به گزارش خبرگزاری شبستان، محسن ناصری، مدیر طرح ملی تغییرات آب و هوا سازمان حفاظت محیط زیست با اشاره به سابقه فعالیت دفتر تغییرات آب و هوا در سازمان حفاظت محیط زیست، نخستین سابقه در این حوزه را مربوط به پروژه مرحوم دکتر تقی ابتکار برای بررسی اثرات تغییر در سطح کشور با همکاری GEF به نمایندگی از UNDP دانست و افزود: آن پروژه، بررسی و ارزیابی از میزان انتشار گازهای گلخانه ای در سطح کشور یا به عبارت دیگر سیاهه برداری از منابع انتشار بود.
ناصری ادامه داد: اگرچه عمر مرحوم دکترابتکار اجازه نداد تا تدوین برنامه اقدام ملی توسط وی به اتمام برسد و پس از ایشان دکتر محمد سلطانیه مسئولیت ادامه گزارش نخست و تهیه گزارش دوم بر مبنای بازبینی میزان انتشار گازهای گلخانهای، همچنین تکمیل اقدامات ملی و نیازهای فنی کشور که منجر به کاهش میزان انتشار گازهای گلخانه ای می شود را عهده دار شدند.
مدیر طرح ملی تغییرات آب و هوا سازمان حفاظت محیط زیست با بیان اینکه در حال حاضر 60 درصد گزارش سوم تکمیل شده است، اظهار داشت: ایران بر اساس وظیفه خود که حرکت در راستای توانمندسازی ملی برای مواجه با اثرات تغییر اقلیم در کشور است، موظف به ارائه گزارش رسمی به برنامه عمران ملل متحد به نمایندگی از سازمان ملل است.
وی تصریح کرد: بر این اساس، در حال حاضر مطالعات کارگروه ارزیابی و برآورد میزان انتشار به اتمام رسیده است و کارگروه سیاست های کاهش انتشار هم فعالتی خود را با برگزاری جلسات هماهنگی متعدد به خوبی دنبال می کند. در خصوص بخشهای متأثر از تغییر اقلیم و خطرپذیر نیز کارگروههای متعددی همچون آب، بهداشت، جنگل و مرتع، کشاورزی و ... مشغول تهیه گزارش بوده و یا گزارشهای تکمیل شده آن در کمیته راهبری پروژه مورد ارزیابی فنی قرار گرفته است.
این مقام مسئول با اعلام اینکه یکی از مهم ترین فعالیت های دفتر در حال حاضر، برنامه ریزی برای تهیه گزارش سازگاری و کاهش انتشار گازهای گلخانه ای و کمک در تدوین بهینه سیاست های مرتبط در سطح ملی است ، تأکید کرد: برنامه ریزی در راستای توانمندسازی ملی برای مواجه با اثرات تغییر اقلیم در کشور از مهم ترین وظایف دفتر تغییرات آب و هوا است، که با برنامهریزی و اجرای نشستهای فرادستگاهی، تخصصصی و در هر یک از جنبههای مهم مسئله همانند انتشار گازهای گلخانهای و زیرساخت ملی مربوطه، آب، امنیت غذایی و تنوع زیستی دنبال میکند.
ناصری افزود: البته این مهم جز از طریق افزایش آگاهی از وضعیت فعلی کشور، همچنین آگاهیبخشی از میزان آسیب پذیری کشور از این شرایط تحقق نمی یابد. مدیر طرح ملی تغییرات آب و هوا سازمان حفاظت محیط زیست با یادآوری گزارش ارائه شده از سوی معصومه ابتکار رئیس سازمان حفاظت محیط زیست در جلسه هیأت دولت در این خصوص، همچنین ارسال این گزارش وضعیت برای مقامات عالی رتبه، خاطرنشان ساخت: ارائه این اطلاعات و گزارش ها و بیان نتایج مطالعات صورت گرفته، منجر به ایجاد حساسیت مطلوب نسبت به تهدیدها و مخاطرات محتملی می شود که در آینده نه چندان دور، در انتظار ایران و به واسطه تغییر اقلیم و آثار آن است.
وی ادامه داد: به همین دلیل تلاش گسترده ای برای ارتباط نزدیک و تعاملی با وزارتخانه ها و سازمان های مرتبط از جمله وزارتخانه های نفت، نیرو و جهاد کشاورزی را آغاز کردهایم (که در برخی تلاش ما تا حدود موفق بوده و در برخی نیز توفیق چندانی در پی نداشته) تا از طریق ارتقاء آموزش و آگاهی نسبت به این موضوع و افزایش توان کارشناسی دستگاهها امکان برنامه ریزی ها و تحقق نتایج مورد انتظار را فراهم نماییم.
ارائه گزارش تفکیکی میزان انتشار گازهای گلخانه ای هر استان تا پایان امسال
این مقام مسئول خاطرنشان ساخت: به منظور افزایش توان ادارات کل حفاظت محیط زیست استان ها برای تعیین میزان انتشار گازهای گلخانه ای در برش استانی نیز، سه دوره آموزشی در حوزه های انرژی، صنعت و کشاورزی توسط دفتر این طرح برگزار شده تا از این رهگذر توان و ظرفیت درون سازمانی خود را در این زمینه ارتقاء بخشیده و نهایتاً در پایان سال جاری بتوانیم گزارش تفکیکی از میزان انتشار گازهای گلخانه ای در هر استان بر اساس توان ملی در کنار گزارش کلانی که در دفتر طرح تهیه میشود، ارائه دهیم.
ناصری ایجاد و راه اندازی پورتال رسمی سنجش میزان انتشار گازهای گلخانهای با همکاری مرکز ملی کنترل هوا و تغییر اقلیم به منظور آگاهی بخشی و اطلاع رسانی وسیع کارشناسی در این حوزه را از دیگر اقدامات مشارکتی دفتر خود نام برد و اظهار داشت: ایجاد سایتی دینامیک و پویا که شامل کلیه اسناد و اطلاعات موجود به صورت مبسوط و تفصیلی باشد کمک بزرگی در این راستاست. ضمن آنکه این اقدام شفاف سازی فعالیت های مدیریتی در مواجه با عامه مردم است. همچنین وی سایت دفتر این طرح را مرجع اصلی ارائه گزارشها و یافتههای این طرح دانست که در بخشهای مختلف، اطلاعرسانی فنی و عمومی را دنبال مینماید.
مدیر طرح ملی تغییرات آب و هوا سازمان حفاظت محیط زیست آسیب شناسی دقیق و مبسوط از روند اقدامات انجام شده تاکنون، همچنین مشارکت و فعالیت در زمینه خلاءیابی قوانین بالادستی و انشائیات در سطح وزارتخانه ای و بررسی معضلات و چالش ها موجود در این حوزه به منظور رفع نواقص و کاستی ها در برنامه ریزی های جدید از دیگر اولویتهای دفتر خود اعلام کرد.
این مقام مسئول افزود: گردآوری اطلاعاتی دقیق از نقاط مثبت، پتانسیل ها، چالش ها و نیازهای مختلف در زمینه های فنی، اجرایی و حقوقی منجر به ارائه راه کارهایی علمی تر و دقیق تر و تدوین سندی مکتوب و علمی در این حوزه و در نتیجه، سیاست گذاری روشن تر برای مقابله با این تهدید خواهد شد.
وی با اعلام برنامه دفتر طرح ملی تغییرات آب و هوا در ابان ماه برای نمایندگانی از کمیسیون های مرتبط مجلس شورای اسلامی، کمیسیون زیربنایی هیأت دولت، مرکز پژوهش های مجلس شورای اسلامی و وزارتخانه های مرتبط، پژوهشگاه های فعال در سطح کشور، بخش خصوصی مرتبط با این موضوع، تحت عنوان انتشار گازهای گلخانهای و مباحث حقوقی، گفت: این اقدام در راستای ایجاد همگرایی و هم افزایی بین بخشی برای ایجاد آمادگی ملی در این خصوص است در این راستا اولین نشست مربوطه در تاریخ 5 آبان ماه جاری در سالن سرو سازمان در سطح کارشناسی و ملی با مشارکت دستگاههای مرتبط و متخصصین آغاز خواهد شد. از نکات با اهمیت توجه به بخش خصوصی و اولویت بخشی به حضور و توانمندی آن در تصمیمسازی و اجرای آتی الگوهای پیشنهادی است.
آموزش و بررسی دقیق وضعیت موجود اولویت های اصلی دفتر ملی تغییرات آب و هوا
ناصری تأکید کرد: آموزش و بررسی دقیق وضعیت موجود دو فعالیت عمده و اولویت مهم دفتر طرح ملی تغییرات آب و هوا به منظور توانمندسازی در عرصه برنامه ریزی و اجرایی این موضوع است که به موازات تهیه و تدوین گزارش سوم پیگیری می شود.
مدیر طرح ملی تغییرات آب و هوا سازمان حفاظت محیط زیست ارائه دوره های آموزشی بر اساس آموخته های کارشناسان حاضر در دوره های آموزشی بین المللی خارج از کشور برای کلیه کارشناسان در دهه اول مهرماه را اقدامی در راستای عمق بخشی دانسته های کارشناسی دانست و گفت: حتی تلاش کرده ایم با نگاه برون گرایانه و در راستای هدف توانمندسازی، پتانسیل های فنی و تخصصی موجود در دفتر و کارشناسان حوزه را با سایر دستگاه ها و نهادهای مرتبط به اشتراک بگذاریم. همچنین این دفتر برنامهای به منظور ارائه سخنرانی علمی ماهانه به منظور عموم علاقمندان پیریزی نموده که به تدریج اجرا خواهد نمود.
وی ایجاد تعامل مثبت و سازنده با رسانه ملی و استفاده از پتانسیل و ظرفیت این رسانه برای فراگیر کردن ادبیات مسئله، همچنین آگاهی بخشی عمومی از موضوع و اثرات آن بر محیط زیست و سلامت مردم در ابعاد وسیع از طریق این رسانه را یکی دیگر از اولویت ها و برنامه های کاری دفتر خود دانست و افزود: این اقدام در کنار آموزش نخبگان کمک می کند تا اثر بخشی برنامه اول، دوم و سوم این دفتر بیش از پیش باشد.
تهیه لایحه اقتصاد کم کربن در دستور کار سازمان حفاظت محیط زیست
مدیر طرح ملی تغییرات آب و هوا سازمان حفاظت محیط زیست تدوین سند سیاست های ملی کاهش میزان انتشار گازهای گلخانه ای در غالب اقتصاد کم کربن را کمک به توسعه پایدار کشور دانست و گفت: سازمان حفاظت محیط زیست مسئولانه پیگیر ارایه لایحه اقتصاد کربن و سپس تصویب آن در مراجع قانونی و ذیربط است که مقدمات آن در کمیسیون زیربنایی دولت مورد بحث و بررسی قرار گرفته و جلساتی به میزبانی کارگروه ملی به منظور همفکری در این حوزه برگزار شده است.
ناصری در مورد نگاه ویژه به موضوع تغییر اقلیم و گازهای گلخانه ای در برنامه ششم توسعه کشور نیز با بیان اینکه نخستین گام، بررسی وضعیت موجود، چالش ها و راهکارهای پیش رو است، ابراز امیدواری کرد: با تعیین مهم ترین سرفصل ها در این حوزه و تهیه برنامه ای همه جانبه با در نظر گرفتن تمام مباحث حقوقی، قانونی، فنی و اجرایی برنامه ششم توسعه شامل مدخل ها و فصل هایی کارشناسی شده برای اقدام هماهنگ تمام ارگان ها و نهادهای ذی ربط در این موضوع باشد.
وی ادامه داد: به همین منظور مذاکراتی نیز با اعضای کمیته تلفیق برنامه ششم توسعه صورت گرفته است تا نه تنها برنامه ششم فارغ از نگاه و برنامهای درخور در خصوص موضوع تغییر اقلیم نباشد، بلکه در تراز یکی از محورهای توسعه پایدار در برنامه ملی مورد توجه قرار گیرد.
آسیب پذیری بیشتر کشورهای کم تر توسعه یافته در مقابل پدیده گرم شدن زمین
مدیر طرح ملی تغییرات آب و هوا سازمان حفاظت محیط زیست ضمن اشاره به عضویت داوطلبانه ایران در پروتکل کیوتو، خاطرنشان ساخت: کشورهای کم تر توسعه یافته یا در حال توسعه به واسطه صنعتی نبودن یا روند کند و ناصحیح صنعتی شدن و اینکه غالباً در کمربند خشک زمین قرار دارند، بیشترین میزان آسیب را از گرم شدن زمین می بینند و عضویت صحیح و در چارچوب برد-برد مندرج در این معاهدهنامههای بین المللی کمک می کند تا از توانمندی فنی و کمک کشورهای توسعه یافته برای مواجه با اثرات این پدیده بهره گیرند.
رتبه ایران در تولید گازهای گلخانه ای در جهان تک رقمی است
ناصری تصریح کرد: البته موقعیت ایران کمی متفاوت است و رتبه فعلی ایران در تولید گازهای گلخانه ای تک رقمی است و با توجه به روند ناصحیح توسعه کشور، امکان کاهش این رتبه نیز وجود دارد و بنابراین ضرورت دارد هرچه سریعتر اقدامات اساسی در این خصوص برنامه ریزی و صورت پذیرد.
وی گفت: ممکن است پس از نشست جهانی 2015 و تنظیم مقدمات جایگزین پروتکل کیوتو، از سال 2020 و یا 2025 جرایم سنگینی برای کشورهای تولید کننده گازهای گلخانه ای در نظر گرفته شود و همین امر الزام برنامه ریزی ویژه کشور در این حوزه را مشخص می کند. زیرا زمان برای اقدامات جبرانی و اصلاحی بسیار محدود است.
این مقام مسئول با بیان اینکه که اگر شناخت کافی و ارزیابی صحیح از وضعیت واقعی کشور نداشته باشیم، نمی توانیم برنامه ریزی و عملکرد هماهنگ و منسجمی در خصوص کاهش خطرات داشته باشیم و تمهیدات لازم را در این خصوص بیندیشیم، تاکید کرد: به این شیوه هم ایران را به عنوان یک عضو مسئولیت پذیر جهانی معرفی می کنیم و هم اقدامی در راستای حفظ شرایط زیستی و صرفهجویی کلان در میزان مصرف انرژی و منابع کشور انجام داده ایم.
مدیر طرح ملی تغییرات آب و هوا سازمان حفاظت محیط زیست با اشاره به نقش نظارتی و حاکمیتی سازمان حفاظت محیط زیست، تصریح کرد: سازمان حفاظت محیط زیست نه ابزار اجرایی لازم را دارد و نه مسئول پیاده سازی برنامه های اجرایی است ولی به عنوان مرکز و محور هماهنگی و پایش از طریق کارگروه ملی تغییرات آب و هوا تلاش می کند با تجمیع گزارش اقدامات کلیه دستگاه های مرتبط با حوزه تغییر اقلیم و کاهش میزان انتشار گازهای گلخانه ای، اقداماتی ثمربخش در این حوزه داشته باشد.
ناصری ضمن یادآوری صحبت های رئیس دولت تدبیر و امید در نشست جهانی تغییرات آب و هوا در سازمان ملل متحد، همچنین تاکیدات رئیس سازمان حفاظت محیط زیست در خصوص برنامه ریزی برای این حوزه و مقابله با بحران ها و چالش های موجود، گفت: لازم است با نگاهی عمیق تر به محیط زیست و مسئولیت پذیری بیشتر تلاش کنیم اقدامات موثری در حوزه تغییر اقلیم و سازگاری و کاهش میزان انتشار گازهای گلخانه ای داشته باشیم و در غیر اینصورت جبر طبیعت را باید پذیرفت.
پایان پیام/
نظر شما