به گزارش خبرگزاری شبستان، ویژه برنامه «روز جهانی ارتباطات و روابط عمومی» به همراه رونمایی از دو کتاب جدید در حوزه ارتباطات با حضور دکتر محمد مهدی مظاهری مشاور ارشد وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و سایر اساتید و کارشناسان و اصحاب رسانه در روز ارتباطات و روابط عمومی (شنبه 27 اردیبهشت 1393) از ساعات 9 تا 13 برگزار شد.
در ابتدای این مراسم که همزمان با روز جهانی ارتباطات و روابط عمومی در پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات برگزار می شد، دکتر یحیی طالبیان، رئیس پژوهشگاه، گفت: باید به پژوهشهایی اعم از نظری و پیمایشی که پشتوانه عقلی فرهنگ هستند و زمینه درک روشن بینانهتر را فراهم میکنند دامن زده شود تا هزینههایی که در حوزه فرهنگ صورت میگیرد درستتر و با شناخت مناسب جامعه هدف برگزار شود و مخاطبان برنامههای فرهنگی نیز در یک دوره زمانی، موجبات اعتلای جامعه و تغییر رفتار در جامعه را فراهم کنند.
رئیس پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات افزود: انتظار میرود برخی طرحهای ملی که پشتوانه فعالیتهای فرهنگی هستند اطلاعاتی را تولید کنند که در برنامهریزی فرهنگی و بودجهریزی سالانه فرهنگی و در نوشتن برنامههای توسعه موثر باشند.
طالبیان با اشاره به برگزاری این نشست، خاطرنشان کرد: مراوده و مباحثههای علمی باعث میشود که برنامهریزی و سیاستگذاری فرهنگی به صورت روشن بینانهتر در کشور دنبال شود.
ویژه برنامه روز جهانی ارتباطات و روابط عمومی شامل دو پانل علمی تخصصی «ارتباطات سیاسی؛ چشماندازهای جهانی» و «ارتباطات سیاسی، مسائل داخلی» بود.
پانل نخست این همایش «ارتباطات سیاسی؛ چشماندازهای جهانی» نام داشت که با سخنرانی دکتر یونس شکرخواه عضو هیئت علمی دانشکده مطالعات جهان دانشگاه تهران و محمد خدادی مدیرعامل خبرگزاری جمهوری اسلامی ایران برگزار شد.
در ابتدای این پانل محمد خدادی طی سخنانی گفت: دیپلماسی رسانه ای واقعیتی است که با تحول سریع ، جامع ، فراگیر ، سهل و رایگان ، فناوری اطلاعات از کارکرد فردی به فراملی و بین المللی تبدیل شده است. تحولی که اگر امروز چاره نکنیم شاید فردا دیر باشد .
وی با بیان اینکه امروزه رسانه ها نقشی مکمل در سیاست های داخلی و خارجی کشورها ایفا می کنند، اظهار کرد : در زمان حاضر نقش رسانه ها در سیاست خارجی به گونه ای عینی لمس می شود.
خدادی به پیشرو بودن رسانه ها در اجرای ماموریت، تثبیت و تشریح سیاست ها در داخل و خارج از کشور اشاره کرد و گفت: رسانه ها قبل و بعد از برگزاری نشست ها، کنفرانس های بین المللی همچون نشست 1+5 می توانند خود عامل جریان سازی شده و بسیاری از مسائل را قبل از این گونه نشست ها تبیین کنند.
اثر و کارکرد رسانه در سیاست خارجی موضوع دیگری بود که مدیر عامل ایرنا به آن اشاره کرد و گفت: رسانه ها به عنوان منبع اطلاعاتی سریع و مفید نقش مهمی در جمع آوری جامع ترین و موثق ترین اخبار دارند و قادرند در اولین فرصت این اطلاعات را برای اتخاذ تصمیمات سیاسی در اختیار مسئولان سیاست خارجی قرار دهند.
مدیر عامل ایرنا نقش دیگر رسانه ها را تفسیر گری دانست و گفت : آنها می توانند هر کلمه را که از زبان دیپلمات ها در اجلاس ها و نشست های بین المللی شنیده می شود تفسیر کنند.
مدیر عامل ایرنا خاطر نشان کرد، رسانه ها در برجسته سازی موضوعات مهم بین المللی، دیدگاه و مواضع کشورها و حتی تقابل رسانه ای و ایجاد موج خبری بسیار تاثیر گذارند.
از نظر وی، در زمان حاضر رسانه ها فراگیری خود را بر جهان حاکم کرده اند ، نقش آنها گسترده تر شده و از عوامل تاثیرگذار به شمار می آیند اما در گذشته جایگاه چندانی در سیاست خارجی نداشتند.
خدادی با تاکید بر نقش تکنولوژی در ایجاد تحول در حوزه ارتباطات، افزود: تحول در تکنولوژی باعث بروز درکی صحیح از پیچیدگی عرصه ارتباطات شده است.
مدیرعامل خبرگزاری جمهوری اسلامی، این موضوع را نیز گفت که در گذشته انتشار خبر منحصر به خبرنگار و برخی رسانه ها بود اما امروز هر فرد یک واحد اطلاعاتی محسوب می شود.
خدادی در بخشی از سخنان خود به فرایند تاثیر تکنولوژی بر سرعت تولید خبر طی سال های اخیر اشاره کرد و گفت: ابرازهای ارتباطی به نحو چشمگیری با بهره گیری از فناوری های جدید به روز شده است.
مدیر عامل ایرنا سپس گفت: انتشار اخبار با توجه به میزان اطلاعات و تحولات روز قابل قیاس با گذشته نیست از این رو روز به روز تکنولوژی های نوین ارتباطی و سیستم های جدید برای ارسال اخبار جایگزین ابزار قبلی می شود.
وی در مورد نقش رسانه ها در عرصه بین الملل گفت: بومی شناسی نوین جهان نقش رسانه ها را در عرصه بین المللی به طور سازنده و فزاینده ای بازتعریف کرده به گونه ای که تمامی عادات، گرایش ها، ایده ها و ساختارهای قدیم نظام بین الملل با چالش های جدیدی مواجه شده است.
خددادی گفت: ممکن است برخی کشورها ارتباطی مستقیم با یکدیگر نداشته باشند اما فعالیت رسانه ای آنها هیچ گاه تعطیل نمی شود، این رسانه ها هستند که اخبار و اطلاعات را منتشر و در اختیار مخاطبان قرار می دهند.
وی افکارسنجی مخاطبان را از جمله نقش های مهم رسانه ها در عرصه داخلی و بین المللی برشمرد و گفت: عامه مردم می توانند با توجه به افکارسنجی و نظرسنجی های صورت گرفته به اخبار و اطلاعات رسانه ها و آمار و ارقامی که ارائه کرده اند مراجعه و از آن استفاده کنند.
در ادامه پانل نخست دکتر یونس شکرخواه عضو هیات علمی دانشگاه تهران، درمورد نقش رسانه ها در سیاست گفت: اگر دولت ها قدرت رسانه و نقش آن در سیاست را درک نکنند قطعا شکست خواهند خورد.
وی افزود: امروز با روی کار آمدن وب و تکنولوژی های نوین ارتباطی بحث ارتباطات و کارآیی های آن متحول شده است.
این استاد دانشگاه با تاکید بر این که تاثیرات رسانه یک طرفه نیست گفت: رسانه ها شکل جدیدی به خود گرفته اند و مخاطب نیز بر رسانه تاثیرگذار است.
شکرخواه بیان کرد: رسانه ها دیگر نمی خواهند همچون گذشته با برجسته سازی و شیوه های مختلف ذهن مخاطب را شکل دهند زیرا مخاطبان نیز می توانند به صورت یک واحد ارتباطی عمل کنند.
وی با اشاره به این که در کنار خبرنگاران و افراد حرفه ای آماتورها نیز وارد بحث اطلاع رسانی شده اند گفت: امروز با روی کار آمدن شبکه های اجتماعی و دیگر وسایل ارتباطی مخاطبان نیز می توانند خود در بحث اطلاع رسانی سهیم باشند.
در ادامه مراسم از دو کتاب «قدرت ارتباطات» نوشته مانوئل کاستلز و ترجمه حسین بصیریان و «سیمای ایران در مستندهای تلویزیونی غرب» نوشته دکتر عبدالله بیچرانلو رونمایی شد.
در این مراسم ابتدا آقای حسین بصیریان مترجم کتاب متن پیام مانوئل کاستلز به مناسبت ترجمه این کتاب به فارسی را قرائت کردند. مانوئل کاستل در پیامی از ترجمه فارسی این کتاب تشکر کرده و ابراز امیدواری کرده است که این اثر مثمر ثمر باشد.
در ادامه آقایان دکتر یحیی طالبیان، دکتر هادی خانیکی، دکتر بابک دربیکی و دکتر یونس شکر خواه از این دو کتاب رونمایی کردند.
پایان پیام/
نظر شما