به گزارش خبرنگار شبستان، روانشناسان کودک بر این اعتقادند که تربیت کودک باید از طریق شیوه های غیرمستقیم صورت گیرد زیرا این شیوه ها بسیار تاثیرگذارتر از روش های مستقیم و امر و نهی است. کتاب از بهترین راه هایی است که می توان به وسیله آن اخلاقیات، آموزه های دینی، خوبی ها و بایدها را به کودکان تزریق کرد و بدی و زشتی ها را به آنها تذکر داد. کودکان با شخصیت های کتاب هم ذات پنداری و بسیاری از مسایل را از آنها تقلید می کنند. امروزه کتابهای کودک با وجود کثرت و تعدد فراوان از کیفیت مطلوبی برخوردار نیستند و می توان گفت که بیشتر کتب کودک، بازاری است.
یکی از کتابهای خوبی که امسال در بیست و چهارمین نمایشگاه بین المللی کتاب رونمایی شد "تو را صدا می زنم" بود. این کتاب نشان می دهد که نویسنده آن به خوبی با دنیای کودکان و روانشناسی آنها آشناست و با استفاده از همین آگاهی و دانش توانسته است، نکات ظریف اخلاقی و دینی را به کودکان در قالب داستانهای کودکانه منتقل کند، داستانهایی که هر کدام از زبان حیوانات بیان شده و هر حیوانی بنا بر ویژگی و خصوصیات خود درس هایی به بچه ها می دهد که در راس آن شکرگزاری و قدرشناسی است.
"تو را صدا می زنم" که تحت تاثیر آیه یک سوره تغابن شکل گرفته است، با همین آیه آغاز می شود و علی باباجانی درابتدای آن گفته است:
یک نفر از من می پرسد:
مگر می شود که حیوانات با خدا حرف بزنند؟
من در جواب او این آیه از قرآن را خواندم:
هر چه در آسمان ها و زمین است، به تسبیح خداوند مشغول است.
در این کتاب موجوداتی نظیر ماهی قرمز، بچه کانگورو، لاک پشت، فیل، کلاغ، مورچه، پلنگ، کرکس، یاکریم، سوسک با خدای خود درد و دل می کنند و خدا را به کمک می طلبند و از خدا می خواهند که مواظب خودشان و یا پدر و مادرشان باشد. کلاغ از خدا می خواهد که کمکش کند تا حواسش جمع باشد تا گول روباه را نخورد، طاووس خدا را شکر می کند که پاهای زشتی در کنار این همه زیبایی به او داده تا مغرور نشود و گربه نیز برای دختری که در سرما به وی غذا داده است، دعا می کند.
25 داستان یا به عبارت بهتر 25 نیایش در "تو را صدا می زنم" نه تنها راز و نیاز با خدا را به بچه ها آموزش می دهد بلکه آنها را به شیوه ای ظریف نسبت به بدیها هشدار و نسبت به خوبی ها تشویق می کنند. داستان ذیل نمونه ای از داستان های این کتاب است که از زبان یاکریم نقل شده است:
خدایا!
مادرم از روی درخت افتاد
و بالش شکست
حالا نمی تواند پرواز کند
خدایا!
بال مادرم را خوب کن
تا برود غذا بیاورد
آخر من خیلی کوچکم (یاکریم)
"تو را صدا می زنم" علاوه بر محتوای خوب دارای تصویرگری جالبی است. در این زمینه پوپک مقبلی توانسته با کار زیبای خود به قلم روان و سلیس باباجانی کمک موثری کند. هر داستان در دو صفحه از کتاب جای دارد، در یک صفحه متن و صفحه روبرو مختص تصویر آن داستان است.
علی باباجانی که دبیر بخش آموزش مجله سنجاقک است با اعتقاد بر اینکه بایسته ها و نبایسته ها باید به طور غیرمستقیم به کودکان گفته شود، به خبرنگار شبستان می گوید: کودکان و نوجوانان پند و اندرز را دوست ندارند، بنابراین نویسنده کودک و نوجوان باید هنرمندانه و ظریف، با زبانی ساده و قابل فهم مسایل را به مخاطب تزریق کند تا مخاطب تلنگر بخورد و به فکر واداشته شود که مثلاً آیا فلان صفت زشت در من وجود دارد و یا فلان کار خوب را من انجام می دهم؟
باباجانی که تاکنون بیش از 20 عنوان کتاب به رشته تحریر درآورده است، در مورد" تو را صدا می زنم" اظهار داشت: در قرآن کریم آیات بی شماری با این مفهوم داریم که هر چه در آسمان و زمین است، به ذکر خداوند مشغول است. من از این آیات الهام گرفتم و سعی کردم با نگاهی نو به مقوله نیایش با پروردگار هستی بپردازم و به بچه ها بگویم که همه چیز، از انسان تا حیوان به ذکر خداوند مشغول است.
گفتنی است، "تو را صدا می زنم" برای گروه سنی ب و ج به نویسندگی علی باباجانی و تصویرگری پوپک مقبلی در 62 صفحه با شمارگان 3000 نسخه و قیمت 2400 تومان (گلاسه) و 1750 (تحریر) توسط انتشارات امیرکبیر چاپ شده و روانه بازار شده است.
پایان پیام/
نظر شما