غلامرضا خارکوهی، تاریخ نگار انقلاب اسلامی، در گفتگوی اختصاصی با خبرنگار خبرگزاری شبستان اظهار داشت: در دوران انقلاب اجتماعات اصلی و میلیونی مردم در مساجد انجام می شد و حتی در دوران هشت سال دفاع مقدس، سازماندهی نیروها در مساجد صورت می گرفت.
وی با بیان اینکه مساجد کانون های اصلی انقلاب اسلامی محسوب می شوند، خاطرنشان کرد: مسجد پایگاه اصلی انقلابیون از سال 41 الی 57، جهت مبارزات علیه رژیم پهلوی بود.
خارکوهی با اشاره به اینکه تکیه گاه اصلی نیروهای مبارز مساجد، حوزه های علمیه، حسینیه ها و فاطمیه ها بود، اذعان داشت: با توجه به اینکه مبارزات مردمی از اواخر سال 56 شدت یافت و تا زمان پیروزی انقلاب اسلامی تقریبأ همه مراسمات و تجمعات در مساجد شکل می گرفت، اما دیگر مأموران ساواک مانند قبل قدرت و جرأت برهم زدن مجالس سیاسی مساجد را نداشتند.
این تاریخ نگار گلستانی مبدأ و مقصد بودن مساجد جهت انجام راهپیمایی ها را از دیگر کارکردهای مساجد دانست و عنوان کرد: نقش روشنگری و اطلاع رسانی مساجد به مردم، از طریق چاپ و توزیع اعلامیه ها، ایراد سخنرانی های سیاسی و غیره از دیگر کارکردهای مهم این کانون بود.
وی با اشاره به اینکه انقلابیون در مواجه با سختگیری های فوق العاده مأموران ساواک جهت دور ماندن از تیررس دخالت آن ها جلسات خود را در مخفیگاه ها دنبال می کردند، تصریح کرد: در نهایت نیروهای اصلی مبارزه، تربیت یافتگان مسجد و محراب بودند.
خارکوهی با بیان اینکه ظلمی که رژیم پهلوی علیه مردم و مساجد روا می داشت، کم نبود، افزود: دلیل این امر وحشتی بود که مأموران رژیم از فعالیت های سیاسی در مساجد داشتند و به همین دلیل، گاه مساجد را به شدت کنترل می کردند، سخنرانان را دستگیر کرده، هیئت امنا را به ساواک احضار می کردند و گاهی نیز با برهم زدن مجالس، به مساجد تیراندازی می کردند.
تاریخ نگار انقلاب اسلامی هیچ یک از این سختگیری ها را دلیلی بر کمرنگ شدن حضور مردم در راه پیروزی انقلاب اسلامی نداست و اذعان داشت: با وجود سخت گیری هایی که از سوی رژیم وقت صورت می گرفت، اما مردم عزم خود را جزم کرده و بیش از گذشته در مساجد حاضر می شدند.
مساجد مهمترین نقش مذهبی و مردمی را در پیروزی انقلاب اسلامی داشتند
خارکوهی خاطرنشان کرد: پس از نقش برجسته رهبری امام خمینی (ره)، مساجد مهم ترین نقش مذهبی و مردمی را در پیروزی انقلاب اسلامی ایفا کردند.
وی با اشاره به سخن امام راحل که فرمودند «مسجد سنگر است و سنگرها را حفظ کنید»، افزود: این سخن، به وضوح تأکید بر نقش برجسته و کلیدی مساجد بعد از پیروزی انقلاب اسلامی دارد.
تاریخ نگار انقلاب اسلامی با اشاره به نقش پررنگ جوانان در عرصه های مختلف، خاطرنشان کرد: انقلاب اسلامی پیروزی خود را مدیون حضور فعال جوانانی است که به تشکیل بسیج، انجمن های اسلامی و شورای محلات و غیره در مساجد اقدام می کردند.
خارکوهی تصریح کرد: با توجه به نقش بی بدیل جوانان در فعال و پویا نگه داشتن مساجد قبل و بعد از انقلاب اسلامی، از این پس نیز انقلاب اسلامی نیازمند حضور فعال جوانان در مساجد است.
وی با اشاره به وجود هزاران مسجد در روستاها و شهرهای مختلف کشور که به صورت یک شبکه فعال انقلابی عمل می کردند، اذعان داشت: قبل و بعد از پیروزی انقلاب، صدها هزار از فعالان همین مساجد بودند که با حضور در صحنه های مختلف مبارزه علیه رژیم شاه به شهادت رسیدند.
پایان پیام/
نظر شما