و چشم انداز داشته باشد.
پیامبر (ص) فرمود: مساجدتان را به زر و زینت نیاریید؛ آن گونه که یهود و نصارا کنیسههای خود را آراستند.
نکته: خانه خدا مهد یادآوری او و فراموشی غیر اوست مناسب است در ساختن آن از هر چه که موجب توجه به غیر معبود و گرایش به آن است پرهیز شود.
مسجدسازی در مسیرها
پیامبر (ص) فرمود: مسجد بسازید و خاک و خاشاک آن را بیرون ببرید. هر کس برای خدا مسجدی بسازد خدا در بهشت برایش خانهای میسازد. مردی عرض کرد: ای رسول خدا! مساجدی که در مسیرها و میان راهها ساخته میشوند نیز اینگونهاند؟ فرمود: آری و بیرون بردن خاکروبه از آنها، مهریه حوریان بهشتی است.
2- توسعه بنای مسجد
رسول خدا (ص) بر گروهی گذشت که به پی ریزی برای ساختن مسجدی مشغول بودند [و گویا چون برای مسجد محدوده اندکی د رنظر گرفته بودند] فرمود: آن را گسترش دهید و [با اجتماع درآن] آن را پر کنید. آنان بر اساس فرمان پیامبر (ص) مسجد را گسترش دادند.
نکته: نموداری از ملاحظهکردن جمعیت و ساختار مسجد را میتوان در بازسازی مکرّر مسجد مدینه بررسی کرد چند بار بر اثر کثرت مسلمانان گسترش یافت.
پایان پیام/
نظر شما