وقتی تبلیغات لباسی با عطر علوی به تن شهرمان می دوزد

متن زیارت عاشورا با خط نستعلیق شکسته و طلاکوب شده همراه با حاشیه‌هایی از هنر اسلیمی بر پارچه‌ جیر مشکی، ترکیبی زیبا را رقم زده بود که روی دیوار کارگاه کانون جلوه نمایی می‌کرد...

خبرگزاری شبستان: وارد خیابان پامنار که شدیم، منارهای در حال تعمیر مسجد آیت الله شاه آبادی بهتر از راهنما، مسیر را نشان‌مان ‌‌‌داد. قرار بود در زیر زمین این مسجد بازدیدی از کانون تخصصی تبلیغات و انتشارات یاران سیدالشهدا(ع) داشته باشیم و با مردی ملاقات کنیم که بیش از هرسخنی، ناگفته‌هایی از دوران دفاع مقدس داشت. اصلا تبلیغات را از همان دوران آغاز کرده و حتی نام کانون را از لشکر 10 سید الشهدا(ع) که سال‌ها در زمره رزمندگانش بوده، برگزیده است.


گفتگو با علیرضا محمد طاهری، مدیر مسئول کانون فرهنگی هنری یاران سیدالشهدا(ع) از جریانات اواخر دهه 50 آغاز شد تا بعد از آنکه هنر خطاطی را از استاد سبزه کار آموخت تا شروع جنگ را فرصتی برای بروز همان چیزی بیابد که اکنون در کانون یاران سیدالشهدا در پی آن است.

وی در این باره می گوید: هر جنگی جامعه خودش را دارد و فرهنگ خاص خود را، همان طور که حفظ ظاهر یک جامعه مهم است جنگ هم نیاز به تبلیغات و آراستگی ظاهر داشت و هنر خطاطی در کنار سایر هنرها در تلطیف فضای جبهه ها به کار می‌رفت.


"خسته نباشی دلاور، تا کربلا راهی نمانده، لبخند بزن رزمنده و..." از جمله تابلوهایی هستند که این رزمنده پا به سن گذاشته بارها نظیرشان را در جای جای جبهه‌ها و حتی شهر آزاد شده فاو عراق نوشته است. هر آنچه به قول او با هنر خطاطی جلوه‌ای زیبا می‌یافت و در ورای محیط در ظاهر خشن جبهه‌ها صحنه های چشم نوازی را در برابر رزمندگان ایجاد می کرد تا علاوه بر بعد زیباشناختی، مجاهدان را به یاد اصولی بیندازد که برای آن اسلحه به دست گرفته بودند؛ "تا بانک لااله الاالله در تمام جهان طنین نیفکنده مبارزه ادامه دارد."


چنین فضای لطیف و دوست داشتنی در خود کانون نیز وجود داشت. ورودمان از راه پله ای آغاز شد که طول شش، هفت متری‌اش را طراحی‌ها و پرچم‌های خاص دهه فجر فراگرفته بودند و در هر قدم تابلوهایی مشایعت‌مان می کردند که تقریبا در تمام فضای کانون به نشانه هنر استاد پراکنده بودند. طرح‌هایی با مضامین مذهبی و انقلابی که طاهری در معرفی آنها گفت: همان طور که اغلب کارهایم در جبهه برگرفته از شعائر مذهبی بود، هم اکنون نیز در کانون یاران سیدالشهدا منحصرا چنین طرح‌هایی را اجرا می کنیم. اصولا جنگ و دفاع مقدس در پی ایجاد جامعه ای اسلامی بود که تنها هنرهای اسلامی می تواند بهترین آذین بند آن باشد.


پایان جنگ آغاز کار موسسه فرهنگی یاران سیدالشهدا بود تا پس از طی یک دوره تقریبا 15 ساله با شرایط مساعدی که در دولت نهم به وجود آمده بود، طاهری به فکر تبدیل موسسه خود به کانون فرهنگی و هنری برآید و به این ترتیب فعالیت هایش را گسترش دهد.

 

وی معتقد است: بعد از پایان جنگ به این فکر افتادم تا راهی را که در جبهه برای تبلیغات شروع کرده بودم نیمه کاره رها نکنم از همین رو تصمیم گرفتم موسسه‌ فرهنگی تبلیغی یاران سیدالشهدا را که نامش یادگاری از لشکر همیشه پیروز 10 سیدالشهدا(ع) داشت با هدف پاسداری از ارزش‌های فرهنگ اصیل اسلامی و نشر شعائر دینی تاسیس کنم. با چنین برداشتی تا مدت‌ها فعالیت‌های‌مان را به صورت رایگان انجام می‌دادیم.


با تبدیل موسسه به کانون در سال 1384، مسجد قدیمی آیت الله شاه آبادی مرکز این فعالیت‌ها قرار می‌گیرد تا طاهری و همکارانش با دیدی وسیعتر سعی در گسترش فعالیت‌هایشان داشته باشند. یاران سیدالشهدا که تنها کانون تخصصی تبلیغاتی و انتشاراتی استان تهران به شمار می‌رود، فعالیت‌های گوناگونی دارد که طاهری در تشریح آنها می گوید: ما در این کانون علاوه بر طراحی پوسترها و تابلوها برای بزرگداشت‌ مناسبت‌های مختلف، در خصوص راهنمایی نهادها و موسسات و همچنین مشاوره‌های تخصصی و اجرا و انتشار پروژه‌ها نیز دخالت داریم. به طور مثال اگر نهادی قصد برگزاری مراسمی‌ مذهبی را دارد، ابتدا به آنها مشاوره‌های لازم را می‌دهیم و سپس با کسب اطلاعات اولیه، برحسب نیاز همان نهاد اقدام به طراحی تابلوها، پوسترها و حتی بسته‌های تبلیغاتی می‌کنیم.


شروع از ایده اولیه، بعد طراحی، سپس اجرا،‌ اطلاع رسانی و در نهایت توزیع، مراحلی هستند که محمد طاهری و همکارانش در کانون یاران سیدالشهدا(ع) هر روز آن را به انجام می‌رسانند و با چنین اقداماتی سراسر اتاق کارشان را با نمونه‌هایی از طرح‌ها و آثار هنری خود انباشته‌اند؛ بسته فرهنگی 12 پرچمی با 12 رنگ و خط و طرح مختلف به جهت بزرگداشت نیمه شعبان، زیارت عاشورا و انواع و اقسام ادعیه متناسب با ایام مذهبی با طلای مصنوعی و خط هایی که به قول طاهری کارشناسی شده‌ هستند، ثمراتی از این فعالیت‌ به شمار می‌روند.

 

وی در تشریح فعالیت‌های خود و همکارانش گفت: تجربه سال‌ها تلاش در زمینه کارهای تبلیغاتی به خوبی به ما نشان داده که چطور نیاز سنجی کنیم و قبل از هر مناسبتی، براساس نیازها و اقتضائات زمان به طراحی سبدهای تبلیغاتی مبادرت ورزیم. لذا هر سال در نمایشگاه عطر سیب که مختص هیئات مذهبی در ایام محرم است شرکت می‌کنیم و ملاقات با بچه‌های هیئتی بیش از پیش ما را در جهت نیاز سنجی مناسب‌تر یاری می‌رساند.


پایه پرچمی که با شیارهای تعبیه شده در آن، پرچم‌ها را در چندین جهت مختلف به اهتزاز درمی‌آورد، نمونه‌ای از ابتکارات طراحی شده توسط بچه‌های کانون یاران سیدالشهدا(ع) است که گرچه در ظاهر ساده به نظر می‌رسد، اما اگر قول محمد طاهری را بپذیریم که اجرای چنین طرح‌هایی به دلیل ماهیت مذهبی‌شان حساسیت و دقت ویژه‌ای را می‌طلبند، آن گاه به این سادگی از کنار این ابتکارات نخواهیم گذشت.

وی اعتقاد دارد: متاسفانه اکنون خیلی از شرکت‌های تبلیغاتی اقدام به طراحی پوسترها و تابلوهای مذهبی می‌کنند. در حالی که باید با کارشناسی صحیح چنین طرح‌هایی از لحاظ نوع خط، اصالت طرح، جنبه‌های فرهنگی و ...دقت داشته باشیم و نباید به هر شرکت غیر متخصصی اجازه ورود به این عرصه داده شود. اما غالبا توجه چندانی به چنین آسیب‌هایی نمی‌شود و این مسئله در کنار عدم توجه کافی و وافی به زیباسازی مذهبی جامعه اسلامی،‌ از جمله معضلات تبلیغات دینی به شمار می‌روند.


خط نستعلیق شکسته و طلاکوب شده با حاشیه‌هایی از هنر اسلیمی که بر روی پارچه‌ جیر مشکی، ترکیبی زیبا را رقم زده بودند،‌ نمونه‌ای از کارهای کارشناسی شده‌ای بود که روی دیوار کارگاه کانون جلوه نمایی می‌کرد. طاهری در توضیح این طرح گفت: این زیارت عاشورا با طلای مصنوعی چه به لحاظ طراحی، خط و هنرهای حاشیه‌ای کاملا کارشناسی شده است و به جرات می‌توان گفت هیچ ایرادی را متوجه این متن مقدس نمی‌کند. گذشته از این مسئله، سعی ما همیشه این بوده که در طراحی‌هایمان جایی را برای کارهای فرهنگی نظیر توصیه به انجام شعائر مذهبی به صورت پا نوشت (در زیر طرح‌ها) لحاظ کنیم، تا این طرح‌ها هرچه بیشتر در جهت اهداف والایی که تعقیب می‌کنند، موثر واقع شوند.


سخن از اهمیت توجه به تبلیغات دینی در جامعه، اینکه یک کشور اسلامی باید ظاهری اسلامی داشته باشد و در این بین توجه به نصب تابلوها، بنرها، پوسترها و سایر موارد فرهنگی می‌تواند اقدامی در خور توجه باشد، صحبت‌های پایانی ما را با علیرضا محمد طاهری رقم زد تا وی با تجربه چندین ساله‌ در این خصوص تاکید کند: تبلیغات دینی در جامعه ما هنوز آن چنان که باید و شاید نهادینه نشده است. هنوز بسیاری از مساجد ما برای بزرگداشت ایام مذهبی برنامه‌ خاصی ندارند و نیاز به هدایت آنها احساس می‌شود. هر جامعه‌ای باید متناسب با ارزش‌های رایج در آن، شکل و ظاهر خود را تنظیم کند و هنرهای اصیل ایرانی و اسلامی در کشورمان بهترین وسیله برای آراستگی شهرهای ما به شمار می‌روند. کانون‌های فرهنگی و هنری که تحت لوای مساجد در راستای مسائل فرهنگی و ارزشی قدم برمی‌دارند از جمله نهادهایی هستند که می‌توانند مساجد را پایگاهی برای نشر تبلیغات دینی قرار دهند. در این خصوص مسئولان نیز باید توجه بیشتری به این امر داشته باشند که سخن مقام معظم رهبری در این باره،‌ بهترین راهنما برای همه ما است: " همه مسئولین باید طوری باشند که این مملکت رنگ و بوی علوی به خود بگیرد".
 

پایان پیام/

 

کد خبر 43951

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha