فراگیری سبک زندگی غربی زنگ خطری برای جوامع اسلامی

خبرگزاری شبستان: دین اسلام با ارائه الگوهای سبک زندگی مبتنی بر آیات و روایات ائمه معصوم(ع) عاملی برای مقابله با زنگ خطر گسترش سبک زندگی غربی در جامعه است.

خبرگزاری شبستان - خراسان رضوی: امروزه یکی از مسائلی که در کشور پس از بیانات مقام معظم رهبری در سفر به خراسان شمالی در جمع نخبگان  مطرح شد موضوع " سبک زندگی اسلامی" است که این مسئله شاید از حیث تعداد کلمات تنها سه کلمه باشد اما از حیث محتوایی نیاز به بررسی در ابعاد مختلفی دارد.

 

گسترش هجمه های فرهنگی و سهولت برقراری ارتباطات از طریق شبکه های اجتماعی در فضای مجازی و همچنین ساخت برنامه هایی با هدف تزریق سبک زندگی غربی در شبکه های ماهواره ای گامی در جهت فراگیری ابن نوع سبک زندگی است بنابراین توسعه سبک زندگی غربی زنگ خطری برای از بین رفتن سبک زندگی اسلامی است.

 

متاسفانه سبک زندگی که در حال رشد در جامعه است همسو با سبک زندگی مطرح در دین مبین اسلام، پیامبر اکرم و پیشوایان دین نیست زیرا نسخه مورد تایید سبک زندگی در جوامع اسلامی نشر "سبک زندگی اسلامی" برگرفته از آیات، روایات ائمه معصوم(ع)در ابعاد مختلف اجتماعی، فردی است.


رهبر معظم انقلاب «سبک زندگی» را بخش اساسی و حقیقی پیشرفت و تمدن سازی نوین اسلامی خواندند
رهبر معظم انقلاب اسلامی در جمع پرشور هزاران نفر از دانشجویان، دانش آموزان و دیگر جوانان خراسان شمالی، «سبک زندگی» را بخش اساسی و حقیقی پیشرفت و تمدن سازی نوین اسلامی خواندند و با دعوت از نخبگان و صاحبان فکر و اندیشه برای «پرداختن به این مفهوم مهم، آسیب شناسی وضع موجود سبک زندگی در ایران و چاره جویی در این زمینه» تأکید کردند: پیشرفت در علم و صنعت و اقتصاد و سیاست که بعد ابزاری تمدن اسلامی را شکل می دهد وسیله ای است برای دستیابی به سبک و فرهنگ صحیح زندگی و رسیدن به آرامش، امنیت، تعالی و پیشرفت حقیقی.


ایشان، مفهوم پیشرفت را تداعی کننده حرکت و راه دانستند و افزودند: در هر برداشتی (چه مادی و چه معنوی) از مفهوم توقف ناپذیر پیشرفت، سبک زندگی، رفتار اجتماعی و شیوه زیستن اهمیت فراوانی دارد.


رهبر انقلاب برای تبیین بیشتر اهمیت سبک زندگی به تشریح جایگاه آن در تمدن نوین اسلامی پرداختند و افزودند: اگر پیشرفت همه جانبه را به معنای تمدن سازی نوین اسلامی بگیریم این تمدن دارای دو بخش ابزاری  و «حقیقی و اساسی» خواهد بود که سبک زندگی بخش حقیقی آن را تشکیل می دهد.


برای دست یابی به الگویی زندگی اسلامی نیازمند بنا کردن نظامی از معرفت اسلامی هستیم
در همین راستا حجت الاسلام علی‌اکبر صادقی رشاد، رئیس پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی اظهار کرد: در مسیر دست یابی به الگویی از زندگی اسلامی نیازمند بنا کردن نظامی از معرفت اسلامی هستیم.

 

وی تصریح کرد: در نگاه اسلام، سبک زندگی به معنای انطباق همه شئون حیات دنیوی و اخروی انسان با آموزه‌های شرعی است.

 

رئیس پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی با اشاره به اینکه سبک زندگی همزاد انسان است، تصریح کرد: رعایت سبک زندگی اسلامی تحقق خلافت الهی است زیرا الگوی سبک زندگی اسلامی اطاعت محض انسان از دستورات دین است.


وی حوزه فرهنگ را نزدیک‌ترین تعبیر به سبک زندگی دانست و در تعریف فرهنگ گفت: فرهنگ طیف گسترده‌ای از بینش‌ها، منش‌ها، کنش‌ها و کشش‌های انسانی است که در متن یک جامعه به هنجار تبدیل شده و در یک بازه زمانی طولانی در زندگی مردم جامعه تثبیت شده باشد.


حجت الاسلام صادقی رشاد با تاکید بر اینکه ما در سبک زندگی اسلامی از مقوله اخلاق غافل شده ایم، گفت: بهره گیری از گوهر تعالیم پیامبر اکرم(ص) که اخلاقیات است در حوزه نظر و عمل ضروری است.

 
وی با بیان اینکه شاخصه اصلی سبک زندگی اسلامی و ایرانی، مبتنی بر توحید و خدامحوری در همه عرصه‌ها و زمینه‌ها به معنای توجه به ذات مقدس ربوبی و تلاش در جهت نیل به رضایت خداوند متعال است، افزود: تولید علم اسلامی و تولید علوم انسانی اسلامی تعبیری دقیق تر است و هدف اساسی در این حرکت بنای یک تمدن است.


رابطه انسان با خدا در سبک زندگی اسلامی باید مورد توجه قرار گیرد
همچنین حجت الاسلام محمد باقر فرزانه،امام جمعه موقت مشهد با بیان اینکه اولین رابطه ای که در سبک زندگی اسلامی باید مورد توجه قرار می گیرد رابطه انسان با خدا است، گفت: اقامه فریضه نماز زمینه سبک زندگی اسلامی را فراهم می سازد.


امام جمعه موقت مشهد لازمه مسلمانی و دارا بودن سبک زندگی اسلامی را به جا آوردن فریضه الهی نماز دانست و تصریح کرد: اهمیت دادن به نماز، برقرار سازی ارتباط قلبی با خداوند و رها سازی دل از وسوسه های شیطانی با توجه به آیات قرآن و ادعیه ها و زیارت‌نامه ها همان راه برقرار سازی رابطه معنوی با خداوند است.


وی افزود: رابطه با خداوند از مسیر نماز حاصل می شود و اگر نماز از زندگی حذف خواهد شد در واقع رابطه ای با خدا برقرار نمی‌شود و اگر این رابطه الهی قطع شود آن گاه شیطان در همه حال در کنار انسان بی نماز حاضر است.


حجت الاسلام فرزانه تصریح کرد: اگر نماز و دعا در زندگی در حد مطلوب باشد یک پیوند محکم به نام حالت توجه به پرودگار بین انسان و خدا ایجاد می شود در این حالت شیطان با همه قدرتش نمی تواند در انسان نفوذ کند در واقع اولین رابطه ای که در سبک زندگی اسلامی باید مورد توجه قرار گیرد رابطه انسان با خدا است.


غرب با ترویج فرهنگ خود خواهان تفکیک سبک زندگی از اعتقادات مردمی است
حجت الاسلام سید صمصام الدین قوامی، رئیس بنیاد فقهی مدیریت اسلامی نیز اظهار داشت: سبک و سلوک زندگی، متن تمدن ‌سازی نوین اسلامی را تشکیل می‌دهد.


وی با اشاره به این مطلب که موفقیت نظام فرهنگی، سیاسی، اقتصادی و اعتقادی هر جامعه‌ای به هویت ‌سازی فرهنگی و اجرای رسوم، اعتقادات و فرهنگ بومی و سنتی آن بستگی دارد، تصریح کرد: شیوه‌ زندگی اجتماعی همانند روح و بطن کالبد روبنای زندگی انسان‌ها را تشکیل می‌دهد که دارای لایه‌های تئوریک و فلسفی است.


وی با با تاکید بر اینکه شیوه زندگی‌ کردن مردم از اهمیت بالایی برخوردار است که نباید تنها به انتقال گفتمان‌ها و آرمان‌ها بسنده کرد، خاطر نشان کرد: در زمینه سبک و سلوک زندگی، تمدن سازی دینی در جامعه را باید انجام داد.


رئیس بنیاد فقهی مدیریت اسلامی با بیان اینکه یکی از مهم‌ترین برنامه ‌های نظام استکباری و کشورهای غربی توسعه سبک زندگی اروپایی و آمریکایی در جوامع جهان است، تصریح کرد: غرب با ترویج فرهنگ خود خواهان تفکیک سبک زندگی از اعتقادات مردمی و باورهای دینی است.


حجت الاسلام قوامی افزود: نهادهای دینی، اجتماعی و سازمان‌های مردمی چون حسینیه‌ها و مساجد نقش مهمی فرهنگ ‌سازی در باب سبک زندگی در جامعه‌ دارند اما نهادینه شدن باورهای دینی و اجرای آن در زندگی باید از سوی خود مردم صورت گیرد.


سبک زندگی اسلامی دارای عناصر ذاتی ثابتی است
 همچنین حجت الاسلام روحبخش، استاد حوزه و دانشگاه اظهار داشت: بک زندگی اسلامی دارای عناصر ذاتی ثابتی است و عناصر متغیر بر اساس محیط تغییر پیدا می‌کند.


وی با بیان اینکه به فاکتورهای متعددی نیاز است و فرهنگ های بومی هر منطقه می تواند فاکتوری در اجرای این سبک زندگی باشد، اظهار داشت: تغییرات فرهنگی در طول دهه های مختلف به وجود آمده است و این موضوع مبارزه با آن را کمی مشکل کرده است.


وی با اشاره به اینکه غربی ها سعی کردند به دنبال کسب منافع اقتصادی باشند و این منافع را به صورت تغییر تدریجی فرهنگ ها به دست آورند، گفت: سلطه گران می خواهند مهارت های مورد نظر خود را در زندگی کشورهای دیگر رواج دهند.


کارشناس مذهبی گفت: تبیین مفاهیم اسلامی در جامعه باعث نهادینه شدن سبک زندگی اسلامی است.


این استاد حوزه و دانشگاه با اشاره به اینکه مسئله سبک زندگی دچار تصوراتی شده و گاه مفهوم سبک زندگی را تا ضلع و بخشی از فرهنگ فروکاسته‌اند، افزود: سبک زندگی با تاریخ بشر ارتباط دارد و هر ملتی سبک زندگی خاص خود را داشته و مسائل زندگی مطرح بوده است و در جهان اسلام هم آثاری در این باب نوشته شده است.


سبک زندگی اسلامی برپایه تعادل است

در همین زمینه علی اکبر رائفی پور، عضو هیئت علمی مؤسسه مطالعات ایران و آمریکا و محقق و پژوهشگر با بیان اینکه در سبک زندگی اسلامی انسان باید با بهره گیری از ظرفیت های وجودی خویش در چهارچوب عقل و دین در مسیر کمال گام بردارد، اظهار داشت: سبک زندگی اسلامی برپایه تعادل است.


وی با بیان اینکه سبک زندگی اسلامی بر پایه تعادل و هدف الهی داشتن خلاصه شده است،گفت:در سبک زندگی اسلامی انسان باید با بهره گیری از همه نیروها و ظرفیت های وجودی خویش و در چهارچوب عقل و دین در مسیر کمال گام بردارد.


وی با تاکید بر اینکه سبک زندگی اسلامی حد وسط سبک های افراطی و تفریطی است که بر پایه اسلام و عقلانیت شکل گرفته است، اذعان داشت:در سبک زندگی اسلامی و مهدوی برنامه و هدف آرمانی افراد و جامعه رسیدن به قرب و کمال الهی است.


وی با بیان اینکه یکی از مشکلات سبک زندگی غربی بها ندادن به جایگاه و نقش خانواده در شکل گیری هویت افراد است، افزود: کم رنگ شدن اهمیت و نقش خانواده در جامعه به معنای از دست دادن هویت جامعه است.
 

پایان پیام/

کد خبر 331435

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha