حیا از خداوند به لحاظ عظمت، سرآمد همه اقسام حیاست

آیت الله تهرانی با تاکید بر اینکه باید از عظیم ترین، نزدیکترین و عالم ترین ناظر عمل خود یعنی خداوند شرم کرد گفت: ادای حق حیا باید با تمام روح و جان صورت گیرد.

به گزارش خبرنگار شبستان، آیت الله مجتبی تهرانی مدرس اخلاق و فقیه عالی قدر جهان تشیع چهارشنبه 29 ادریبهشت در جلسه اخلاق خود گفت: تاکنون حیا نسبت به شاهدان و ناظران و حیا از خلق، حیا از نفس، حیا از ملائکه، حیا از اولیا خدا و حیا از خدا تقسیم کردیم و در جلسه گذشته موضوع حیا از خدا مطرح شد. روایات باب حیا از خدا قیدی دارد که در دیگر اقسام مشاهده نمی شود و آن مسئله حق حیا است.
آیت الله تهرانی به روایات مربوط به حق حیا اشاره کرد و گفت: رسول خدا (ص) می فرماید از خدا حیا کنید آن گونه که سزاوار است و یا در روایتی از امام باقر(ع) آمده است خدا بنده ای را رحمت کند که از پروردگار خود آن طور که سزاوار است حیا کند.
این مدرس اخلاق ادامه داد: مفصلا مطرح شد که حیا از خدا از لحاظ عظمت ناظر، نزدیکی ناظر و آگاهی ناظر سرآمد همه اقسام حیاست یعنی انسان باید از عظیم ترین، نزدیکترین و عالم ترین ناظر عمل خود شرم کند.
این فقیه عالیقدر جهان تشیع با بررسی روایات باب حق حیا گفت: روایت حضرت رسول(ص) که مطرح شد حیا از الله را مطرح می کند که اشاره به همان احاطه علمی و آگاهی خداوند دارد روایت امام باقر(ع) نیز حیا از رب و پروردگار را مطرح می کند که پرورش دهنده انسان همیشه او را تحت نظر دارد تا بتواند به خوبی او را پرورش دهد.
وی تصریح کرد: حق حیا در روایات برای مومنان تبیین شده است که در روایاتی از حضرت رسول(ص) و امام موسی کاظم (ع) سوال شده که حق حیا چیست و آنها به توضیح این مسئله مهم پرداختند که حق حیا باید با تمام جواره و جوانح ادا شود.
آیت الله تهرانی بیان کرد: ابتدا مسئله گناهان سر در روایات مطرح شده که باید انسان سر خود و آنچه در بر دارد را حفظ کند منظور از این بند از روایت این است که انسان باید اجزای سر خود یعنی چشم، گوش و زبان خود را از گناه حفظ کند زیرا گفته شد که حیا در سه رابطه دیداری، گفتاری و رفتاری مطرح می شود.


این مدرس اخلاق با بیان این که بسیاری از محرمات از ناحیه سر انسان نشات می گیرد گفت: گناهان گوش مثل شنیدن موسیقی حرام شنیدن غیبت، تهمت و ناسزا گناهان چشم مثل نگاه به نامحرم و گناهان زبان مثل غیبت، تهمت، دورغ و غیره.. همه از ناحیه سر انسان نشات می گیرد به همین دلیل در ابتدای این دو روایت که حق حیا را توضیح می دهند مسئله حفظ سر مطرح شده.
آیت الله تهرانی با اشاره به گناهان بطن گفت: مرحله بعدی حفظ شکم از حرام و این مسئله بسیار مهمی است که انسان در مقابل مال حرام از خداوند حیا کند.
فقیه عالی قدر جهان تشیع با اشاره به تاثیر اعتقاد به قیامت در حیا گفت: ادامه روایت به مسئله اعتقاد به قیامت اشاره می کند که انسان باید برای ادای حق حیا همواره یاد قیامت باشد.


وی با بیان این که اعمال انسان از بین رفتنی نیست گفت: هر عمل انسان دارای صورتی ملکوتی است که در روز قیامت همراه انسان خواهد بود این جاست که مسئله شهود اعمال در روز قیامت مطرح می شود طبق آیه قران خداوند می فرماید: حجاب را از تو برمی داریم و چشم تو در این روز تیزبین و ریز بین خواهد بود یعنی اعمال انسان به وضوح در معرض دیده همه خواهد بود.
این استاد اخلاق ادامه داد: گرچه ابزاری که انسان با آن گناه کرده یعنی اعضا و جواره اش از بین می رود اما خود عمل در روز قیامت بصورت حقیقی خود جلوه می کند و اینجاست که انسان ارزو می کند کاش میان او و عملش به اندازه مشرقین فاصله بود.
وی با اشاره به نقش دل کندن از دنیا در حیا گفت: ادامه روایت به این مسئله اشاره دارد که انسان باید دنیا و زینت هایش را بگذارد و برود و همین امر باعث می شود که انسان از گناه و عمل زشت دوری کند.
آیت الله تهرانی ادامه داد: مسئله بهشت و جهنم نیز در این روایت به زیبای هرچه تمام تر بیان شده که انسان باید بداند بهشت مالامال از سختی ها است و جهنم سرشار از شهوات است. یعنی انسانی که به دنبال شهوت و غضب خود باشد در حقیقت دارد برای خود جهنم را می خرد و اعمال زشت گرچه صورت شیرینی دارند اما در باطن آتش هستند.

 

پایان پیام/


 

کد خبر 39796

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha