به گزارش خبرگزاری شبستان از مشهد، عباس عراقچی، معاون وزیر خارجه شب گذشته (14اسفند) در نشست بزم اندیشه اظهار داشت: در 10 سال گذشته برنامه هستهای درگیر چالش بزرگ با 6 کشور دنیا شد که در یک مقطع با 3 کشور اروپایی مذاکره میکردیم اما در نهایت تصمیم گرفتیم در صحنه عمل توان خود را در هستهای نشان دهیم و سپس به مذاکره با طرف غربی بپردازیم که در این راستا طرف غربی کشور را تهدید به تحریم و قطعنامه کرد اما ملت ایران پذیرفتند برای دستیابی به دانش هستهای هزینه این تحریمها را بدهند.
وی افزود: مردم ما 35 سال در برابر همه تهدیدها، تحریم ها و جنگ روانی دشمن ایستادگی کردند تا روزی به حق خود برسند، وقتی در همه این سالها و در برابر این فشارها باج ندادیم دلیلی ندارد که در مذاکرات باج بدهیم.
معاون وزیر امور خارجه با بیان اینکه در عرصه هستهای نیروی انسانی لازم را تربیت کردهایم به طوریکه دشمن مجبور شد آنها را به صورت فیزیکی حذف کند، اظهار کرد: از یک مقطعی که به خواستههای خود میرسیم طبیعی است که باید جلوی هزینههای خود را بگیریم و این موقع، زمان مذاکره است در نتیجه هماکنون با دست پر در مذاکرات حضور یافتهایم.
وی افزود: میزان آگاهی و شعور سیاسی مردم بالا است که در مسائل مرتبط به خود سئوال کنند و دغدغه داشته و مراقب باشند تا کارگزارانشان از خط خارج نشوند، این مسئله لذتبخش بوده و نشاندهنده بلوغ سیاسی است.
معاون وزیر امور خارجه در ادامه پاسخ به سئوالی مبنی بر اینکه با توجه به نکاتی که رهبر معظم انقلاب در مورد بیاعتمادی به غرب و آمریکا بیان میکنند چرا هنوز مذاکرات ادامه دارد، خاطرنشان کرد: مقام معظم رهبری بارها فرمودهاند که به غربیها خوشبین نیستیم و در مذاکرات با بدبینی شرکت میکنیم اما همچنین گفتهاند که این مذاکرات ادامه یابد و در نهایت خواستار ادامه کار وزارت امور خارجه بودهاند.
وی تصریح کرد: ما هماکنون در زمینه صنعت هستهای از قوت و قدرت کافی برخوردار هستیم و به خواسته خود تا حد زیادی دست یافتهایم که از جمله آنها دستیابی به دانش و تکنولوژی چرخه سوخت به همت دانشمندان عزیز و شهید خود بوده است همچنین از نظر تجهیزات و تاسیسات هستهای نیز غنی هستیم و در اراک، اصفهان، نطنز و فوردو تجهیزات و تاسیسات خود را مستقر کرده و مواد لازم را تولید میکنیم.
عراقچی در پاسخ به سئوالی مبنی بر اینکه آیا واقعا ایران از موضع ضعف بر سر میز مذاکرات نشسته یا قدرتمندانه در این عرصه حاضر شده است، گفت: مردم ایران اطمینان داشته باشند که ما به خاطر اینها بر سر میز مذاکره نرفتهایم و موضع ما در مذاکرات قدرت است و در این عرصه دست پٌری داریم.
معاون وزیر امور خارجه با تأکید براینکه به خاطر تحریمها پای مذاکره نرفتیم بلکه به خاطر قدرتمان در مذاکرات وارد شدیم، تصریح کرد: به خاطر این مسئله پای مذاکره حاضر شدیم که هم در موضوع هستهای دستمان پر بود و هم پشتیبانی مردمی را داریم به خاطر این در مذاکرات وارد شدیم که هزینههایی را که دشمن به ما تحمیل میکند را کاهش دهیم.
وی عنوان کرد: مسئله هستهای و غنی سازی بسیار مهم است اما از آن مهمتر عزت و استقلال ما بوده و آن چیزی که به خاطرش تا پای خون میایستیم عزت و استقلال ما است دعوا میان ما و دشمنان به خاطر این است که نمیخواهیم زیر بار حرف زور برویم.
عضو ارشد تیم مذاکره کننده هستهای کشورمان تأکید کرد: موضوع دعوا سانترفیوژ بوده اما اصل دعوا به خاطر زیر بار حرف زور نرفتن است چراکه آنان میگفتند نباید غنی سازی داشته باشید و ما میگوئیم که غنی سازی حق ماست.
وی با بیان اینکه شورای امنیت 6 قطعنامه علیه ما صادر کرد و در تمامی آنها ذکر شده که ایران نباید غنی سازی کند، افزود: ما همواره گفتهایم که غنیسازی حق مسلم ماست وبالاتر از آن ما از حقمان که عزت و استقلال اسلامی بوده نمیگذریم و به خاطر آن ایستادگی میکنیم.
وی با تأکید براینکه در این 10 سال جنگ میان ما و طرف غربی و آمریکایی جنگ ارادهها بوده است، گفت: آنها میگویند شما نباید برای غنی سازی اراده کنید و ما میگوئیم اراده میکنیم، در مذاکرات و توافقنامه ژنو برای اینکه ببینید چه کسی موفق بوده باید ببینید در مذاکرات اراده چه کسی بر دیگری غالب شده است.
معاون وزیر امور خارجه تأکید کرد: در چند روز گذشته مرکل، شرمن و اوباما ادعا کردهاند که غنی سازی ما ادامه پیدا میکند، پس به توافقنامه ژنو نباید نگاهی از بعد هستهای داشت بلکه نگاه از بعد استقلال و عزت باید داشته باشیم.
وی با بیان اینکه فعالیت های هسته ای ایران با غنی سازی 5/3 درصد در حال انجام است که براساس توافقات ژنو ادامه می یابد، افزود: ایران غنی سازی 20 درصد را برای سوخت راکتور تهران لازم داشت که غربی ها آن را مجاز ندانستند.
معاون وزیر امور خارجه با اشاره به جنگ روانی غرب پس از مذاکرات ژنو گفت: پس از اتمام هر مذاکره یا توافقی؛ طرفین جنگ روانی و رسانه ای به راه می اندازند، از این رو در مذاکرات ژنو آمریکا به ایران امتیازاتی داد اما جنگ روانی نیز به راه انداخت.
وی با بیان اینکه حق و اجرای حق تفاوت دارند، تاکید کرد: ما هیچ وقت از آمریکایی ها نمیخواهیم به ما حق بدهند چرا که ما خودمان این حق را داریم براساس ان.پی.تی و قوانین بینالمللی حق غنی سازی به ما داده شده است چرا که حق غنی سازی حق ذاتی هر کشوری است.
عراقچی در ادامه با اشاره به برخی سخنان مطرح شده از سوی غرب مبنی بر اینکه با تعلیق هستهای ایران؛ اسرائیل در امنیت بیشتری به سر میبرد چون ما جلوی بمب اتمی ایران گرفتهایم، اظهار کرد: این حرف خندهداری است چراکه برنامه هستهای ایران متوقف نشده و البته هیچگونه بمب اتمی هم از طرف ما در حال ساخت نبوده است.
عراقچی با تأکید براینکه توافق نامه ژنو ما را با آمریکا دوست نکرده است، اظهار کرد: آمریکا هنوز دشمن ما است، اینکه اوباما میگوید هنوز گزینهها روی میز است از سر همین دشمنی است، گزینه مردم ما نیز در برابر دشمن همیشه بر روی میز قرار دارد، ما روابط دوجانبه با آمریکا را نه مذاکره کردهایم و نه قصد مذاکره داریم و قرار نیست بهبود رابطهای بهوجود آید.
وی در پاسخ به سئوالی مبنی بر بازفراوری و تولید پلوتونیوم اظهار کرد: پلوتونیوم فقط از رآکتور آب سنگین بهوجود میآید و راکتور سنگین در اراک است که هنوز کامل نشده و وقتی تکمیل شود سوخت کامل شده و امکان تولید پلوتونیوم بهوجود میآید.
عراقچی افزود: در واقع چون پلوتونیوم ارتباط مستقیمی با سلاح هستهای داشته و روی این مسئله نگرانیهای زیادی وجود دارد فعلا جزو برنامه هستهای ما باز فرآوری و تولید پلوتونیوم نیست چراکه تولید سلاح هستهای را غیر انسانی و غیر شرعی میدانیم.
وی خاطرنشان کرد: براساس توافقات مذاکرات ژنو، 2/4 میلیارد دلار از پول های نفت بلوکه شده ایران در بانک های خارجی به صورت نقدی در هشت نوبت به بانک مرکزی برگردانده می شود که طی یک ماه گذشته یک مرحله از پول های موجود در حساب بانکی ایران در سوییس آزاد و به بانک مرکزی پرداخت شده است.
عراقچی با اشاره به این مطلب که ایران در این مذاکرات متعهد شد که غنی سازی 20 درصد را به حالت تعلیق درآورد و تاکنون موادی که با 20 درصد غنی سازی تولید شده اند را به سوخت راکتور تهران تبدیل کند، افزود: غرب نیز در این مذاکرات متعهد شد کاهش فروش نفت ایران را متوقف سازد و کانال بانکی ایجاد کند تا واردات مواد غذایی، دارو و تجهیزات پزشکی به کشورمان انجام گیرد.
عضو ارشد تیم مذاکره کننده هستهای با بیان اینکه به دنبال توافقات برد – برد در مذاکرات هسته ای هستیم، خاطرنشان کرد: مذاکرات برد – برد به این معناست که ایران به طرف مقابل اطمینان می دهد که هرگز سلاح هسته ای نمی سازد و این مساله به معنای امتیاز دادن نیست.
وی افزود: همه نگرانی گروه 1+5 این است که ایران سلاح هسته ای نسازد و ما این اعتماد را بوجود می آوریم و در مقابل خواهان برداشتن تحریم ها و تداوم مساله غنی سازی اورانیوم هستیم.
عراقچی ادامه داد: اگر مذاکرات با گروه 1+5 به هر دلیل در ادامه راه به موفقیت نرسد یا طرف مقابل به تعهدات خود عمل نکند ایران در موضوع هسته ای به وضعیت قبل از مذاکرات ژنو بازمی گردد و غنی سازی 20 درصدی را ادامه می دهد.
وی افزود: برد و خواسته 1+5 در مذاکرات این است که جلوی سلاح هستهای ایران را بگیرند که در این ارتباط ما به طرف مقابل گفتهایم اگر سلاح هستهای نباشد آیا شما به هدف خود رسیدهاید که آنها پاسخ مثبت دادهاند، آیا به نظر شما این که ما به طرف مقابل اطمینان دهیم سلاح هستهای تولید نمیکنیم دادن امتیاز است.
پایان پیام/
نظر شما