خبرگزاری شبستان: با توجه به عنوان انتخابی امسال یعنی "اقتصاد و فرهنگ با عزم ملی و مدیریت جهادی" و دغدغه رهبر معظم انقلاب درباره فرهنگ در گفتگویی با حجت الاسلام داریوش عشقی، دبیر موسسه بهداشت معنوی درباره آثار سوء جنبش های نوپدید معنوی برای فرهنگ به گفتگو پرداخته ایم که مشروح آن از نظرتان می گذرد:
آیا جنبش های نوپدید معنوی برای فرهنگ و تاثیر روی آن نیز برنامه دارند؟ از چه طریق برای اثرگذاری بر فرهنگ جوامع برنامه ریزی و عمل می کنند؟
جنبش های نوپدید معنوی بیشتر از جنبه های دیگر در کشور ما روی مقوله فرهنگی تاثیر گذاشته اند و تاثیرات شان روی مسائل اجتماعی و اقتصادی جدی نبوده است. این جنبش ها در فرهنگ خانواده، تربیت فرزندان و آنچه به عنوان فرهنگ دینی و اعتقادی ماست تاثیرات مخرب زیادی گذاشته اند.
جالب است بدانیم در سال 1960که جنبش های نوپدید معنوی مجوز فعالیت در کشور آمریکا را گرفتند دقیقا در سال 1970 اولین موسسه مقابله با جنبش های نوپدید معنوی در آمریکا تاسیس شد و این موسسه را پدر و مادرهایی تشکیل دادند که فرزندانشان در سال 1960 وارد این جنبش های نوپدید معنوی شده بودند. دلیل تشکیل این موسسه، برای مقابله با عرفان واره های نوظهور بود که والدین معتقد بودند این جنبش ها، ارزش های فرهنگی را بچه هایشان تغییر می دهد.
این جنبش های نوپدید معنوی از چه راه هایی برای رسوخ به فرهنگ استفاده می کنند و اصولا چرا مقوله فرهنگ را انتخاب کرده اند؟
همه این جمله را بارها و بارها شنیده اند که وقتی می خواهند موضوعی را در جامعه رواج داده و یا خوب جا بیندازند، می گویند این مطلب باید فرهنگسازی شود، یعنی تمام موضوعاتی که مردم در جامعه با آنها روبرو هستند چه فردی و چه اجتماعی با زور و با تهدید و جریمه درست نمی شود و بهترین راه این است که فرهنگسازی شود. برای همین هم هست که می بینیم این جنبش ها نیز به دنبال این هستند که بیشترین تاثیر را روی فرهنگ بگذارند تا این فرهنگ وقتی تغییر کرد سپس رفتار و به تبع آن نگاه و حتی گفتار افراد به موضوعات تغییر کند.
ما در کشورمان فرهنگ ایرانی اسلامی داریم که بعد از 1400سال و این دو فرهنگ به خوبی توانسته اند با هم عجین شوند و هر کدام از ما به عنوان یک مسلمان و یک ایرانی در حال زندگی کردن هستیم.با توجه به اینکه هم اسلام دارای فرهنگی غنی است (منظور ما از اسلام، اسلام ناب است نه مسلمانی که فقط اسم مسلمان را به دوش می کشد) و فرهنگ ایران هم غنی و با سابقه و قابل انتقال است و این دو فرهنگ وقتی به خوبی کنار هم قرار گرته اند برای برخی نوعی خطر محسوب می شوند که تمایلی به پیشرفت ایران و اسلام ندارند و برای این است که می خواهند فرهنگ را تغییر دهند.
جنبش های نوپدید معنوی به دنبال این هستند که این فرهنگ را نه تنها کمرنگ کنند بلکه جاهایی به عنوان یک فرهنگ بد ،خشن و عقب مانده جلوه دهند اما در برخی از این جنبش ها و در مطالب پائولو کوئیلیو می بینیم در کتاب کیمیاگر وقتی جهانگرد وارد کشورهای مسلمان می شود توصیفی که از مسلمانان می کنند در واقع در مقابله با فرهنگ اسلامی و بی ارزش نشان دادن مسلمانان است.
اینکه مردم را با سطح فرهنگی پایین نشان دهند، مردمی که به زور نماز می خوانند و تا جایی که یک فرد مسیحی که چوپان است می تواند روی مسلمانان موثر باشد. خب هر کسی که آثار کوئیلیو را می خواند مطمئنا اثر منفی در ذهنش نیست به مسلمانان جا می افتد. در حالی که امام رضا (ع) فرموده اند وقتی مسلمان را توصیف می کنند فرد احساس غرور می کند و دقیقا عکس این موضوع را در آثار مروجان این جنبش ها می بینیم.
در آثار اوشو نیز اینگونه است و مسلمانان را افرادی جلوه می دهد که کارهایشان را به زور پیش می برند، معرفی می کند و توهین به پیامبر اسلام (ص) می کند که شاعر بوده اند و اسلام حرفی برای گفتن ندارد. آنها به دنبال این هستند تا پیام اسلام مبنی بر بزرگ منشی، احترام به دیگران و گذشت را که در فرهنگ و ادیان بزرگ مانند مسیحیت و یهود هم هست را وارونه جلوه دهند یا اصلا در نظر نگیرند.
چه نوع جهاد فرهنگی باید در مقابل این هجمه ها به کار گرفته شود؟
ما از نظر محتوا غنی هستیم و در این جنگ مانند جنگ 8 ساله تحمیلی که انبارهای ما از مهمات خالی بود و هیچکس به ما مهمات نمی داد اما پیروز شدیم به فضل خدا در بحث فرهنگی هم اینگونه است و آن قدر فرهنگ ما غنی است که اگر همه کشورها نیز با ما دربیفتند نمی توانند حرکتی علیه ما انجام دهند. دین ما، دینی است که پاسخ به هر سوال و شبهه ای را دارد و توانمندی پاسخگویی را دارد.
ما بایستی محتوای فرهنگی مان را با مخاطب امروزی همسطح کنیم و مفاهیم را ارتقا بخشیم و به مخاطبان نسل امروز خوراک دهیم. انتقال فرهنگ ناب اسلامی به زبان امروزی برای جوانان امروزی و مجهز کردن آنها به مبانی فرهنگی و دینی تنها راهکار ما برای مقابله با این جنبش های دروغین معنوی است.
پایان پیام/
نظر شما