جامعه بین الملل نسبت به بحران لیبی سهل انگار است

خبرگزاری شبستان:با وجود اینکه وضعیت در لیبی پس از سقوط معمر قذافی، دیکتاتور سابق این کشور هر روز پیچیده تر می شود اما یک چیز کاملا واضح و مبرهن است؛ لیبی به خاطر وجود شبه نظامیان متفاوت در بخش های مختلف که با دستور کارهای گوناگون برای تحت کنترل درآوردن کشور می جنگند دچار هرج و مرج شده است.

خبرگزاری شبستان: با وجود اینکه وضعیت در لیبی پس از سقوط معمر قذافی، دیکتاتور سابق این کشور هر روز پیچیده تر می شود اما یک چیز کاملا واضح و مبرهن است؛ لیبی به خاطر وجود شبه نظامیان متفاوت در بخش های مختلف که با دستور کارهای گوناگون برای تحت کنترل درآوردن کشور می جنگند دچار هرج و مرج شده است.

لیبی در حال حاضر دارای دو دولت رقیب است که در طرابلس و تبروک قرار دارند در حالی که تنها دولت تبروک در خارج از لیبی به رسمیت شناخته شده است اما از سوی دیگر دولت تبروک اخیرا از سوی دادگاه عالی لیبی که در طرابلس قرار دارد غیرقانونی اعلام شده و همه اینها در شرایطی است که شبه نظامیان و نیروهای وفادار به ژنرال خلیفه حفتر برای کنترل بنغازی به شدت در حال جنگ هستند و در عین حال بخشی از حوزه های اصلی نفتی در دست افراد مسلح قرار دارد که دولت را از درآمدهای نفتی در زمانی که بیشترین احتیاج به آن احساس می شود، محروم کرده است.

الاشرق الاسوط گفتگویی را با رهبر دولت تبروک، نخست وزیر ،عبدالله الثانی در مورد تلاش های دولتش برای انجام وظایفی که پیش رو دارد انجام داده است.

این وظایف عبارتند از بازگرداندن ثبات و امنیت، بازسازی نیروهای ارتش و ترسیم راه جدیدی برای کشوری که خود را از سایه یکی از طولانی ترین دیکتاتورهای جهان بیرون کشیده است.

الثانی که وزیر سابق دفاع در دولت موقت قبلی لیبی بوده است در ماه مارس پست نخست وزیری را احراز کرد. او به عنوان یکی از افسران سابق ارتش مدتی را در دهه 1980 میلادی در زندان سپری کرد.

 

مشروح گفتگو:

شما جامعه بین الملل را متهم به عدم حمایت کافی از دولت خود کرده اید. چرا این اتهامات را می زنید و دقیقا چه نوع حمایتی را نیاز دارید؟

شماری از  کشورها وقتی کاملا خطر گروه داعش را که متوجه منافع و منطقه شان را حس کردند، فورا برای جنگ با این سازمان تروریستی و کمک به کشورهای منطقه که با آن مواجه هستند با هم متحد شدند.

با وجود این، وقتی نوبت به لیبی می رسد اگرچه عملیات تروریستی که در این کشور جریان دارد فجیع و وقیحانه است، همه در کمک به این کشور برای جنگ علیه گروه های تروریستی تعلل و امروز و فردا می کنند.

اما مردم لیبی تصمیم گرفته اند در جهت کمک و حمایتی که ما نیاز داریم خودشان به تنهایی با این جنگ روبرو شوند و نمی خواهند کسی از طرف آنها وارد جنگ با این گروه ها شود کمیته تحریم شورای امنیت سازمان ملل در لیبی در مورد درخواست های ما برای خرید سلاح به منظور ریشه کن کردن تروریسم و افراط گرایی در این کشور به کندی عمل می کند، در واقع رسیدگی به این درخواست ها طبق روال عادی و اداری، رسیدن این سلاح ها به ارتش لیبی را کند می کند.

جامعه بین الملل باید بداند که مردم لیبی و دولتشان در تبورک با عزمی راسخ در جنگ علیه تروریسم گام بزرگی را به سمت جلو برمی دارد.

ما هر چه توان داریم انجام می دهیم تا آنچه را که احتیاج داریم از طریق روابط خاصمان با کشورهای دوست و تمام کسانی که از مبارزه با تروریسم سود می برند، به دست آوریم چرا که این کار به نفع لیبی، همسایگانش و کل جهان است.

به عقیده شما، چه کسی طرح های بازسازی و تقویت ارتش لیبی را به تأخیر می اندازد؟

در رژیم دیکتاتور سابق لیبی (معمر قذافی) مردم لیبی تلاش کرده اند از طریق سازمان های انتخابی استان، ارتش و نیروی پلیس را برای حمایت از ملت و کشور و اطمینان از امنیت کشور تقویت کنند. با وجود این شماری از گروه ها به ویژه در کنگره مردم عام در سازمان های ملی رخنه و نفوذ کرده بودند و علیه تلاش های مردم لیبی که در این خصوص صورت گرفته بود، فعالیت می کردند.

این گروه های افراط گرا طی سال های اخیر از طریق ارتکاب موجی از قتل ها و ترورها چهره واقعی خود را نشان دادند. این اقدامات تروریستی اعضای نیروهای ارتش لیبی و نیروهای امنیتی را هدف گرفته بود تا ترس را در میان پایگاه های نظامی گسترش دهد و مانع آنها برای ادامه فعالیت شان در این سازمان ها شود.

این تروریست ها و متحدان جنایتکارشان از سوی مقاماتی که به خوبی ضرورت حضور ارتشی قوی و نیروی پلیس را می دانند، تحت تعقیب هستند. ارتش و نیروی پلیس کاملا قادر است از کشور و مردمش حفاظت کند و به پروژه سیاسی تروریست ها برای به دست گرفتن کنترل لیبی به زور اسلحه و مهمات ،پایان دهد.این تروریست ها به سرعت فهمیدند که ارتش قوی که کاملا تحت کنترل دولت انتخابی است و از تغییر و تحول مردم سالارانه اش حفاظت می کند، مانع جدی بر سر راه آنها و سازمان هایی هستند که می خواهند با زور، ایدئولوژی و دیدگاه های افراط گرایانه را به مردم لیبی تحمیل کنند.

ارتش از چه کسی دستور می گیرد؟

کل ارتش دستوراتش را از دفتر رییس ستاد ارتش می گیرد که حضور این دفتر نیز از دستورات وزارت دفاع تبعیت می کند.

اخیرا ما رییس ستاد ارتش را از سوی پارلمان تعیین و مصوب کرده ایم و در حال حاضر تمامی عملیات بین قدرت سیاسی (مثلا دولت توبورک) و ارتش با هماهنگی و همکاری کامل صورت می گیرد.

آیا شما آخرین گزارشات در خصوص عملیات ارتش را به صورت روزانه دریافت می کنید؟

ما با استفاده از تمامی منابع موجود که در اختیار داریم، فرآیند تشکیل هسته اصلی ارتش ملی را شروع کردیم. شما اکنون می توانید ماحصل تلاش های صورت گرفته در خصوص جنگ با گروه های تروریست را که در حال حاضر در جریان است ببینید. یگان های ارتش اکنون نسبت به گذشته مسئول تر و منظم تر هستند.

دولت در واقع گزارش های منظم و و در دست اقدامی را از سوی ارتش دریافت می کند. دولت به سهم خودش، تمام تلاش خود را برای حمایت سیاسی ارتش و ارتقای روحیه نیروهای ارتشی انجام می دهد و به شدت می کوشد تا نیازهای ارتش را برآورده سازد.

با وجود این، نظارت بر عملیات ارتش و اهدافشان در حوزه اختیارات رییس ستاد ارتش است. این در محدوده آنهاست و ما اعتماد کامل به سربازان داریم.

آیا شما از موضع گیری کشورهای عربی نسبت به مقابله علیه تروریسم رضایت دارید؟

شماری از کشورهای عربی دوست هستند که از مردم لیبی در جنگ علیه تروریسم و افراطی گرایی حمایت می کنند. آنها در ارایه کمک و حمایت به ما درنگ نمی کنند. با وجود این، در مقابل کشورهایی هم هستند که از شرایط سختی که لیبی به وجود آورده به نفع خود بهره برداری کرده و تخم شرور تروریسم را به منظور بی ثبات کردند منطقه و گسترش آشوب و اغتشاش در سرتاسر آن می کارند.

ما ارتباطی محکم و همبستگی با این کشورهای عربی و علی الخصوص به کشورهای همسایه ای داریم که مستقیما تحت تأثیر آنچه در لیبی اتفاق می افتد، هستند و ما با آنها به منظور اقدام مؤثر برای حل این بحران همکاری می کنیم.

اما در مورد دیگر کشورهای عربی که از این سازمان ها و گروه های تروریستی حمایت می کنند، البته که ما با آنها نیز در تماسیم تا مجابشان کنیم از حمایت این گروه ها و کشورمان در آن قرار دارد نمی خواهیم هیچ دشمنی داشته باشیم دست بکشند یا حداقل موضعی بی طرفانه بگیرند. ما در این دوره حساس که کشورهایی که تمایلی به حمایت از دولت قانونی (توبروک) ندارند اما باید حداقل از حمایت تروریست ها دست بردارند. این موضعی است که شورای امنیت سازمان ملل در آخرین قطعنامه اش یعنی قطعنامه 2174  گرفته است.

شما گفته اید که می خواهید به پارلمان پایتخت یعنی طرابلس بازگردید. چطور و چه زمانی این اتفاق خواهد افتاد؟

دولت زمانی که ارتش اعلام کند که شهر کاملا آزاد شده امنیت تمام سازمان های دولتی تأمین شده و تمام کارمندان دولت می توانند کارشان را تحت سرپرستی دولت قانونی دوباره شروع کنند، به طرابلس بازمی گردد.

آیا نیروهای نظامی شما به اندازه کافی برای آزاد کردن طرابلس از دست شبه نظامیان قوی هستند؟

همه چیز از سوی فرماندهان نظامی مورد بررسی قرار گرفته و ما نباید فراموش کنیم که مهمترین امتیاز ما در این جنگ مردم لیبی هستند که جنگ علیه گروه های افراط گرای تروریستی را یک نبرد حساس و حیاتی می دانند.این جنگ در حقیقت به وجود آورنده جامعه مدنی است که مردم

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

به خاطر آن علیه رژیم سابق در فوریه سال 2011 میلادی قیام کردند. بهترین نمونه از این مبارزه را در بنغازی شاهد هستیم، جایی که شهروندان خود را مسلح کرده اند تا از ارتش لیبی برای اخراج و دستگیری تروریست ها و عوامل جنایتکار، حمایت کنند. خواست مردم وقتی مایل به برقراری صلح و ثبات در کشور هستند قوی تر از هر سلاح و بهترین عامل پیروزی در هر جنگی است.

آیا وقتی چند ماه پیش پایتخت را ترک می کردید ،تصور این را داشتید که باید بجنگید تا بار دیگر به آنجا برگردید؟

این جنگی است که به ما تحمیل شد و ما آن را انتخاب نکردیم. فعالیت های ما از مشروعیتی سرچشمه می گیرد که مردم لیببی به ما داده اند، مردمی که منبع همه قدرت های سیاسی هستند، برخلاف دیگران که آنچه انجام می دهند با استفاده از زور و بهره برداری از شرایط جاری است. ماهرکاری که بتوانیم انجام دهیم تا نشانی برای گفتگو ایجاد شده و صلح میان لیبییایی ها برقرار شود اما وحدت ملی و قدرت دولتی را از دست نخواهیم داد، ما به عده ای تروریست اجازه نمی دهیم تا خواست خود را به مردم لیبی تحمیل کنند. به خواست خدا ما به زودی به طرابلس برمی گردیم و همه افرادی که در این توطئه دست داشتند تا لیبی را تجزیه کنند را تحویل قانون می دهیم زیرا ما داریم نهایت تلاش خود را انجام می دهیم تا کشوری قانونی داشته باشیم. این مسئولیت تاریخی است که دولت آن را بر عهده دارد و ما بر خود انجام این وظیفه را واجب می دانیم.

چرا شما هنوز یک وزیر دفاع معرفی نکرده اید؟

ما در حال حاضر در حال انتخاب یک وزیر دفاع از میان چندین کاندیدا هستیم و کاندیدایی را که با صلاحیت ترین، حرفه ای ترین و هوشیارترین باشد را انتخاب می کنیم همانطور که در مورد انتخاب دیگر اعضای کابینه هم این کار را انجام دادیم.

در مورد وزیر نفت چطور؟

در این موقعیت حساس در تاریخ لیبی، پارلمان موافقت کرد که کابینه باید از 10 وزیر تشکیل شود و بقیه وزرا که در کابینه نیستند به برخی از سازمان های دولتی مانند کارخانه ملی نفت فرستاده می شوند.

آیا شما واقعا تولیدات نفت لیبی را تحت کنترل دارید؟

همه تولیدات نفت لیبی و درآمدهای حاصل از آن تحت کنترل دولت سیاسی مشروع و قانون در کشور یعنی دولت و پارلمان تبروک قرار دارد و این فرآیند بر اساس قوانین و قراردادها، کنوانسیون ها و توافق های بین المللی مدیریت می شود.

در خصوص پایان دادن به بحران در لیبی، راه حل مورد نظر در کجا قرار دارد؟

ما همواره از همه گروه ها خواسته ایم تا به گفتگو و مذاکره اعتماد کنند، ما استفاده از سلاح به عنوان ابزار حل منازعه میان مردم لیبی را نمی پسندیم. گفتگو مطمئن ترین راه برای تامین ثبات و امنیت کشور و ایجاد یک فضای صلح آمیز برای کودکان این ملت است، فضایی که دور از زبان تکفیریسم و فتواهای نامناسب باشد که از اظهارات تحریک کننده برای ایجاد مشکل میان جوانان کشور استفاده می کند. همه اینها به دور از روح معنوی دین اسلام است که پیام اصلی آن برادری میان مردم و اصلاح ویژگی های شخصیتی است.

ما از همه می خواهیم تا تحت لوای مشروعیت دولت گردهم آیند و به خواست مردم لیبی که به پارلمان رأی داده اند، احترام بگذاریم. ما همچنین خواستار حفظ همه دستاوردهای به دست آمده در طول انقلاب 17 فوریه و حمایت از ملت و کشور خود هستیم.

 

 

کد خبر 416049

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha