به گزارش خبرنگار قرآن و معارف خبرگزاری شبستان، دکتر نور محمدی، مدیر گروه پزشکی مرکز موضوع شناسی احکام فقهی در نشست تخصصی بخش حوزوی بیست و دومین نمایشگاه بین المللی قرآن کریم با اشاره به پیشترفت تکنولوژی و نگاه اخلاق، حقوق، فقه در تبیین این موضوعات گفت: علم در حال پیشترفت است و در این روند رو به رشد جایگاه فقه، حقوق و اخلاق در تبیین موضوعات نوین بسیار مهم است.اکنون باید فقه پویا به کمک فقه سنتی بیاید.
وی افزود: یکی از این موضوعات در علم پزشکی بارداری به شیوه های مصنوعی است که تاکنون در جهان 25 روش ئوجود دارد که از این میان 5 روش در داخل کشورمان انجام می شود.
همچنین از نگاه اخلاقی و احساسی زنی که باردار نمی شود، حق دارد تا حس مادر بودن را تجربه کند همچنین از نظر حقوقی نیز احکامی در این خصوص وجود دارد، با پیشترفت علم اکنون می شود فردی سه مادر با سه پدر داشته باشد اکنون فقه چه دستوری می دهد.اگر فقه این موضوع قبول کرد حقوق این افراد چگونه است آیا می شود در ثبت احوال نیز شناسنامه ای جدید تعریف کرد؟تبیین احکام فقهی با توجه به پیشترفت پزشکی نوین از مهم ترین اهداف مرکز موضوع شناسی فقهی است.
نورمحمدی تصریح کرد: اکنون بانک های شیر در جهان وجود دارد که به جنین اهدا می شود، نظر فقه در مورد محرمیت، احکام حقوقی و روابط عاطفی و فقهی از جمله مواردی است که باید در مورد این مسائل تشریح شود.
وی با اشاره به برخی از موضوعات علمی و بحث های حقوقی پیرامون آن عنوان کرد: روزی بند ناف جنین را به عنوان عضوی بی ارزش می دانستند اما با پیشترفت تکنولوژی دانشمندان متوجه شدند که هزاران سلول بنیادین در بند ناف جنین وجود دارد. حالا مسأله آن است که مالک اصلی این عضو پدر، مادر یا جنین است.در اینجا حقوق، مالک متعلقات جنین را مادر می داند ولی از نظر بحث های فقهی و اخلاقی نیز نیازمند بررسی هستیم.
نورمحمدی عنوان کرد: اکنون در کشور طبق مصوبه مجلس شورای اسلامی و شورای نگهبان اهدای جنین اتفاق می افتد ولی در مورد اهدای اسپرم و تخمک بحث قانونی وجود ندارد.یکی از چالش های رو به رو وجود 20 روش نوین بارداری است که پشت مرزهای کشورمان وجود دارد و نگاه فقهی، اخلاق و حقوقی آن تبیین نشده است. نباید منتظر بود تا تکنولوژی وارد شود آنگاه به صورت انفعالی احکام فقی، حقوقی صادر کرد بلکه باید از پیش آنها را مورد مطالعه قرار داد.غیر از روش های بارداری نوین، مواردی همچون عمل زیبایی، انواع مخدر صنعتی،مهندسی ژنتیک،بانک اعضای بدن و... وجود دارد که نیازمند مشخص شدن احکام فقهی و حقوقی در مورد آنها است.
وی افزود: نگاه اخلاقی نیز در مورد برخی از این موضوعات بسیار اهمیت دارد، به عنوان مثال اکنون می توان با دادن مشخصات ظاهری فرزند مورد علاقه را به دنیا آورد یعنی پدر و مادر سیاه پوست می توانند یک فرزند سفید پوست داشته باشند.این مداخله در شکل و ظاهر جنین مشکلات عدیده ای را در نظام روانی ،خانوادگی و اخلاقی به وجود می آورد.
نور محمدی تصریح کرد: مسأله مهم این است که فقه تا چه میزان دست ما را باز می گذارد،تولید مثل مصنوعی تا چه حد ضرورت دارد، یا در موضوع پیوند اعضا چقدر می توانیم جلو برویم.
اکنون اعضای درونی یک مرده اهدا می شود اما آیا می توان اعضای ظاهری همچون دست،پا، پوست، قرنیه چشم و... را نیز اهدا کرد؟فقه در مورد حق مالکیت جنازه چه دستوری می دهد؟ اگر روزی با این کار تجارت خانه باز شد، حرمت میت چه می شود؟
وی اظهار کرد: فقه، اخلاق و حقوق مثلثی هستند که باید در یک جهت حرکت کنند تا بتوان موضوعات این چنینی را تبیین کرد، گروه پزشکی مرکز موضوع شناسی احکام فقهی 100 موضوع اتفاق افتاده در کشور که حکم فقهی آن مشخص شده نیست را بررسی می کند.
نور محمدی خاطرنشان کرد: تکنولوژی حرام و حلال بردار نیست، وقتی اتفاق می افتد نمی توان آن را نادیده گرفت به هر حال انسان یک دایره توانایی دارد که باید حد مجاز فقهی،حقوقی و اخلاقی این توانایی ها را نیز در نظر بگیرد.
پایان پیام/
نظر شما