خبرگزاری شبستان: دستور ولادیمیر پوتین ، رئیس جمهور روسیه در خصوص لغو ممنوعیت فروش سامانه موشکی «اس 300» به ایران، در چند روز اخیر در کانون توجه محافل رسانه ای و دیپلماتیک قرار گرفته است . در همین راستا اندیشکده معتبر شورای روابط خارجی آمریکا در مطلبی[i] به قلم یکی از فرماندهان نیروی هوایی آمریکا با اشاره به تصمیم دولت روسیه برای تحویل سامانه موشکی ضد هوایی اس-300 به ایران نوشت طی بیش از یک دهه آمریکا و متحدانش آزادی عمل در آسمان منطقه داشتند و نیروهای کشورهای دوست می توانستند بر حمایت هوایی و آزادی مانور حساب کنند، اما ورود اس -300 این وضعیت را تغییر می دهد.
سرهنگ کلینت هاینوت از فرماندهان نیروی هوایی آمریکا این اقدام را بازگشت به عصر رقابتهای ژئوپولیتک عنوان می کند و می افزاید واضح است که روسیه به جهان از این لنز نگاه می کند. تحریم های غرب علیه روسیه هزینه زیادی برای این کشور در بر داشته است و مسکو با تحویل اس-300 به ایران به دنبال افزایش هزینه های غرب برای مقابله با این سامانه است.[ii]
وی نوشته است که با فروش این سامانه به جمهوری اسلامی ایران ، بخشی از ضررهای روسیه به خاطر تحریم در بحران اوکراین رفع می شود و این کشور منبع ارزی قابل توجهی به دست می آورد.روسیه همچنین از پرداخت غرامت به ایران نیز می گریزد و شاهد رونق هرچه بیشتر در صنایع نظامی خود خواهد بود.
این سرهنگ نیروی هوایی آمریکا نوشته است : « سامانه اس-300 یک دیوار در آسمان نیست و ما اگر مجبور باشیم می توانیم به آن حمله کنیم اما چنین اقدامی نیازمند تلاش، ریسک، هزینه و زمان بسیار بیشتری است.»این سرهنگ و نظامی ارشد آمریکایی به این نکته که سامانه موشکی اس- 300به امن شدن آسمان ایران می انجامد اذعان می کند.
به این ترتیب می توان اثرات راهبردی و استراتژیک تحویل سامانه موشکی اس – 300 به ایران را به شرح زیر بیان کرد:
1 . پیش از تحویل این سامانه به ایران ، ایران اعلام کرده بود با بومی سازی و تلاش داخلی ، سامانه باور 373 را ساخته است. این سامانه ، که به آن اس 300 ایرانی گفته می شود ، با ترکیب در اس 300 روسی ، به شدت به بازدارندگی ایران کمک می کند.
2 . با سامانه جدید تحویلی روسیه ، حمله به ایران ، اقدامی نیازمند تلاش، ریسک، هزینه و زمان بسیار بیشتری است.
3 . اثر بسیار مهم این معامله نظامی در سطح جهانی، افزایش هزینه های نظامی واشنگتن است.به دلیل بحران اقتصادی و کسری بودجه ارتش و نیروهای نظامی آمریکا ، این کشور باید هزینه های بیشتری را برای آموزش و آماده سازی کادر خود در جهت مقابله با این سامانه و افزایش توان دفاعی ایران صرف کند.این در حالی است که همین حالا هم ارتش آمریکا با کسری بودجه جدی مواجه است.
نویسنده: بهنام خسروی
نظر شما