عدم رعایت تقوای جمعی تقوای فردی را نیز زایل می‌کند

استاد خارج فقه و اصول حوزه گفت: تقوای جمعی به دلیل اثرات و برد بیشتر، تقوای فردی را نیز تحت‌الشعاع قرار می‌دهد و عدم رعایت آن، تقوای فردی را نیز زایل می‌کند.

آیت‌الله محمدحسین احمدی فقیه، استاد خارج فقه و اصول حوزه در تبیین و تشریح تقوای جمعی با اشاره به فرمایشات مقام معظم رهبری در این زمینه به خبرنگار شبستان گفت: تقوا و پرواپیشگی دارای دو بعد فردی و اجتماعی است. گاهی ضوابط تقوای فردی خوب رعایت می‌شود، افراد اهل مراقبه و محاسبه هستند، تقوا دارند که این عمل به لحاظ فردی کاملا صحیح، لازم و ضروری است اما در بعد جمعی، فرد به دلیل تعامل با افراد و اجتماع علاوه بر وظیفه فردی، وظیفه دیگری نیز پیدا می‌کند، بنابراین در تقوای جمعی، یک نوع تقوای مضاعف و مراقبت خاص نیاز است.

 

تقوای جمعی مهمتر است چون دامنه گناهان جمعی وسیعتر است

وی با بیان این نکته که بیشتر گناهان، نوعا جمعی و اجتماعی است، افزود: دامنه گناهان فردی در برابر گناهان اجتماعی محدود است. زمینه بسیاری از گناهان در جمع فراهم می‌شود و تا زمانی که انسان در جمع 2 یا 3 نفره قرار نگرفته، مرتکب آن گناه نمی‌شود مانند نگاه به نامحرم و مسایل آن با غیبت و موارد بی شمار دیگر. این مسایل در اجتماع و فضای جمعی رخ می‌دهد و تقوای جمعی در این فضا است که معنا و ضرورت پیدا می‌کند.

این استاد حوزه و دانشگاه خاطرنشان کرد: گناهان جمعی شیوع بیشتری دارند، خطر و گرفتاری بیشتری هم به دنبال دارند. گاهی تقوای فردی هم تحت‌الشعاع تقوای جمعی قرار می‌گیرد و اگر تقوای جمعی رعایت نشود، تقوا در جنبه فردی نیز زایل می‌شود لذا می‌توان گفت در شرایط و موقعیت خاصی رعایت تقوای جمعی از تقوای فردی مهم‌تر و حتی سخت‌تر است.

آیت‌الله احمدی فقیه یادآور شد: تقوای جمعی از حیث جمعی و اجتماعی بودن، شرایط سنگین‌تر و ضوابط سخت‌تر و مهم‌تری دارد و اثر و برد آن هم بیشتر است، بنابراین مردم، مسئولان و عموم جامعه از زن و مرد باید مراقب باشند تا جنبه اخلاق جمعی را در موضوع تقوا به صورت صحیح رعایت کنند.

 

تقوای جمعی، زمینه ای برای انجام مسئولیت ها در مسیر رضایت الهی

وی در ادامه با اشاره به جایگاه و اهمیت تقوا در ابعاد اجتماعی گفت: تقوای جمعی از اهمیت و حساسیت خاصی برخوردار است چرا که بر نحوه انجام وظایف و مسئولیت‌های اجتماعی افراد تأثیرگذار خواهد بود و زمینه‌ای را فراهم می‌کند برای اینکه افراد وظایف، فعالیت‌ها و مسئولیت‌های اجتماعی خود را در مسیر رضایت الهی انجام دهند.

این استاد خارج فقه و اصول حوزه خاطرنشان کرد: بسیاری از افراد به لحاظ فردی، اشخاصی متقی و متدین هستند عبادت خوبی دارند اما در بعد اجتماعی نه تنها موفق نیستند که مشکلات فراوانی هم دارند، در حالی که بر اساس معارف و آموزه‌های اسلامی، مواخذه و بازخواست خداوند تبارک و تعالی از یک فرد مسئول، سنگین‌تر و سخت‌تر است.

پایان پیام/
 

کد خبر 44248

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha