شرح ماجرای شکست آمریکا در صحرای طبس

دستگاه هیدرولیک یکی از چرخبال‌ها از کار افتاد، چرخبال دیگر بر اثر طوفان شن به هنگام جابجایی، با یکی از هواپیماهای هرکولس برخورد کرده و هر دو آتش گرفت و در نتیجه آن 8 تن از نظامیان در شعله‌های آتش سوختند.

/خبرگزاری شبستان: یزد/

 

چهارم اردیبهشت 1359 نیروهای آمریکایی در عملیاتی موسوم به "دلتا" و با هدف آزاد کردن گروگان های این کشور که در لانه جاسوسی آمریکا در تهران تحت مراقبت بودند، در صحرای طبس پیاده شدند.

 

قرار بود این نیروها که در میان آنان افسران حکومت پهلوی و افراد وابسته به ساواک نیز حضور داشتند، از طبس با چرخبال به سوی تهران حرکت کرده و در ورزشگاه امجدیه (شهید شیرودی‌) فرود آیند و سپس با لباس مبدل‌، به سفارت امریکا در تهران حمله کرده و جاسوسان خود را آزاد کنند، طبق این نقشه‌، آنان پس از پایان فعالیتشان، از همین راه به طبس رفته و از آنجا با هواپیما از ایران خارج می‌شدند.

 

نیروهای آمریکایی برای انجام این عملیات در "فورت برگ" آمریکا آموزش نظامی دیده و در فرودگاه کارولینای شمالی انجام آن را تمرین کرده بودند پیش از شروع عملیات نیز به پایگاه‌هایی در مصر و عمان منتقل شده بودند.

 

فرودگاه‌های نظامی مصر، عمان و عرشه ناو هواپیما بر آمریکا در دریای عمان از مراکز عمده برخاستن هواپیماها و چرخبال‌های مهاجم آمریکا برای فرود در منطقه طبس بود. ناو هواپیمابر نیمیتس‌ نیز 4 ماه پیش از این حمله (دی 1358) در چهارچوب نیروهای موسوم به "واکنش سریع‌" وارد خلیج فارس شده بودند. حمله نظامی آمریکا به طبس‌، دوهفته پس از آن صورت گرفت که دولت این کشور در اقدامی یکجانبه، روابط کشورش را با جمهوری اسلامی ایران قطع کرد.

 

نیروهای آمریکایی ( 132 نظامی‌)، هشت چرخبال و سه هواپیمای باربری هرکولس 130 C،  پس از استقرار در طبس و قبل از حرکت به تهران دچار حوادث مختلفی شدند و از ادامه مأموریت بازماندند. دستگاه هیدرولیک یکی از چرخبال‌ها از کار افتاد، چرخبال دیگر بر اثر طوفان شن و عدم دید کافی به هنگام جابجایی، با یکی از هواپیماهای هرکولس برخورد کرده و هر دو وسیله نقلیه آتش گرفت و در نتیجه آن 8 تن از نظامیان در شعله‌های آتش سوختند.

 

منابع سیاسی آمریکا مدعی‌اند که کاخ سفید برای توقف عملیات‌، از سوی کرملین نیز تحت فشار بوده‌اند‌. ادعایی که به نظر می‌رسد با هدف کتمان شکست عملیات مطرح شده است. در تمام مراحل عملیات دلتا تنها چهار نفر در آمریکا از انجام آن باخبر بودند، کارتر رئیس جمهور، هارولد براون وزیر دفاع، هامیلتون جوردن مشاور کاخ سفید و برژینسکی مشاور امنیت ملی‌، در ایران نیز عوامل ناشناخته‌ای در جریان این عملیات بوده و با آن همکاری داشته‌اند.

 

به هرحال، درپی حادثه صحرای طبس و فرار باقی مانده هواپیماها و چرخبال‌های آمریکایی به سوی ناو "نیمیتس‌" جیمی کارتر رئیس جمهور آمریکا شکست این عملیات مداخله جویانه را اعلام کرد پس از این مداخله، کتاب های بسیاری در خارج از کشور انتشار یافت و اهداف پشت پرده آمریکا در این حمله ماجراجویانه و ناموفق وهمچنین ابعاد رسوایی کاخ سفید را بر ملا ساخت.

 

علاوه بر این، گزارش های مستند و مصور منابع خبری آمریکا به ویژه روزنامه نیویورک تایمز و مجلات تایم و نیوزویک، همچنین مصاحبه هایی که از قول فرماندهان نظامی آمریکا درباره عملیات طبس در این منابع منعکس شد، ابعاد مداخله جویانه تروریسم دولتی و نگاه متعرضانه کاخ سفید علیه جمهوری اسلامی ایران را نشان می‌داد این حادثه یکی از بزرگ ترین رسوایی‌های نظامی وسیاسی کاخ سفید در برابر انقلاب اسلامی ایران محسوب می‌شود.

 

در پی شکست قطعی عملیات امریکا در طبس و بازگشت باقیمانده هواپیماهای آن کشور یکی از چرخبال‌ها که حاوی مدارکی در مورد جزئیات عملیات بود، به دستور بنی‌صدر بمباران شد در همین بمباران بود که محمد منتظر قائم، فرمانده سپاه پاسداران یزد به شهادت رسید.

 

به هرحال این اقدام کاخ سفید که پس از بلوکه کردن دارائی‌های ایران در بانک‌های امریکا، تحریم اقتصادی ایران و اعلام قطع رابطه سیاسی واشنگتن با جمهوری اسلامی ایران صورت گرفت‌، حلقه دیگری از اقدامات کاخ سفید علیه جمهوری اسلامی ایران در سالهای پس از پیروزی انقلاب بود که به شکست انجامید.

 

پس از این حادثه، جاسوسان آمریکایی در چند دسته به نقاط مختلف کشور برده شدند تا دسترسی به آنان میسر نباشد. جاسوسان آمریکایی بیش از 6 ماه پس از عملیات آمریکا در طبس در اختیار دانشجویان پیرو خط امام بودند.

 

*منبع: پایگاه اطلاع رسانی مرکز مطالعات و پژوهش های سیاسی
 

کد خبر 33506

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha