علی اکبر صیدی، معاون پرورشی دبیرستان شاهد شهید خوشنام ناحیه یک زنجان و منتخب دومین همایش منزلت خانواده و سبک زندگی در فرهنگ رضوی به خبرنگار خبرگزاری شبستان در زنجان اظهار کرد: مکانیسم تأثیر محبت در روابط همسران، مشابه نقش آن در تربیت فرزندان است به این معنی که موجب اطاعت (حرف شنوی)، آرامش زندگی، صفا و صمیمیت، گذشت و فداکاری، توقع در حد توان، حفظ شئون و شخصیت طرفین و اجتناب از بگو مگوهای بیهوده و در نهایت، زندگی مطلوب را به ارمغان میآورد.
وی با اشاره به اینکه محبت یکی از مهمترین روشهای تربیت از دیدگاه اسلام است، ادامه داد: هرگاه، کودک و نوجوان به حد لازم و کافی از ناحیه والدین و مربیان، محبت دریافت کند او نیز متقابلا آنها را دوست میدارد و این امر، اطاعت پذیری و الگوپذیری از مربیان را افزایش میدهد.
به گفته این پژوهشگر و مدرس آموزش خانواده، محققان بر اساس تئوری «یگانگی عاطفی»، بر این باور هستند که کسى که شخصى را دوست داشته باشد کردار و گفتارش را نیز دوست داشته خود را به شکل آن در میآورد، لذا امام رضا(ع) طی احادیث متعدد، مسلمانان را به محبت و حسن خلق فرا خوانده است.
به گفته وی، عواملی از قبیل حسن خلق، گشاده رویی، نرم خویی، هدیه دادن، مسایل اقتصادی، گفتار نیکو، همدلی، همدردی، فروتنی و غیره بر ایجاد و تقویت محبت موثر بوده و تصریح کلامی، مصافحه، معانقه و تقبیل، از شیوه های ابراز آن به شمار میرود.
این پژوهشگر با اشاره به اینکه ابراز عشق و محبت، از ارزشمندترین کارکرد خانواده و مایه آرامش زوجین از منظر قرآن کریم است، افزود: نهادینه شدن آن در خانواده و نهاد های تربیتی، به دلیل موفقیت در انتقال ارزشهای الهی و انسانی، سلامت فرد، خانواده و در نهایت اجتماع را به دنبال دارد.
صیدی از مهرورزی، به عنوان زیباترین آموزه های دینی که نقش سازنده ای در تربیت انسان ایفا میکند یاد کرد و ادامه داد: قرآن کریم، راز موفقیت پیامراسلام(ص) را محبت آن حضرت نسبت به مردم معرفی میکند.
به گفته وی، یکی از مقدسترین صفات خداوند متعال، محبت و رحمت او به مخلوقات است، به گونه ای که این صفت448 بار در قرآن کریم ذکر شده است.
این مدرس آموزش خانواده با اشاره به اینکه محبت متقابل بین امام و امت (مربی و متربی) بسیار تاکید شده که حاکی از نقش بسیار بالای این صفت پسندیده در جریان تربیت است، گفت: در دوران تبلیغ و هدایت انبیاء، حضرت حق به آنها سفارش میکرد که «مهربانی و محبت» او را به بندگانش اعلام کنند.
وی با اشاره به اینکه محبت، عامل مهمی برای رشد فضایل اخلاقی است، خاطرنشان کرد: محبت خداوند به مردم و محبت مردم به خدا، حب پیغمبر و امام به امت، و حب امت به پیغمبر و امام، علاقه و محبت مسلمانان به یکدیگر، سرمایه اساسى دین است.
منتخب دومین همایش رضوی در استان زنجان با استناد به حدیثی از امام رضا(ع) مبنی بر اینکه "دین جز محبت نیست"افزود: بررسی متون دین مقدس اسلام (قرآن و سنت) نشان میدهد که یکی از گامهای اساسی در تربیت، برقراری رابطه عاطفی محبت آمیز توسط مربی با متربی است.
به گفته صیدی، این روایت نشان میدهد که دوستی فرزندان نیز باید مبنایی ارزشی داشته و بر اساس شایستگیها باشد، در حالی که تفاوت جنسی فرزندان نمیتواند باعث تبعیض در محبت و علاقه شود.
پایان پیام/
نظر شما