حجت الاسلام نصیردهقان، امام جماعت مسجد المهدی(ع) در چارراه مصباح کرج و مدیر روابط عمومی حوزه های علمیه استان البرز در مصاحبه با خبرنگار خبرگزاری شبستان در البرز، در خصوص آسیب شناسی مساجد این استان گفت: بیشتر مساجد امروز ما از صورت چند بعدی خارج شده اند و تنها در یکی، دو بعد فعالیت دارند، امروز ما شاهد هستیم که تنها یک عده خاصی از مردم در مسجد حضور دارند و بستر حضور عموم مردم در مساجد ما فراهم نیست.
به گفته نصیردهقان، روزگاری یک کاسب برای کاسبی باید در مسجد درس مکاسب شیخ انصاری را می خواند و هر بازاری یک مسجد را در گذر عبوری خود داشت، ولی امروز بعد اقتصادی یکی از کمرنگ ترین ابعاد فعالیتی در مساجد است.
وی در خصوص مساجد امروز که تا چه اندازه همان است، که مورد نظر اسلام است، تصریح کرد: آن چه پیامبر ما مد نظرشان بود، چیزی نیست که امروز در خصوص مساجد شاهد آن هستیم، مسجد عبادتگاه و مکانی برای جمیع فعالیت های اقتصادی، فرهنگی، سیاسی و قضاوت بود، امروز به عنوان نمونه، شورای حل اختلاف آمده و طعنه زده به بوروکراسی اداری و شاید کارهایی را انجام داده باشد، ولی آفت هایی را بدنبال داشته است.
وی سهم کانون های مساجد را در رونق مساجد موثر خواند و افزود: البته ما نمی خواهیم تمامی عملکرد مساجد را نقد کنیم، بسیاری از مساجد هستند، که با برقراری مهدهای کودک، مطب های خصوصی، تاسیس درمانگاه و کانون های فرهنگی هنری سهمی در ارتقای مساجد داشته اند، اما این مطلب چشمگیر نیست و بسیار محدود است و در این زمینه نگاه کلانی دیده نشده است.
برپایه نظر مدیر روابط عمومی حوزه های علمیه استان البرز، این نگاه جامعیتی که اسلامی به مسجد دارد زمینه ساز مکانی به منظور فعالیت های مسلمانان و بالارفتن وجه اسلام است.
وی افزود: ساختمان های مساجد ما کم رنگ شده است، در کنار مساجد برج های بلندی ساخته می شود، که از عظمت مساجد کم می کند، هم چنین ما روایات بسیاری در خصوص مذمت ساخت خانه های بلند در کنار مساجد داریم، باورهای اسلامی ما به ما آموخته است خانه هایمان کوتاه تر از مسجد باشد نه این که در فاصله بسیار نزدیک آن قدر برج و ساختمان ساخته شود که مسجد دیده نشود.
به گفته حجت الاسلام نصیردهقان، عظمت لازمه اش این نیست که حتما مناره بزنند، بزرگی مساجد باید ملموس باشد، این ظلم به مسجد است، مسجد پیامبر خشت و گل بود، اما دنیایی از عظمت شور و شعور را در خود جای داده بود.
وی با تامل بر این مهم که پیامبر اسلام(ع) فعالیت های علمی و مباحث دینی خود را در مسجد برگزار می کرد، تصریح کرد: مسجد مکان وقوع بزرگترین اتفاقات تاریخی و سیاسی بود، هم چنین شهدای بسیاری را ما در محراب مساجد داشتیم که نشان می دهد محراب مسجد عروجگاه مومنین است.
این مسئول بیان کرد: در روایات داریم پیامبر خدا وارد مسجد شدند و دیدن 2 حلقه یکی علمی و دیگری عبادی تشکیل شده، آن وقت رفتند و در حلقه علمی نشستند، امروز مساجد باید صحنه علمی، بحث های علمی باشد همان طور که زمان پیامبر خدا بود.
وی در خصوص راهکارهای موثر در ارتقاء مساجد و احیاء بالندگی آن اظهار کرد: نوع برخورد با مومنین با کودکان، نوجوانان و جوانان در مساجد تغیر کند،اگر نتوانیم با محبت، با عقلانیت، با اصول تربیتی برخورد کنیم ، مسجدهای ما از حضور نسل جوان خالی خواهد ماند و تنها مخصوص قشری از پیرمردها و پیرزن هایی می شود که دوران بازنشستگی خود را طی می کنند.
وی در ادامه حضور فعال جوانان را در مساجد یکی از شاخص های احیاء و بالندگی مسجد خواند و خاطرنشان کرد: امروز مساجد حضور قشر مسن به عنوان تنها قشر فعال در مساجد است، اما عامل اصلی در نگاه بعضا هیئت های امنای مساجد و متولیان آن است، که ظرافت تربیتی را نمی دانند و دنبال آن نمی روند، هم چنین با حضور جوانان خوش فکر، خلاق و تلاشگر در رونق مسجد گام های اساسی می توان برداشت.
از این روی، جامعیت نگاهی که اسلام به مساجد دارد، مکانی است برای گردهمایی مومنین و مومنان است، از این منظر چنان چه همایش ها و برنامه ها در مساجد برگزار شود در بسیاری از هزینه ها، صرفه جویی اقتصادی خواهد شد و محدودیت معنوی مسجد نیز در بهتر برگزار شدن مراسم ها موثر خواهد بود.
پایان پیام/
نظر شما