به گزارش خبرگزاری شبستان از گیلان، ماه رمضان ماه میهمانی با پروردگار است، در این ماه علاوه بر توجه به نماز و روزه داری و تلاوت قرآن کریم، باید به تغذیه نیز توجه کرد. بنا به آداب و رسوم هر منطقه درافطار و سحری از غذاهای متنوعی استفاده میشود که در ماههای دیگر سال این گونه رژیم غذایی مصرف نمیشود. اگر سری به بازار یا دور اطراف خود بزنید متوجه میشوید که این ماه با ماههای دیگر سال تفاوت بسیاری دارد. باید همگان درتهیه غذا هنگام روزه داری توجه کرده و از مصرف بیرویه برخی مواد غذایی که ممکن است برای افراد مشکل ساز باشد خودداری کنند به دلیل تقارن ماه مبارک رمضان با فصل تابستان گزارشی در زمینه تغذیه سالم در ماه مبارک رمضان تهیه شده و گفتگوی ویژهای با دکتر سید محسن مداح عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی انجام شده است.
دکتر سید محسن مداح، متخصص تغذیه و عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی گیلان در گفتگوی اختصاصی با خبرنگار خبرگزاری شبستان با توجه به فصل تابستان و گرمای هوا و روزه داری در این فصل اظهار کرد: دستگاه گوارش به گونهایی طراحی شده است که در روز پذیرای سه تا چهار وعده غذا در قالب صبحانه، نهار، عصرانه وشام است.
وی به صرف غذا در زمان افطار و سحر اشاره کرد و گفت: فاصله زمانی بین افطار و سحری بسیار کوتاه است و باید در این زمان کوتاه وعده غذا بین افطار، شام و سحر تنظیم شود، برای افرادی که مشکل گوارش، کبد چرب و ... بیماریهای خاص گوارشی دارند عدم این هماهنگی مشکل ساز میشود و باید تعادل در مصرف غذا را رعایت کنند.
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی تصریح کرد: برای اینکه تغذیه در فاصله کوتاه افطاری تا سحر مشکل ساز نباشد باید از حجم کم غذا استفاده کرده و در این خصوص غذایی را رعایت کرد.
در هنگام روزه داری تعادل غذایی رعایت شود
دکتر مداح تصریح کرد: بهترین افطاری، افطاری است که از غذاهای سبک برای افطار و شام استفاده شود، سبک یعنی از پر خوری در این فاصله خوداری کنیم و تعادل غذایی را رعایت کنیم.
وی در ادامه به افرادی که مشکل نفخ معده وبرگشت غذا از معده به مری دارند اشاره کرد و اذعان داشت: این افراد خصوصا باید به استفاده از انواع غذا در سحر و افطار توجه کرده و غذاهایی استفاده کنند که از نظر حجم غذایی سبک باشند.
این عضو انجمن تحقیقات چاقی آمریکا با اشاره به افرادی که اضافه وزن دارند، اظهار کرد: این افراد پرخوری نکنند، شام و آش و نان و پنیر هرکدام جداگانه به عنوان شام تلقی میشوند.
وی به آداب و رسوم افطاری و سحری اشاره کرد و گفت: آداب و رسوم هر منطقه در زمینه صرف غذا در هنگام افطار و سحر مختلف است و هر منطقه طبق آداب رسوم خود غذا مصرف میکند.
دکتر مداح افزود: شخص روزه دار باید بداند که در هنگام سحر از غذاهای پر نمک که تشنگی ایجاد میکند، استفاده نکند.
وی به استفاده زیاد گوشت در این ماه اشاره و اذعان کرد: به علت پروتئین زیاد گوشت، مصرف گوشت و مرغ در این ماه زیاد است که باید سعی شود از گوشت به صورت خورشت استفاده شود و از مصرف گوشت به صورت کباب خوداری کنیم چراکه باعث تشنگی میشود.
میوه و سالاد کاهو بهترین وعده غذایی
این متخصص تغذیه بالینی با تاکید بر مصرف زیاد میوه و سالاد در این ایام افزود: روزه دار باید در هنگام سحر و افطار، میوه و سالاد و ماست را درسبد غذایی خود قرار دهد.
مداح اضافه کرد: مصرف لبنیات باید در حد متعادل باشد و مصرف 2 لیوان شیر یا ماست در غذا ضروریست.
وی به افرادی که مشکل یبوست دارند پرداخت و گفت: افرادی که این مشکل را دارند، باید آب فراوان بنوشند چون روزه داری ممکن است برای اینگونه بیماری مشکلاتی را به وجود آورد که توصیه میشود مصرف سالاد کاهو و میوه در وعده افطار و سحر فراموش نشود.
از انجام فعالیت و ورزش پر تحر ک در طول روز خوداری شود
این متخصص تغذیه و عضو هیات علمی دانشگاه تصریح کرد: افراد روزه دار سعی کنند در طول روز از انجام کارهای پرتحرک خودداری کرده و از صحبت کردن زیاد بپرهیزند چرا که با تحرک و صحبت کردن مقداری زیادی از بدن آب استخراج میشود و بدن نیازبه آب بیشتر خواهد داشت.
وی به مصرف زولبیا و بامیا اشاره کرد و گفت: در تهیه زولبیا و بامیا از روغن نامناسب استفاده میشود که مناسب بدن نیست افراد روزه دار خصوصا افرادی که چربی خون و قند خون دارند ازمصرف زیاد این مواد غذایی بپرهیزند و درحد تعادل استفاده کنند.
مداح با بیان اینکه روزه داری برای بدن بسیار مفید است و سموم زیاد بدن با روزه داری دفع خواهد شد، اظهار کرد: ماه رمضان فرصتی است که افراد به تصحیح عادت غذایی بپردازند وافرادی که در روزهای عادی از بیحوصلگی سراغ تنقلات و ... میروند در این ماه تمرین کنند تا این عادت بد کنار گذاشته شود و عادت غذایی خود را در یازده ماه دیگر تنظیم کنند تا دچار اضافه وزن و بیماریهای دیگری که در اثر مصرف بی مورد غذا به وجود میآید، نشوند .
آب بهترین نوشیدنی ایست
وی به غذاهای پر انرژی اشاره کرد و گفت: هر یکصد گرم خرما سه برابر وزن برنج انرژی دارد پنیر، آش و فرنی از جمله غذاهای پر انرژی هستند ونقش دو وعده غذایی دارند.
دکترمداح به مصرف انواع نوشیدنیها پرداخت و افزود: نوشابه، چای، ماءالشعیر از جمله نوشیدنیهای است که به غلط در سحر و افطار مصرف میشود که توصیه میشود از مصرف زیاد اینگونه نوشیدنیها پرهیز شود چون تاثیری در رفع تشنگی ندارند و آب بهترین نوشیدنی در رفع تشنگی است.
وی در پایان تصریح کرد: افراد روزه دار سعی کنند ورزش و کارهای پر تحرک را بعد از افطار انجام دهند و در طول روز از انجام آن بپرهیزند و افرادی که بیماری خاص دارند برای توصیه غذایی خود برای روزه داری حتما به یک متخصص تغذیه مراجعه کنند.
پایان پیام /
نظر شما