به گزارش خبرنگار شبستان، حسین اللهکرم، رییس شورای هماهنگی نیروهای حزب الله چهارشنبه 11 خرداد در همایش نقش انقلاب اسلامی در بیداری اسلامی گفت: هیچ حکومت اسلامی بدون انقلاب اسلامی برپا نمی شود و انقلاب اسلامی به معنای انقلاب معنوی و درونی افراد است که اگر این انقلاب در افراد شکل نگیرد حکومت اسلامی پایدار نیست.
وی افزود: اگر بیداری اسلامی و انقلاب اسلامی را در چارچوب یک نظریه بررسی کنیم و نظریه را سادهسازی واقعیت بدانیم میتوانیم به دو نظریه دنیای امروز توجه کنیم، اول نظریه پوزیتیویسم که ناشی از دیدگاه جزیینگری در غرب است و ریشه آن در فیزیک و علوم طبیعی و تعمیم آن به علوم انسانی است.
این استاد دانشگاه ادامه داد: در مقابل این دیدگاه، دیدگاه کلنگرانه وجود دارد که یکی از نگاهها نگاه اسلام به مسایل است که مسایل را به صورت جزء جزء مطالعه نمیکند، نگاه جزنگرانه نمیتواند برای تحلیل مسایل اجتماعی و انقلابها نگاه جامعی باشد.
رییس شورای هماهنگی نیروهای حزب الله با اشاره به تأثیر دیدگاه اسلامی در مقابله با اسراییل گفت: هیچکدام از نگاههای پوزیتیویستی مانند نگاههای ناسیونالیستی نتوانستند در مقابل قدرتی مانند اسراییل و غرب مقاومت کنند، همانگونه که در ایران مصدق در مصر ناصری و در اروپا و آمریکای لاتین مارکسیسم نتوانستند در مقابل غرب قد علم کنند.
اللهکرم با اشاره به دیدگاههای اهل سنت در مورد حکومت اسلامی گفت: سه تن از علمای اهل سنت در قرن 7 و 9 باعث نگاه منفعلانه در سیاست و از بین رفتن اندیشه مبارزه و قیام سیاسی در میان اهل سنت شدهاند که عبارتند از ماوردی، غزالی و ابن جمائع. به عقیده این سه تن توده مردم حق ندارند در مقابل حاکمان خود هیچگونه اعتراضی داشته باشند.
رییس شورای هماهنگی نیروهای حزب الله تصریح کرد: دیدگاه این سه تن توسط سیدجمالالدین اسدآبادی و عبده مورد تهاجم قرار گرفت و این دو تن معتقد بودند که باید در مقابل حکام و مستبدان غرب و شرق قیام کرد و در این قیام به مبانی اسلامی رجوع کرد.
وی با اشاره به دیدگاه رشیدرضا در مورد حکومت اسلامی گفت: رشیدرضا که متأثر از عبده است در این زمینه نظریه حکومت اسلامی را مطرح میکند که آنچه در کشورهای عربی اکنون شاهد آن هستیم نتیجه نظریهپردازی رشیدرضا در مورد حکومت اسلامی است البته این نظریه دارای اشکالاتی است که با مسئله ولایتفقیه قابل حل است اما همین دیدگاه فداییان اسلام را در ایران، جماعت اسلام را در پاکستان و اخوانالمسلمین را در مصر به وجود آورد.
رییس شورای هماهنگی نیروهای حزب الله ادامه داد: نگاه اهل سنت تا قبل از عبده و رشیدرضا دارای دو اشکال عمده بود، یکی اینکه اجتهاد و رجوع به عقل در بررسی مسایل فقهی در میان اهل سنت جایگاهی نداشت و دوم اینکه آرمانخواهی در میان اهل سنت مفهومی ندارد. پذیرش این دو عنصر فقه شیعه در میان اهل تسنن زمینه نزدیکی هرچه بیشتر نگاه اهل سنت به نگاه تشیع و برپایی قیامهای اسلامی را به وجود آورد.
اللهکرم تأکید کرد: شیعیان حکومت آرمانی را حکومت امام زمان (عج) میدانند و به همین دلیل نگاهی بسیار نابتر از نگاه اهل تسنن دارند اما همین که اهل تسنن پذیرفتهاند که برای مبارزه با ظلم باید طغیان کرد و به سمت حکومت آرمانی حرکت کرد فاصله میان شیعیان و اهل تسنن را کم میکند. دو اصل اجتهاد و آرمانخواهی در حقیقت عامل اصلی بیداری اسلامی در منطقه است.
وی با اشاره به تلاشهای آیتالله بروجردی برای نزدیک کردن نگاه شیعه و سنی گفت: آیتالله بروجردی با شیخ شلتوت و آیتالله قمی مراوداتی داشتهاند که نتیجه این مراودات این بود که شیعه به عنوان مذهبی که میتواند در مسایل سیاسی اصل قرار گیرد مورد پذیرش واقع شد. در همین دوران شلتوت اعلام میکند که سنیها میتوانند پشت سر شیعیان نماز بخوانند. در نتیجه این نزدیکی اصل اساسی اجتهاد و آرمانخواهی مورد توجه اهل تسنن قرار میگیرد.
اللهکرم به تأثیرات امام در نزدیکی نگاه شیعه و سنی اشاره کرد و گفت: مخالفتهای امام با شاه و مسایلی نظیر انقلاب سفید و کاپیتولاسیون و همچنین مخالفت امام با استکبار جهانی تأثیر زیادی در کشورهای عربی گذاشته است. همچنین امام موسی صدر که پیرو اندیشههای امام خمینی و دیگر علمای شیعه در لبنان زمینهساز زندگی مسالمتآمیز و نزدیک کردن مذاهب دیگر به شیعیان شد از دیگر ارکان تبلیغ نگاه تشیع در میان اهل تسنن بود.
اللهکرم نظریه ولایتفقیه را عامل اساسی پیروزی در مقاومتها نامید و گفت: نظریه ولایتفقیه توسط کاشفالغطاء مطرح شد و به وسیله امام کامل و به اجرا گذاشته شد عامل اساسی پیروزی مقاومت اسلامی در ایران بود. ولایتفقیه در مرحله اول انقلاب درونی را در میان مردم ایجاد کرد و سپس به برپایی حکومت اسلامی پرداخت.
این استاد دانشگاه با اشاره به نقشههای دشمنان برای به انحراف کشیدن بیداری اسلامی گفت: اسراییل و غرب در مقابل دومینوی انقلابهای اسلامی در منطقه دو راه داشتند، اول اینکه برخورد محکم و سرکوبگرانه داشته باشند و دوم اینکه جلوی این حرکت دومینووار را بگیرند و این انقلابها را به کشورهای مقاومت نظیر ایران و سوریه انتقال دهند.
وی ادامه داد: حرکت جریان سبز بعد از خیزش مردم مصر در 25 بهمن 89 یکی از نقشههای غرب برای انتقال دومینوی انقلابهای اسلامی در منطقه به کشورهای مقاومت شد که ناکام ماند و حرکت دیگر در سوریه انجام شد که عوامل مزدور در شهرهای مختلف این شهر به شورش میپردازند.
رییس شورای هماهنگی نیروهای حزب الله با اشاره به ناکارآمدی تئوری پوزیتویستی در تحلیل انقلاب اسلامی و بیداری اسلامی گفت: تحلیلی که غربیها از مسایل منطقه ارایه میدهند اینگونه است که میگویند رشد اقتصادی 12 درصدی در مصر و تونس باعث شده که مردم از دغدغه نان و رفاه فارغ شوند و مطالبه مشارکت سیاسی داشته باشند، همانگونه که در مورد انقلاب ایران نیز چنین تحلیلی را ارایه میدهند اما تحلیل آنها نارساست و مهمترین مسئله در انقلابهای منطقه مبارزه با استبداد و غرب و اسلامخواهی مسلمانان است.
این استاد علوم سیاسی دانشگاه تهران با اشاره به تأثیرگذاری عملی انقلاب اسلامی در بیداری اسلامی گفت: انقلاب اسلامی بنیانگذار مفهومی به نام مقاومت در میان مسلمانان شد. مقاومت یعنی اینکه وقتی نیروهای خودی با نیروهای دشمن نابرابر هستند و در جنگی نامتقارن شرکت میکنند با اتکا به اخلاص و ایمان خود و با طرحهای ابتکاری به مبارزه با دشمن برخیزند و تحت هیچ شرایطی در مقابل آنها سر خم نکنند. این مفهوم مقاومت الگوی عملی تمام انقلابهای منطقه است.
شایان ذکر است همایش نقش انقلاب اسلامی در بیداری اسلامی به همت حوزه علمیه باقرالعلوم (ع) ۱۰ تا ۱۲ خرداد در سرای محله جی برگزار میشود.
پایان پیام/
نظر شما