جعفر بای، آسیبشناس در گفتوگو با خبرنگار شبستان با بیان اینکه نوروز با تابعه وجود شش هزار ساله ،ویترین فرهنگ و ادب ایرانیان است، گفت: آنچه در تاریخ گفته شده است بنیانگذار این عید باستان جمشید جم از پادشاهان پیشدادیان بوده که با تحول و دگرگونی در طبیعت و بیداری مجدد گیاهان دستور برگزاری عید را میدادند.
وی با بیان اینکه عید بیداری از خواب زمستانی و آغاز زندگی جدیدی است که میتواند تداعیگر معاد طبیعت باشد، اظهار کرد: عید نوروز احیای مجدد آغاز زندگی ما و شروع حیاتی جدید است که میتواند درسهای فراوانی را به انسانها بیاموزد.
بای در ادامه تصریح کرد: همانگونه که به لحاظ لغوی از کلمه عید استنباط میشود ،عید یعنی اعادهکردن و زندگی نو را آغاز نمودن است، زندگیای که سراسر شور، شوق و شعف میباشد.
این آسیبشناس تصریح کرد: نوروز معادل فارسی عید ،چنین مفهومی را در اذهان تداعی میکند که روزی نو و آغازی مجدد در دامن طبیعت که نویدبخش نشاط و شادمانی است، میباشد.
وی گفت: آنچه در این سنت باستانی گفته شده، پوشیدن لباس تمیز و نو البته نه زیادهروی، سختکوشی و چشم و همچشمی بلکه آنچه جامعه از شهروندان خویش انتظار دارد نو شدن و تمیزشدن است، همانگونه که طبیعت نو میشود و لطافت ویژهای مییابد.
وی با بیان اینکه به دیدار هم رفتن و به جا آوردن صله رحم از ویژگیهای عید نوروز است، افزود: سنت حسنه صله رحم، از حال هم باخبر شدن، به کمک هم شتافتن و دیدارها را تازه کردن از جمله فلسفه وجودی نوروز است که در همه ادیان الهی به این امر مهم و خطیر تاکید شده است.
این آسیبشناس با بیان اینکه به دامن طبیعت رفتن و تماشای زندهشدن طبیعت و درسگرفتن از آن از دیگر ویژگیهای عید نوروز است، خاطرنشان کرد: این امر به این معنا است که ای انسانها شما نیز بعد از زندگی دنیوی زنده میشوید، بنابراین درس معاد را میتوان از این رستاخیز طبیعت فرا گرفت.
بای عیدی دادن را از دیگر ویژگیهای خوب نوروز خواند و اظهار کرد: عید نوروز تقویت روحیه بخشندگی و نزدیککردن قلبها به یکدیگر است، همانگونه که امروز نیز روانشناسان تأکید کردهاند باعث انسجام دلها، اتحاد روح و جان انسانها با یکدیگر میشود به گونهای که انس، الفت و مهر و محبت را در جامعه افزایش میدهد.
وی با بیان اینکه خانهتکانی از دیگر ویژگیهای مهم عید نوروز است، گفت: از سنن مهم نوروز خانهتکانی، رعایت بهداشت محیط و زدودن غبار بر پیکر خانه است که این موضوع حاوی نکته و درسهای فراوانی است که ای انسان همانگونه که جسم ما نیاز به پاکیزگی و خانهتکانی دارد، دل را نیز باید از غبار یکساله پاک کرد و خانهتکانی را با دلتکانی کامل کنیم و روح و جانمان را با طراوت و نشاط به استقبال نو برویم.
وی گفت:میهمانیدادن و میهمانیرفتن از دیگر سنن این ایام خجسته است .با این اقدام انس و الفت را فزونی داده و مهر و محبت را تحکیم کرده و صفا و صمیمیت در زندگی حاکم می شود که زندگی در همین آمدن زیبا و پرنشاط است.
بای در خصوص اینکه آیا تورم نقشی در کمرنگشدن صله رحم دارد، گفت: تورم و گرانی هیچ نقشی در کمرنگشدن این فریضه دینی در جامعه ندارد بلکه زندگیهای لوکس تشریفاتی، پذیراییهای اعیان اشرافی ،چشم و همچشمیها و مدپرستیها است که عرصه را تنگ کرده وگرنه میشود با صفا، صمیمیت، سادگی و بیپیرایگی پذیرایی دلنشینی را از میهمانان داشته باشیم.
وی با بیان اینکه در کنار سفره با هم بودن است که عشق و محبت در زندگی شکل میگیرد، گفت: خوردن غذا در کنار یکدیگر مهم است اینکه چه چیزی بخوریم مهم نیست. به دلیل اینکه جامعه ما تحت تاثیر هنجارهای غربی قرار گرفتند و چیزی برای نمایاندن خود ندارند بنابراین میخواهند با زرق و برق دادن سفره خود را به رخ دیگران بکشانند.
وی ادامه داد: اکنون زرق و برق سفرهها در جامعه زیاد شده ولی در قبال آن صفا و صمیمیت کاهش یافته است.
پایان پیام/
نظر شما