خبرگزاری شبستان- سرویس فرهنگ و ادب: سپیده کاشانی یکی از شخصیت های ارزشمند عرصه شعر و ادبیات است که در زمان اختناق و حاکمیت طاغوت با سر دادن اشعار بیدادگرانه به بیداری توده های مردم و افشای جنایات رژیم پهلوی پرداخت.
پس از پیروزی انقلاب شکوهمند اسلامی در کنار تبیین ارزشها و اهداف انقلاب اسلامی، از شعر خود همانند اسلحه ای کارساز در دفاع از انقلاب و ارزشهای آن استفاده کرد.
در دوران جنگ هشت ساله با سرودن اشعار حماسی به مبارزه با استکبار پرداخت این شاعر انقلابی همانند دیگر بزرگان عرصه ادب و فرهنگ ایران زمین در کنار امامت انقلاب به دفاع از راه ولایت ادامه داد.
سپیده کاشانی از پایه گذار ادبیات مقاومت انقلابی ایران است
خانم «سرور اعظم باکوچی» با عنوان ادبی «سپیده کاشانی» در سال 1315 در شهر کاشان در خانواده ای متدین به دنیا آمد و پس از تحصیلات متوسطه به تهران مهاجرت کرد، در سالهای پیش از انقلاب اسلامی انجمن های ادبی متعددی در پایتخت تشکیل می شد سپیده کاشانی به همراه همسرش در آن جلسات شرکت می کرد. وی پس از پیروزی انقلاب اسلامی فعالیت های ادبی خود را وسعت بخشید و با مطبوعات و تلویزیون همکاری نزدیک داشت به گونه ای که سروده های انقلابی زیادی را تهیه کرد که به خصوص در دوران جنگ تحمیلی و پس از آن شاخصه ادبیات حماسه و ایثار بود تا آنجا که به جرات می توان او را پایه گذار ادبیات مقاومت انقلابی ایران دانست، پس از این به مدت 10 سال از سال 1360 به عنوان عضو رسمی مجمع شعر و ادب وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در تالار وحدت مشغول به کار بود و بیش از یکسال نیز به عنوان عضو پیوسته شورای عالی شعر و ادب صداوسیمای جمهوری اسلامی ایران انجام وظیفه کرد.
سپیده کاشانی، شاعری خوش قریحه و نیکو پرداز بود که شعرش از لطافت و ظرافت خاصی برخوردار است او هم به سبک کلاسیک و هم به سک نو اشعار زیبایی سروده است، نخستین مجموعه شعری او به نام «پروانه های شب» در سال 1352 خورشیدی به چاپ رسیده است، پس از کتاب پروانه شب و 40 سرود ماندگار، مجموعه های دیگری چون «هزار دامن گل سرخ» سال 73، «سخن آشنا» سال 1372 «آنانکه بقا را در بلا دیدند» سال 1375 «گزیده آثار» سال 1380 «بانوی پروانه ها» سال 84 «لاله کویر» منتشر شده است.
درون مایه شعر سپیده کاشانی پایبندی به اصول اسلامی است
از آنجا که سپیده کاشانی در یک خانواده مذهبی و معتقد به اصول و معارف اسلامی رشد یافته بود، از همان دوران کودکی، با قرآن مانوس بود و با رسول گرامی اسلام ارادتی شگفت داشته است، در بسیاری از سروده های سپیده کاشانی، تاثیر این انس و ارادت به روشنی مشاهده می شود. گذشته از آن، برخورداری از نجابت و عفاف و ایمان راسخ که در سایه تعالیم اسلامی به دست آورده بود، موجب می شد که در دوران بی بندوباری و لجام گسیختگی نظام طاغوت از مشاهده آن همه ستم و فسق و فجور سخت آزرده خاطر و غمگین باشد و برخی از اشعار خود را به شکایت و اظهارنارضایتی از آن وضع بسراید زمانی که خورشید انقلاب اسلامی طلوع کرد مضمون شعر سپیده در یک کلام به تبیین و ترویج معارف اسلامی و ارزشها و اهداف انقلاب اسلامی خلاصه شده است.
سرم را نیست سامان جز تو، ای سامان من بنشین/حریم جان مصفا کرده ام،در جان من بنشین
ز اوج آسمان آرزوها سر برآوردی/ کنونی ای مهر روشن در دل ایمان من بنشین
دو چشم باز، اما غیر تاریکی نمی بینم/شب تاریک من بشکاف و در چشمان من بنشین
بیا کز نور روی تو چراغ دل برافروزم/ بیا تا بشنوی اندوه بی پایان من بنشین
دل هر ذره لبریز است از نور جهان گیرت/ امید من بیا در باور پنهان من بنشین
به خوابم آمدی کز شوق رویت دیده نگشایم/سحر چون عطر گل آهسته بر مژگان من بنشین
مرا عهد تو با جان بسته دارد رشته الفت/ تو نیز ای دوست، لختی بر سر پیمان من بنشین
مرا هرگز نشاید تو تو را در شعر بسرایم/ طبیبا، غمگسارا، از پی درمان من بنشین
سپیده در سخن دیگران: اعتقاد در شعر سپیده مواج است
حمید سبزواری هم سخن دیرین کاشانی در رثای سپیده می گوید: اعتقاد در شعر سپیده مواج است اعتقاد به خدا به پیامبر و به اولیای خداوند و تعهد در آثارش چشمگیر او هرگز سخن به هوس نسروده است اشعارش هدفدار و موضع گیرانه است، سپیده شعر را نوعی عبادت می دانست و این باور را به دیگران نیز توصیه می کرد. سپیده خانمی بود پرجرات و جسور در سخت ترین شرایط از انجام وظیفه شرعی و وجدانی خود غافل نبود هرگز از مبارزه با دشمن مهاجم دست برنمی داشت، با شعر، سرود با حضور در سنگرهای مقدم جبهه و پشت جبهه با خواندن شعر، مایه ترغیب بود، سپیده الگوی یک زن مسلمان بود و در اعمال و رفتار خود به حضرت زهرا (س) و زینب کبری (س) تاسی می جست.
همایش سپیده کاشانی به همت انجمن آثار و مفاخر فرهنگی کشور با همکاری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ستادعالی هماهنگی نظارت بر کانون های فرهنگی هنری مساجد کشور، ا داره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان اصفهان، فرمانداری کاشان، شهرداری کاشان و دانشگاه آزاد اسلامی کاشان در روزهای 26 و 27 اردیبهشت در کاشان برگزار خواهد شد.
پایان پیام/
نظر شما