گسترش صبغه تجاری موجب غفلت زائر از زیارت می شود

خبرگزاری شبستان: عضو هیات علمی دانشگاه ادیان و مذاهب گفت: باید تلاش شود که اماکن زیارتی به مرکزیت تجاری تبدیل نشوند زیرا گاهی اوقات صبغه تجاری به حدی پررنگ می‌شود که از حالت‌های معنوی سفر کاسته می‌شود.

به گزاش خبرگزاری شبستان از مشهد و به نقل از پایگاه اطلاع‌رسانی زیارت حجت الاسلام محمد تقی انصاری پور، عضو هیات علمی دانشگاه ادیان و مذاهب اظهارداشت: زیارت در تمامی ادیان و به ویژه در اسلام یکی از مفاهم دینی و نبوی و البته از شعائر دینیِ قابل احترام است.


وی افزود: در رأس تمامی زیارات، زیارت خانۀ خداوند از همه برتر است که بر اساس آیه «وَ لِلّهِ عَلَی النّاسِ حِجُّ الْبَیْتِ مَنِ اسْتَطاعَ إِلَیْهِ سَبِیلاً» برای کسی که دارای استطاعت مالی و جسمی باشد واجب شده است.


عضو هیات علمی دانشگاه ادیان و مذاهب خاطرنشان کرد: زیارت در لغت به معنای دیدار کردن از شخصی زنده است، اما به لحاظ اصطلاحی، مزور می‌تواند زنده نباشد و یا حتی می‌تواند اعم باشد از اینکه شخص یا مکانی مقدس و یا جایگاه دینی خاصی باشد.

 

حجت الاسلام انصاری پور با بیان اینکه توسل نوعی واسطه قرار دادن ائمه(ع) در پیشگاه خداوند به دلیل جایگاه ایشان در نزد خداوند است، تصریح کرد: توسل می‌تواند همراه زیارت یا جدای از آن باشد، یعنی حتی فرد می‌تواند در خانه و یا مسجد به اولیای الهی و یا خداوند توسل بجوید، اما در معنای کلی زیارت با توسل تفاوت‌های مفهومی دارد.


وی یادآور شد: معرفت یعنی شناخت درست از جایگاه کسی که انسان به زیارت وی می‌رود، به صورتی که انسان، مزور را عبد صالح و مقرب به خداوند دانسته و بداند که او در طول حیاتش چنان به خداوند تقرب پیدا کرده است که می‌تواند شفیع انسان باشد.


این استاد دانشگاه در رابطه با آداب زیارت اظهار داشت: زائر باید پاکی دل، طهارت و تقوای روح را برای خویش در نظر بگیرد و خود را ملتزم بداند تا زیارتش مقبول شخص زیارت کننده قرار گیرد و در واقع صاحب مزار پذیرای وی باشد.


حجت الاسلام انصاری پور افزود: باید به این نکته توجه داشته باشیم که آداب ظاهری زیارت در واقع مقدمه‌ای است که شخص را برای توجه درونی خویش آماده می کند.


وی با اشاره به اهمیت آداب مجاورت در شهرهای زیارتی، خاطرنشان کرد: گاهی عنوان می شود که اقامت دائمی در شهرهای زیارتی، حرم مطهر ائمه(ع) را برای انسان تبدیل به مکانی عادی می‌کند، اما اگر شخصی به هر صورت در آنجا اقامت دارد، باید توجه داشته باشد که طوری زندگی و سلوک نداشته باشد که اهمیت و احترام آن مکان کمرنگ شود.


این پژوهشگر مطالعات ادیان و مذاهب از زیارت به عنوان نوعی سفر معنوی نام برد و گفت: وقتی در طی این سفر، شخص دائماً در رفتار‌ش متوجه نوعی مقصد اعلی درونی است، سبب تاثیرگذاری عمیق روحی روانی و نوعی ماندگاری برای انسان می‌شود.


حجت الاسلام انصاری پور با بیان اینکه اماکن زیارتی باید الهام‌بخشیِ معنوی داشته باشند، تصریح کرد: باید تلاش شود که این مکان‌ها تبدیل به مرکزیت تجاری نشوند؛ زیرا گاهی اوقات صبغه تجاری به حدی پررنگ می‌شود که از حالت‌های معنوی سفر کاسته می‌شود.


برای افزایش کمی زائران خارجی نیازمند ترویج فرهنگ ایرانی- اسلامی هستیم
همچنین مهدی لسانی، رئیس اداره علوم قرآنی آستان قدس رضوی نیز با تاکید بر لزوم گسترش شبکه‌های اطلاع‌رسانی بین‌المللی، گفت: لازمه افزایش زائران خارجی، ترویج فرهنگ ایرانی- اسلامی است.

 

رئیس اداره علوم قرآنی آستان قدس رضوی اظهار داشت: از آنجا که بسیاری از زائران برای رفع نیاز و حاجت خود یا تجدید بیعت و تقویت معرفت به حرم مطهر مشرف می‌شوند، لذا باید در برنامه‌ریزی‌های صورت گرفته، به تمامی کارکردهای زیارت توجه شود.

 

وی افزود: یکی از مهم‌ترین نکات در رابطه با مدیریت زائران، نگاه یکپارچه و جامع است که در این میان آستان قدس رضوی به تنهایی نمی‌تواند تمامی امور زائران را مدیریت کند و در نگاهی خوش بینانه تنها توان خدمت رسانی به 10 درصد زائران را دارد.

 

رئیس اداره علوم قرآنی آستان قدس رضوی با بیان اینکه در دین اسلام، دنیا و آخرت با یکدیگر تنیده شده است، تصریح کرد: زیارت یک احساس نیاز برای رفع مشکلات انسان است که معمولاً در طیف نخبگان به این مسئله توجه بیشتری می‌شود.

 

لسانی خاطرنشان کرد: گردشگری مذهبی یکی از اجزاء شهر زیارتی مشهد است و بر این اساس می توان اماکن رفاهی و تفریحی را جزئی از اقتصاد زیارت محسوب کرد، لذا باید در قالب توجه به صنعت فرهنگی زیارت، تدابیری را برای سوغات زائر اندیشید.

 

وی با اشاره به حرم مطهر امام رضا(ع) به عنوان یکی از ابعاد هویتی شهر مشهد، گفت: بعد مهم دیگری که باید در پایتخت معنوی ایران مورد توجه قرار گیرد طراحی و ترویج زبان فارسی در این شهر است که این امر در حال حاضر مورد غفلت قرار گرفته است.

 

رئیس اداره علوم قرآنی آستان قدس رضوی در رابطه با اهمیت توسعه کمی و کیفی فرهنگ زیارت، اظهار داشت: می‌توان با بهره‌گیری از تجربیات کشورهای دیگر همچون عربستان و واتیکان گامی اساسی در ارتقاء فرهنگ زیارت برداشت.

 

وی با بیان اینکه نمی توان برای تمامی روزهای سال بسته فرهنگی ارائه کرد، تصریح کرد: با توجه به امکانات موجود و عدم ورود دیگر ارگان ها به این موضوع، تنها در روزهای خاصی مانند دهه کرامت، پک های فرهنگی به زائران عرضه می شود.

 

رئیس اداره علوم قرآنی آستان قدس رضوی خاطرنشان کرد: در پژوهشی که درباره نحوه شناخت زائران با امام رضا(ع) صورت گرفت، مشخص شد که بیش از 55 درصد آن‌ها از طریق سریال امام رضا(ع) به این شناخت دست یافته‌اند که این بیانگر این امر است که ما باید به وسیلۀ شبکه‌های اطلاع‌رسانی بین‌المللی، شناخت زائران نسبت به امام رضا (ع) را گسترش دهیم.

 

لسانی گسترش زائران خارجی را منوط به ترویج فرهنگ ایرانی- اسلامی عنوان کرد و گفت: ستاد استقبال زیارت دائمی از دیگر مواردی است که می تواند کمک شایانی به پذیرش حداکثری زائران خارجی بکند.
 

 

پایان پیام/

کد خبر 369173

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha