خبرگزاری شبستان:خشونت های سیاسی ماه هاست در لیبی جریان دارد،در حالی که دو دولت رقیب در این کشور تلاش می کنند تا خلاء سیاسی به وجود آمده پس از وقوع قیام های مردمی و سرنگونی معمر قذافی،دیکتاتور سابق را پر کنند.
جنگ میان نیروهای ژنرال خلیفه حفتر که در شهر شرقی «طبرق» ساکن هستند و گروه های شبه نظامی که از سوی کنگره ملی عمومی جدید و کابینه «عمر الحاسی» نخست وزیر یکی از دولت های لیبی حمایت می شوند این کشور را تهدید به مارپیچ طولانی تر خشونت ها می کند.
مقابله مسلحانه میان عملیات «کاراما» به رهبری ژنرال حفتر و ائتلاف رقیب آن یعنی «فجر لیبی» در هفته گذشته به پایانه های نفتی در شرق لیبی رسید.
«صلاح بدیع» عضو سابق اولین پارلمان انقلابی لیبی و فرمانده عملیات نظامی در «میسراتا» در طول قیام 2011 در حال حاضر رهبر گروه «فجر لیبی» است.
بدیع که خلبان سابق «میراژ» در دوره قذافی بود در اعتراض به جنگ «چاد» استعفای خود را اعلام کرد.
الجزیه گفتگویی را به شرح زیر با بدیع انجام داده است:
«فجر لیبی» چیست؟
فجر لیبی یک عملیات نظامی است برای مبارزه با فساد فراگیر در سازمان ها طراحی شد.پس از انقلاب 2011 ،نیروهای انقلابی به سیاستمداران برای اداره کشور اعتماد کردند اما حاکمان جدید را وسوسه قدرت فراگرفت.دو ماه پس از آنکه «ژنرال حفتر» عملیات ضد انقلابی خود را در بنغازی آغاز کرد،شبه نظامیان به مواضع خود برای توقف کودتای نظامی علیه نهادهای ملی برگشتند.نیروهای فجر لیبی هیچ گونه دستور کار سیاسی ندارند و تنها هدف آنها حمایت از انقلاب 17 فوریه است.
کدام گروه های بنیادین،امروز مهمترین تهدیدهای تروریستی هستند؟
چند گروه بنیادگرا در فجر لیبی وجود دارد اما اکثر آنها گروه های میانه رو هستند.به عنوان مثال،شورای انقلابیون بنغازی به دو گروه تقسیم شد:یک گروه از تشکیل دولت ملی حمایت می کند در حالی که دیگر گروه ها شامل شبه نظامیانی هستند که بیشتر در «درنا» متمرکز هستند.این ها افرادی هستند که هدف سرکوب های خشن معمر قذافی قرار داشتند.پس از انقلاب 2011 این گروه ها با هم متحد شدند و نیروهای امنیتی حامی رژیم سابق را هدف قرار دادند.
تروریسم در هر جایی که ثبات وجود نداشته باشد رشد می کند که از آن جمله می توان به IRA در ایرلند، ETAدر اسپانیا و گردان های قرمز در ایتالیا اشاره کرد.،بنابراین اگر لیبی وارد دوره طولانی بی ثباتی شود،بنیادگراها تبدیل به یک تهدید واقعی می شوند.بنیادگراها توانایی ادامه جنگ برای دوره های طولانی را دارند و من امیدوارم این پیم به اروپا و همه غرب برسد.در حقیقت اگر غربی ها فکر می کنند که تروریسم به طور طبیعی مرتبط با اسلام گراها است سخت در اشتباه هستند.تروریسم هر اقدام خشونت آمیز است که از سوی گروه های خاص انجام می شود.
موضع فجر لیبی در قبال رفراندوم آتی قانون اساسی چیست؟
به اعتقاد من،حتی پس از تایید قانون اساسی ،فجر لیبی آماده هر گزینه ای از جمله تقسیم لیبی هست.
آیا طرح گفتگوی ملی پیشناهدا شده از سوی سازمان ملل، منجر به راه حلی برای بحران کنونی لیبی شد؟
زمان این گفتگو به سر رسیده است.وقتی من با «برناردین لئون» نماینده ویژه سازمان ملل در ماه سپتامبر صحبت کردم دو پیشنهاد را برای ایجاد ثبات در لیبی ارائه دادم:یکی دستگیری جنایتکاران دوره قذافی و دومی مسدود کردن سرمایه آنهاواما هیچ یک از این اقدامات انجام نشد.
علاوه بر این مداخله کشورهای خارجی و جنگ های نیابتی آنها راه باریک گفتگوی سیاسی ملی را نیز مسدود کرده است.
در حال حاضر،راه حل کارآمد،انجام عملیات نظامی در جایی است که لیبیایی ها بتوانند از دست مداخله های خارجی رها شوند.
آیا داعش هنوز در لیبی حضور دارد؟
اینجا در لیبی گروه هایی حضور دارند که از ایدئولوژی داعش اتلهام گرفته اند اما هیچ شبکه طراحی شده ای وجود ندارد اما اگر بحران در کشورهای عراق و سوریه ادامه پی دا کند،لیبی هم مامنی برای گروه های رادیکال خواهد شد.این نگرانی مرا به سوی جنگ برای پایان دادن به منازعه کنونی سوق می دهد.
نظر شما