به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از اهواز، دکتر منصور کوهی رستمی، سرپرست اداره کل کتابخانه های عمومی خوزستان، در این مراسم با تبریک هفته کتاب و کتابخوانی گفت: فرهنگ کتاب و کتابخوانی یک پدیده اجتماعی و از دغدغه های مقام معظم رهبری است.
وی برگزاری جلسات نقد و بررسی کتاب را یکی از راه های نهادینه کردن فرهنگ کتاب و کتابخوانی در سطح جامعه دانست و تصریح کرد: نقد، اهمیت دادن به کتاب و نویسنده اثر است و نویسنده از این طریق می تواند نقاط قوت و ضعف اثر را نمایان کند.
وی با بیان اینکه در باب ضرورت و اهمیت موضوع نقد کتاب سخنان بسیاری مطرح شده که در این زمینه دفاع از حق فرهنگی جامعه، کمک به خواننده و کمک به نویسنده از جمله آنهاست، اضافه کرد: بیان نگرش ها امری بسیار تاثیرگذار است و برآوردن این نیازها حق دفاع را در جامعه ایجاد می کند.
رستمی، با اشاره به اینکه بسیاری از خوانندگان درمرحله انتخاب کتاب نیاز به راهنمایی دارند و در این راستا بررسی نقد و بررسی کتاب به ارائه سیر مطالعاتی خواننده کمک می کند، ادامه داد: در سیاست های کلان کتابخانه ها یکی از بهترین برنامه ها معرفی و نقد آثار ملی، استانی و شهرستانی است.
وی با بیان اینکه برگزاری این گونه جلسات در فضای ذهنی خواننده اثرگذار است، افزود: از سوی کتابخانه های عمومی خوزستان در هفته کتاب، 22 جلسه نقد و بررسی کتاب را برگزار شده که این جلسه سرآمد همه آنهاست و امیدواریم با چنین اقداماتی بتوانیم برای آثار فاخر نویسندگان استانی اثرگذار باشیم.
در ادامه این مراسم دکتر محمدحسین رجبی دوانی، عضو هیئت علمی دانشگاه امام حسین(ع) و استاد تاریخ اسلام، با تبریک هفته کتاب و بسیج، در خصوص کتاب «سرمستان» اذعان داشت: این اثر علمی ترجمه ای مقتل حضرت سیدالشهدا(ع) در کتاب «الفتوح» ابن اعثم کوفی از مورخان و نویسندگان شهید السامی است که اواخر قرن سوم و اوایل قرن چهارم زیسته است.
وی با اشاره به اینکه این کتاب جزء منابع اصل و درجه اول تاریخ اسلام این و روش نویسنده حذف اسامی و سندهای مطالب بوده، تاکید کرد: بسیاری از مورخان راویان خود را مثل احادیث یک به یک نق می کنند تا برسد به شاهد ماجرا و این نوع کتاب ها از اهمیت خاصی برخوردارند.
وی با بیان اینکه کتاب القتوح یک بار در قرن ششم ترجمه شده که ترجمه آن آزاد و همراه با مطالب عربی بوده که نسخه ای از آن در دانشکده الهیات موجود است، اظهار کرد: بخش مربوط به قیام امام حسین(ع) در این کتاب جلوه خاصی دارد، بنابراین این کتاب جزء مقاتل به حساب می آید.
دکتر رجبی دوانی، با اشاره به اینکه اصل این کتاب در هشت جلد چاپ شده که این ترجمه از یک جلد از این نسخه هاست که مربوط به قیام امام حسین(ع) است، یاد آور شد: این کتاب از منابع مهم بوده و علما و اهل فن از آن استفاده می کردند که در 10 جلد ترجمه شده است.
وی با بیان اینکه اگر چه ترجمه ای برگرفته از همان ترجمه قرن ششم در بازار وجود دارد، ولی اکثر مردم شناختی از آن نداشتند، خاطر نشان کرد: این کتاب ترجمه ای کامل نبوده و در این ترجمه برخی موارد را می بینیم که در اصل کتاب وجود نداشته است.
وی با اشاره به اینکه کتاب سرمستان به درخواست انتشارات امیرکبیر به اینجانب واگذار شد، ابراز داشت: هدف از ترجمه این کتاب این است که مجموعه ای از مقاتل مهم و برجسته با زبان روان و ترجمه سلیس در اختبار قرار گیرد، ابرازی باشد برای مداحان و ذاکران اهل بیت(ع) که دسترسی به منابع اصلی و یا شناخت کافی از آنها ندارند.
حجت الاسلام شیخ ماجد کاظی، استاد حوزه علمیه نیز که به عنوان منتقد در این جلسه دعوت شده بود، گفت: این کتاب از جمله کتاب های بسیار مهم در خصوص مقاتل امام حسین(ع)است که هر چه نگاه کردم هیچ گونه عیب و نقصی در آن مشاهده نکردم.
وی با اشاره به اینکه مؤلف این کتاب از اهل تسنن بوده و برخی علما تصریح کردند که احمد بن اعثم کوفی شیعه بوده، افزود: مطالب این کتاب شهادت می دهد که ایشان سنی مذهت بوده و تفکرات آن هم نشان از سنی بودن ابن اعثم دارد.
وی با بیان اینکه یکی از اشکالاتی که می توان از این کتاب داشت عنوان و نام کتاب است که «سرمستان» نامگذاری شده، تصریح کرد: این کتاب با فرهنگ غنی شیعه تناسب ندارد، شیعیان از لجاظ فرهنگی بسیار غنی هستند و این گونه عناوین بیشتر با تفکرات صوفی، ها مطرح می شود.
این منتقد، اضافه کرد: خوب است که برای این کتاب عنوان اهل بیتی انتخاب شود، اگر کسی سرمست شده از بابت عشق به خداوند متعال با عقیده ما متناسب نیست، این عنوان نمایی از فرهنگ تشیع را بیان نمی کند و باید عنوان مناسب تری برای آن گذاشته شود.
وی ادامه داد: همچنین در بخشی از این کتاب روایتی مطرح شده که معاویه زمانی که به مدینه و پس از آن به مکه آمد امام حسین(ع) به استقبال او رفت، این به هیچ عنوان صحت ندارد چرا که شان ائمه اطهار(ع) این اجازه را به آنها نمی دهد که چنین کاری بکنند.
وی خاطر نشان کرد: معاویه یک کافر بوده و حتی زمانی که در اذان جمله «اشهد ان محمدا رسول الله» قرائت می شده، خشمگین می شده و فحاشی می کرده و این یکی از دروغ های ابن اعثم در این کتاب است و صحت ندارد.
دکتر رجبی دوانی، نیز در پاسخ به انتقادات حجت الاسلام کاظمی، بیان کرد: در رابطه با نام کتاب نظر من نیز با شما همخوانی دارد ولی در انتخاب آن من نقشی نداشتم و نام کتاب توسط انتشارات امیرکبیر گذاشته شده است.
وی اضافه کرد: همچنین در رابطه با دیدار امام حسین(ع) با معاویه و استقبال از او، باید گفت که این عمل در شان ائمه(ع) نیست و جا داشت که من در حاشیه این کتاب توضیحاتی در این رابطه می دادم و شاید این دیدار به اصرار و اجبار معاویه بوده، چنانچه در روایات در خصوص اجبار خلفا با ائمه اطهار(ع) چنین مواردی نقل شده است.
در ادامه جلسه حاضران سؤالات خود را در رابطه با کتاب و قیام امام حسین(ع) مطرح و دکتر رجبی دوانی و حجت الاسلام کاظمی به سؤالات پاسخ دادند.
پایان پیام/
نظر شما