کم کاری دستگاه های فرهنگی در تبیین مسائل حقوقی در جامعه

خبرگزاری شبستان: معاون فرهنگی قوه قضائیه گفت: جامعه ما نسبت به مسائل حقوقی و قضایی بسیار بسیار کم اطلاع است و دستگاه های فرهنگ ساز ما در این حوزه کم کار کردند.

به گزارش خبرگزاری شبستان از قزوین، حجت الاسلام هادی صادقی پیش از ظهر امروز (1 بهمن) در مراسم معارفه معاون فرهنگی دادگستری استان قزوین که در سالن اجتماعات دادگستری استان برگزار شد، بیان کرد: امر قضا، امر بسیار خطیری است و بدون تردید، آخرین ملجا و پناه همه کسانی که به نوعی ستم دیده اند یا دچار مشکل شدند، دستگاه قضایی است.
 

وی ادامه داد: دستگاه قضایی، دستگاهی سازنده و مفید برای گندزدایی از آن کشور است و در واقع همچون نمک برای جلوگیری از گندیدگی است و اگر این دستگاه خود به مشکلات و مفاسدی گرفتار شود، امیدی به اصلاح آن کشور نیست از این رو هرچه در باب اهمیت این دستگاه گفته شود، کم است.

 

باید برای سلامت دستگاه قضا سرمایه گذاری کرد
معاون فرهنگی قوه قضائیه اضافه کرد: باید برای سلامت دستگاه قضا سرمایه گذاری کرد، از جمله سرمایه گذاری ها در این راستا، انجام کارهای معنوی، فرهنگی و اخلاقی است.
 

وی با اشاره به اهمیت امر قضا و قضاوت عنوان کرد: قضا، امری است که بر لب تیغ راه رفتن و به قلل مرتفع گام نهادن است، قاضی به جایگاه رفیعی پای می نهد که جایگاه امامان و پیامبران است و به دلیل همین مرتبت متعالی و این رفعت مقام و قله بلند، خطر سقوط نیز بسیار سهمگین و سنگین است.
 

حجت الاسلام صادقی توضیح داد: انسان هر اندازه در طی مقامات دنیوی، مادی، معنوی و اخروی بالا رود، خطر سقوط وی نیز سهمگین تر می شود؛ دام شیطان برای مقامات به قدر اهمیت مقام سخت تر و ریسمان آن سنگین تر می شود، برای هر کس دامی از سوی شیطان پهن شده از این رو هر کس باید دام خود را بشناسد و بداند چگونه می تواند در برابر آن مقاومت کند.
 

وی یادآور شد: اگر از ریسمان های شیطان غفلت کنیم، به بندش درمی آییم از این رو انسان هر زمان می خواهد مقام مهمی تصدی کند جای نگرانی است که آیا آن قدر قوت دارد که در برابر دام و ریسمان شیطان مقاومت کرده و دام شیطان را رها کند و هر کس به این مراقبت نیاز دارد.

 

نباید از امور معنوی و اخلاقی در دستگاه قضا غفلت کرد
معاون فرهنگی قوه قضائیه تأکید کرد: قاضی وقتی جانش شعله ور از انوار حقیقت شد، خدا نور حقیقت را در دل او می تاباند و راه به منزل برده و به حقیقت می تواند برسد، دستگاه قضا تا وقتی بی علت باشد، نور حقیقت در آن تابیده و می درخشد و کار مهم فرهنگی این است که در مسیر بی علت سازی دستگاه قضا کار کند.
 

وی عنوان کرد: این انتظار نیز از حوزه معاونت فرهنگی وجود دارد که در این مسیر بکوشد و با تیزبینی و تیزهوشی آسیب ها را شناخته و بر اساس شناخت، برای علت ها درمان یابد و از این رو نیز تصمیم گرفته شد که معاونت فرهنگی را راه اندازی کنیم.
 

حجت الاسلام صادقی گفت: اگر خود را منحصر به مسائل فنی و حرفه ای شغلی کنیم و از امر معنوی اخلاق و پاکی درون غفلت کنیم، از مسیر اصلی خود دور شدیم و همه اهمیت امر قضا بر سلامت قضا است و سلامت قضا نیز به همه دستگاه قضایی بازمی گردد و باید تمام مبادی موثر در جریان دادرسی را در نظر داشت و از ابتدا تا انتهای کار باید مورد توجه باشد.

 

ناآگاهی از مسائل حقوقی علت تشکیل بیشتر پرونده های قضایی
وی ادامه داد: تأکید بر معنویت و ارتقای سلامت معنوی و روحی مجموعه دستگاه قضا لازم است و این امر نباید فقط در خصوص کارکنان مورد توجه باشد بلکه سلامت ساز و کارها، فرایندها، نوع چرخه کار و پرونده ها نیز مهم است.
 

معاون فرهنگی قوه قضائیه افزود: همچنین ما باید به روشنی به مسائل نگریسته و بصیرت داشته باشیم که این امر در نحوره برخورد با مسائل، قضاوت و داوری ما اثر می گذارد.
 

وی با اشاره به پایین بودن سطح اطلاع مردم از مسائل حقوقی و قضایی اظهار کرد: جامعه ما نسبت به مسائل حقوقی و قضایی بسیار بسیار کم اطلاع است و دستگاه های فرهنگ ساز ما در این حوزه کم کار کردند، آموزش و پرورش، رسانه ها، دانشگاه ها و همه دستگاه های فرهنگ ساز مسئولیت داشته و دارند که مردم را با حقوق و تکالیف خود آشنا کنند و کم این کار را کردند.
 

حجت الاسلام صادقی تصریح کرد: اثر این موضوع نیز این امر شده است که برای نمونه در یک معامله ساده، پرونده قضایی به دلیل یک ساده لوحی و عدم آگاهی تشکیل می شود و چرا باید چند میلیون پرونده در سال تشکیل شود که بخشی به دلیل عدم رعایت نکات حقوقی است.
 

وی خاطر نشان کرد: یک وظیفه معاونت فرهنگی بالا بردن سطح آگاهی مردم در اینگونه مسائل است که البته با آموزش های غیررسمی باید این کار صورت گیرد.
 

معاون فرهنگی قوه قضائیه اضافه کرد: این معاونت دو رکن اصلی ارتقای فرهنگی و دینی درون سازمانی و ارتقای فرهنگ عمومی جامعه در حوزه فرهنگ حقوقی و قضایی را بر عهده دارد و امیدواریم با تأسیس این معاونت در استان ها گام های مهمی را در این عرصه برداریم.

 

اولین و مهمترین آفت قضا، تکبر است
وی با اشاره به اهمیت نوع رفتار و گفتار قضات عنوان کرد: ما خیلی زمان ها با کارهای ساده، فرهنگ و تغییرات آسان در شیوه گفتاری و رفتاری می توانیم بسیاری از مشکلات را حل کنیم.


حجت الاسلام صادقی افزود: خیلی اوقات انسان هایی که پیش روی قاضی قرار می گیرند، شاکی، متشاکی یا متهم با نوع منش و گفتار ما می توانند دگرگون شوند؛ این سوال وجود دارد هدف ما در دستگاه قضا چیست و فلسفه امر قضا در اسلام چیست و مگر غیر از این است که حق به حق دار برسانیم و مجرمان را کیفر دهیم.
 

وی تأکید کرد: در واقع ما می خواهیم سازندگی داشته باشیم و فلسفه مجازات در اسلام نیز فلسفه تربیتی است بنابراین بسیار ساده می توانیم در این مسیر حرکت کنیم.
 

معاون فرهنگی قوه قضائیه گفت: شأن و جایگاه قضا بلند است و در تمام مکتب های فکری دنیا نیز همینطور است؛ اولین و مهمترین آفت قضا، تکبر است و تکبر نیز مهمترین دام شیطان است و آنچه اولین گناه عالم را سامان بخشید، تکبر بود.

 

در دستگاه قضا گوش شنوا کم داریم
وی یادآور شد: برخی فکر می کنند چون قدرت دارند، هرگونه می توانند از آن استفاده کنند، چقدر خوب است که قضات ما از این قدرت کم استفاده کنند.
 

حجت الاسلام صادقی اعلام کرد: در دستگاه قضایی گوش شنوا و توضیح، تبیین و اغنای افکار کم است و کم بودن گوش شنوا نیز به خاطر کمی وقت است و در واقع فرصت بیان را به شاکی و متهم نمی دهند و احساس می کند حرف ناگفته زیاد دارد و دفاعیاتش را نکرده است در نتیجه به حکمی که داده می شود، قانع نیست ان شاالله در این راستا تدبیر شود.
 

گفتنی در پایان این مراسم حجت الاسلام یعقوب عبدالهی دهکی به عنوان معاون فرهنگی دادگستری استان قزوین معرفی شد.
 

پایان پیام/

کد خبر 334756

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha