به گزارش خبرگزاری شبستان از مشهد، مژگان عظیمی، قائم مقام معاون پژوهشی جهاد دانشگاهی مشهد گفت: طرح مدل شهر زیارتی مشهد در واقع الگوی وضعیت موجود و ارائه الگوی مطلوب است و با توجه به اهداف طرح توسعه کمی و کیفی زیارت امامرضا(ع)، این پروژه سعی در تبیین نوع نگاه به توسعه شهر زیارتی مشهد را داشته است.
قائم مقام معاون پژوهشی جهاد دانشگاهی مشهد با بیان اینکه توسعه کمی به معنای افزایش فرصت زیارت و به فعلیت رساندن آن برای تعداد بیشتری از زائران بالقوه امامرضا(ع) است، افزود: توسعه کیفی نیز شامل یک تجربه معنوی است که اثربخشی زیارت را در زندگی زائر فراهم میکند.
عظیمی گفت: در حال حاضر توسعه کیفی از اهمیت بیشتری برخوردار است، لذا باید ظرفیتهای شهر مشهد برای بهرهمندی زائران بالفعل شود.
وی با تاکید بر اینکه بحث توسعه شهر زیارتی بدون توجه به الگوها و شاخصهای اسلامی امکان پذیر نیست، تصریح کرد: در واقع این شاخص ها استعارههایی است که شهرهای مختلف از آن استفاده میکنند؛ مثلا وقتی ویژگیهای اجتماعی مدنظر قرار گیرد استعارههایی چون شهر سالم، شهر امن و شهر قابلزیست نیز مورد توجه است.
مدیر پروژه مطالعات الگوی توسعه شهر زیارتی یادآور شد: ما با توجه به شاخصهای مورد نظر در این مطالعه، از تلفیق سه مفهوم توسعه پایدار و تلفیق آن با شهر زیارتی و شهر اسلامی استفاده کرده و برای آن عنوان "شهر زیارتی اسلامی پایدار " را پیشنهاد کردیم که هر یک الزاماتی دارد و بیشتر جهت برداشت کیفی مطرح می شود.
عظیمی از تطابق میان قالبهای عینی شهر مانند کالبد شهر، اقتصاد شهر، روابط اجتماعی و فرهنگ شهر با باورها و آموزههای اسلامی به عنوان امری مهم نام برد و گفت: تحقق شهر اسلامی پایدار مستلزم این است که نگاه به شهر، نگاهی سیستمی باشد و همزمان به تاثیر هرکدام از این خردهنظامها و تعامل میان آنها توجه داشته باشد.
وی خاطرنشان کرد: شهر زیارتی اسلامی پایدار، شهری است که ضمن توجه نظری و عملی به آموزههای دین اسلام، مجموعهای از تعاملات پیچیده بین ابعاد اجتماعی، فرهنگی، اقتصادی، جمعیتی، منابع، محیط، علم وفناوری و آموزش و سایر مواردی را که ممکن است بین این نکات مندرج نباشد را با فرآیندهای توسعهای، سیستمی، کلگرایانه و پویا مد نظر قرار داده و هدف اصلی این شهر تعالی معنوی، اصلاح کیفیت جامعه میزبان، تامین تجارب کیفی زائران و حفظ محیطزیست به عنوان میراث الهی باشد.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی زیارت، عظیمی افزود: برای اینکه بتوانیم اهداف چشماندازی که طراحی شده را عملیاتی کنیم باید نگاه پایدار در برنامهریزیهای شهری وجود داشته باشد در حالی که در برنامهریزیهای موجود، نگاه، نگاهی مقطعی بوده است.
قائم مقام معاون پژوهشی جهاد دانشگاهی مشهد با بیان اینکه مفاهیم و استعاره های مرتبط با مشهد باید مشخص شود، اظهار داشت: وقتی شهر زیارتی اسلامیِ پایدار عنوان می شود، ماموریت را هم بهنوعی هدفگذاری میکند.
پایان پیام/
نظر شما