نگاهی به آخرین مصاحبه های حضرت امام (ره) در آستانه دهه فجر

خبرگزاری شبستان: در آستانه سی و ششمین سالگرد پیروزی انقلاب شکوهمند اسلامی قرار داریم و مروری به تحولات مقطع حساس آستانه پیروزی انقلاب اسلامی در سی و شش سال قبل امری ضروری به نظر می رسد.

خبرگزاری شبستان: در آستانه سی و ششمین سالگرد پیروزی انقلاب شکوهمند اسلامی قرار داریم و مروری به تحولات مقطع حساس آستانه پیروزی انقلاب اسلامی در سی و شش سال قبل امری ضروری به نظر می رسد . حقیقت این است که خطیرترین مسئولیت را در این شرایط حساس حضرت امام خمینی (ره) به عنوان رهبر نهضت انقلابی داشت که با گذشتن از مراحل مختلف اکنون در آستانه به ثمر رسیدن است . بنابراین در این یادداشت سعی داریم تا با نگاهی به آخرین مصاحبه های حضرت امام با رسانه های جهانی به رهبری درایتمندانه و شجاعانه ایشان توجهی عمیق تر دهیم.
با روی کار آمدن بختیار که با ماموریت عبور حکومت شاه از بحران بر سر کار آمده بود ، هر روز بخش بیشتری از توجه رسانه ای بین المللی به آنچه که در ایران می گذشت جلب می شد . بختیار با لقب خودساخته مرغ طوفان برای خود، آخرین حربه ها را برای برگرداندن آب رفته به جوی بکار برد تا آتش خشم انقلابی مردم را از رژیم دست نشانده فرونشاند .
بختیار حتی در مانور تبلیغاتی خود سعی داشت تا اوضاع را در کنترل خود نشان دهد و در روز 6 بهمن 1357 در گفت و گو با رادیو فرانسه گفت: بازگشت آیت الله خمینی به ایران هنوز خیلی زود است. ایشان باید به من فرصت بدهند تا برای ورود ایشان و تضمین امنیت این کار برنامه ریزی کنم. ما برای فراهم آوردن امکانات بازگشت با ایشان در حال مذاکره هستیم و بر ارتش و دولت تسلط و قدرت کامل داریم و تا زمانی که هستم احتمال کودتا وجود ندارد.
موضوع حائز اهمیت در اینجا توجه به هوشیاری و درایت حضرت امام در موضع گیری ها ی رسانه ای است . نهضت اسلامی در مقطع حساسی قرارداشت و مبارزه طولانی و جانفشانی های ملت ایران در برابر رژیم تا دندان مسلح در آستانه ثمر دادن بوده است . در مقابل استکبار جهانی و رژیم دست نشانده آخرین تلاشهای خود را برای بقاء انجام می دادند .
دراین میان حضرت امام خمینی (ره) با آینده نگری ای عجیب در موضع گیری های خود مردم را به ایستادگی و هوشیاری نسبت به اوضاع رهنمون می کند و در این راه از فرصت گفتگو با رسانه های غربی برای ارسال پیام خود به ملت ایران و همینطور خنثی کردن توطئه ها استفاده می کند . نگاهی به موضع گیری های امام در مصاحبه با رسانه ها در آستانه ورود به ایران عمق درایت و رهبری ایشان را در آن مقطع حساس روشن می کند.
1- غیرقانونی بودن حکومت بختیار
در این مقطع بسیاری از رسانه های جهان در گفت و گوهای متعددی که با امام در آخرین روزهای اقامتشان در فرانسه داشتند، نظر ایشان را درباره دولت بختیار می پرسیدند. حضرت امام(س) در پاسخ به صراحت اعلام می کردند که دولت بختیار را دولتی غیرقانونی می دانند که برخاسته از رای مردم نیست و به هیچ عنوان با او سازش نمی کنند.
ایشان با هوشیاری و درایت تمام در پاسخ به سوال خبرنگاری که پرسیدآیا بختیار را قبل از استعفا خواهید پذیرفت؟ می فرمایند : " من مکرر گفته ‏ام که اصولًا شاه سابق قانونى نبود، مجلسین قانونى نیست، بختیار قانونى نیست. پس کسى را که قانونى نیست نخواهم پذیرفت. من به ملت ایران توصیه مى‏کنم که در این وقت حساس درست بیدار باشند؛ متوجه باشند که توطئه‏ اى باید در کار باشد. من مى‏بینم که همان کسانى که از شاه سابق طرفدارى مى‏کردند حالا از بختیار پشتیبانى مى‏کنند. هم دولت انگلستان و هم دولت امریکا از او پشتیبانى مى‏کنند. اگر این شخص ملى است- همان طور که خودش اظهار مى‏کند- چرا آنها از او پشتیبانى مى‏کنند؟ اگر ملى است چرا بدون مجوز قانونى و بر خلاف میل ملت، پست نخست ‏وزیرى را اشغال کرده است؟ اگر احترام به آراى عمومى مى‏گذارد چرا کنار نمى ‏رود " ؟ (9 بهمن 1357، صحیفه امام، ج‏6، ص: 3)
2- پیروزى ما حتمى است و جمهورى اسلامى تحققش براى من خیلى روشن است
ایشان درهمین روز (6 بهمن 57) در اجتماع گروهی از خبرنگاران و ایرانیان مقیم خارج از کشور بر لزوم هوشیاری ملت تاکید کردند و فرمودند : " من ملت ایران را دعوت می کنم به ادامه نهضت و دعوت می کنم که این قلدرها را سرجایشان بنشانند لکن آرامش را از دست ندهند . من در اولین فرصت پیش مردمم به ایران خواهم رفت تا با آنها یا کشته شوم و یا حقوق ملت را بگیرم و به ملت برگردانم " ( صحیفه امام ، جلد 5 ، تاریخ 6/11/57 ) . ایشان همچنین در پاسخ به سوال خبرنگار رادیو – تلویزیون آلمان می فرمایند : " هدف، تشکیل جمهورى اسلامى است و براى من از روز روشن تر است که با وضع فعلى در آینده‏اى نزدیک به آن خواهیم رسید ( همان ، ص355) .
3- هشدار نسبت به توطئه هایزر در ارتش
ایشان با اشاره به ورود هایزر به ایران آنرا یک توطئه می داند که هم ملت و هم ارتش باید نسبت به این توطئه هوشیار باشند و می فرمایند : " این توطئه باید جلوگیری شود. این آخرین قدمی است که این خائنین برمی‏دارند؛ و ما ان شاءاللّه‏ این قدم را هم می‏شکنیم و پیش شما می‏آییم و آنها را به جای خودشان خواهیم نشاند" (همان) .
حضرت امام همچنین درپاسخ به سوالی از ایشان مبنی بر اینکه آیا بیمى از این ندارید که شکست حکومت بختیار به یک کودتاى نظامى منتهى شود؟ و نگرویدن ارتش را به صف انقلاب در شرایط فعلى چگونه توضیح مى‏ دهید؟ می فرمایند : " بختیار- على‏ اىّ حال- حکومتش بر خلاف قانون است و ملت ایران نمى‏تواند حکومت او را قبول کند. منتهى شدن به کودتاى نظامى همین است که تا کنون بوده است و با حکومتهاى نظامى یا دولت نظامى رفتار کرده است. و ما در راه اسلام و کشور خودمان، کوشش خودمان را تا آنجا که بتوانیم خواهیم کرد. در ایران کودتاى نظامى مسئله ‏اى را حل نمى‏کند؛ زیرا دولتِ قبل از بختیار، خود یک کودتاى نظامى بود و مشکل ایران حل نشد . ما در راه اسلام و کشورمان تا آنجا که بتوانیم کوشش خودمان را خواهیم کرد. شما باور نمى‏کنید که ارتش با ملت است و در آینده نزدیکى به شاه پشت خواهد کرد".
4- لزوم تداوم مقاومت و جانفشانی
کلام روحیه بخش امام با طنینی انقلابی از صلابت ایشان و روشنی راه نزد ایشان حکایت دارد . ایشان در پاسخ به سوال شیطنت آمیز خبرنگاری که پرسید : با توجه به اینکه بازگشت حضرت آیت‏اللّه‏ ممکن است باعث خونریزیهای بیشتر شود، آیا باز هم حضرتعالی اصرار به بازگشت خواهید داشت؟ می فرمایند : " هر وقت که منع برداشته شود و فرودگاهها باز شود من به ایران خواهم رفت تا اگر بنا باشد خون من بریزد، در پیش رفقای خودم و همراه جوانهای ایران بریزد. و ما از این هیچ باکی نداریم و ما سرافرازی اسلام و ایران را می‏خواهیم " و در ادامه می فرمایند : " من باید پیش برادرهایم باشم " (همان).
جمع بندی
تاکید بر غیرقانونی بودن حکومت بختیار ، نشان دادن نظام جمهوری اسلامی به عنوان نقطه هدف حرکت انقلابی مردم ، هشدار به ارتش و مردم در مورد توطئه امریکایی ها در ارتش توسط هایزر و تاکید بر حفظ روحیه شهدت طلبی و مقاومت ، دقیقا محورهایی بودند که حضرت امام در آن شرایط حساس با تاکید خود بر آنها نقشه راه را به خوبی برای ملت ترسیم کردند . نهضتی که به آسانی به این مرحله نرسیده بود و جانفشانی و ایستادگی های ملت این حرکت را به اینجا رسانده بود و حضرت امام خمینی (ره) به خوبی این شرایط حساس را دریافته بود .
مروری بر موضع گیری های حضرت امام (ره)در آن مقطع حساس ، هرچه بیشتر نقش برجسته رهبری ایشان را در پیروزی انقلاب اسلامی پررنگ می کند . در اینجا سعی شد تا نشان داده شود که چگونه حضرت امام به عنوان عالم و مرجع تقلیدی برجسته ، درکی عمیق نسبت به مسائل سیاسی و اجتماعی جامعه داشتند و با رهبری خود نقشی بلامنازع در سرنگونی رژیم دست نشانده طاغوت و همینطور خنثی کردن توطئه های خارجی داشتند .

پایان پیام/
 

کد خبر 336368

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha