هزینه کرد ۲ میلیارد تومانی مردم بیرجند در روز برات/ لزوم بازتعریف خیرات در"چراغ برات"

خبرگزاری شبستان: مدیرکل کمیته امداد خراسان جنوبی اعلام کرد: "تنها" مردم بیرجند در روز برات ۲ میلیارد تومان هزینه می کنند که دقیقا با همین رقم می توان ۱۰۰۰ نوعروس در نوبت دریافت جهیزیه را راهی خانه بخت کرد، بسیاری از منازل غیرمقاوم مددجویان را مقاوم سازی و برخی از نیازهای بیماران صعب العلاج را تامین کرد.

خبرگزاری شبستان- خراسان جنوبی؛ برات در لغت به معنی حاجت روایی، اعمال نیک و خیرات، برائت و نیز وارهیدگی و سلامت از گناه و عیب است. مراسم "برات" يکي از آیینی است که در طول اعصار و قرون گذشته بين مردم خطه خراسان جنوبي همزمان با فرا رسيدن نيمه شعبان برگزار مي شود و مردم براي شادي ارواح خود به خصوص کساني که به تازگي ديده از جهان فرو بسته اند، بر مزار آنها حاضر شده و برايشان از خداوند درخواست آمرزش و مغفرت کرده و خيرات مي کنند.

 

دامنه رسم "چراغ برات" به درازای تاریخ است به گونه ای که به ماه شعبان در این منطقه ماه برات نیز می ‌گویند. با توجه به اینکه ولادت حضرت مهدی(عج الله تعالی فرجه الشریف) نیمه شعبان است به همین دلیل در برخی شهرهای خراسان جنوبی سه روز و در برخی دیگر از شهرها، یک روز قبل از خجسته سالروز ولادت مهدی فاطمه(عج الله تعالی فرجه الشریف)، مردم در قالب یک حرکت خودجوش و نمادین با رفتن بر سر قبور درگذشتگان، ضمن قرائت فاتحه و ادعیه، به توزیع خیرات در بین فقرا و نیازمندان می پردازند.

 

متاسفانه در سالهای اخیر شاهد رواج هرچه بیشتر اسراف در این مراسم در شهرهای مختلف خراسان جنوبی هستیم به گونه ای که صدای اعتراض بسیاری از مسئولان از جمله مدیرکل کمیته امداد امام خمینی(ره) استان را نيز درآورده است.

 

خیرات برای رفتگان مستحب؛ اسراف حرام

سید جواد رضوی، مدیرکل کمیته امداد خراسان جنوبی که هفته گذشته از خبرگزاری شبستان بازدید کرد، در اعتراض به این موضوع به خبرنگار شبستان گفت: در استان خراسان جنوبی در سه روز منتهی به میلاد حضرت صاحب (عح الله تعالی فرجه الشریف) مراسم برات برگزار می شود که در هیچ جای کشور این مراسم، به پررنگی خراسان جنوبی برگزار نمی شود.

 

وی با تاکید بر اینکه توجه به رفتگان و انجام خیرات برای آنها سفارش دین و امری مستحب است، افزود: اما اسراف یک امر حرام است و عقل می گوید که هزینه کردن غیراثربخش کار درستی نیست.

 

مدیرکل کمیته امداد خراسان جنوبی با اشاره به اینکه بر اساس برآوردهای انجام شده تنها در بیرجند در روز برات بیش از 2 میلیارد تومان هزینه می شود که متاسفانه در زندگی هیچ نیازمندی اثرگذار نیست، اظهار داشت: برخی از نیازمندان در آن روز شاید یک کیسه کیک و یا بیسکویت و نخود و کشمش جمع آوری کنند، ولی با نگاهی واقع بینانه می توان فهمید که این در زندگی آنها هيچ تاثیری ندارد.

 

وی بر فرهنگ سازی برای جلوگیری از اسراف در روز برات تاکید کرد و با بیان اینکه با اسراف روح میت را نمی توان شاد کرد، گفت: وفتی در جامعه نیازهای مشخص و تعریف شده وجود دارد باید این هزینه ها در راستای رفع مشکل افراد و اثربخش بودن خیرات هزینه کنیم.

 

باید خیرات روز برات را اثربخش و بازتعریف کنیم

رضوی با بیان اینکه باید خیرات روز برات را اثربخش و بازتعریف کنیم، ادامه داد: ما به دنبال این نیستیم که مردم خیرات روز برات را به کمیته امداد بدهند چرا که طبق سفارش دین،‌ در مرحله اول خیرات خود را بايد به خویشاوندان، مرحله دوم همسایگان، مرحله سوم به سازمان های خیریه و امداد بدهند و در نهایت اگر قرار است،‌ اسراف بکنند،‌ بهتر است که اصلا هزینه نکنند.

 

مدیرکل کمیته امداد خراسان جنوبی در ادامه با اشاره به اینکه با 2 میلیارد تومان هزینه مردم بیرجند در روز برات می توان یکهزار نوعروس تحت حمایت کمیته امداد را به خانه بخت فرستاد، نیازهای ابتدایی 2600 یتیم سطح استان را تامین کرد، بخشی از نیازهای مهم بیماران صعب العلاج را برطرف و مسکن غیرمقاوم مددجویان را تعمیر و مرمت کرد.

 

وی تاکید کرد: برای جلوگیری از اسراف در روز برات و فرهنگ سازی اثربخش کردن خیرات جلسات مختلفی با ائمه جمعه، ‌فرمانداران، فرمانده سپاه انصارالرضا(عليه السلام) استان،‌ شوراي هماهنگي تبليغات اسلامي، شوراي سياست گذاري ائمه جمعه، اعضاي شوراها و مسئولان صدا و سیما و ... برگزار شده است.

 

وي در ادامه با اشاره به اينکه مردم اطمينان داشته باشند که هر ميزان کمک و خيراتي که براي روز برات و شادي روح رفتگان خود در هر سرفصل (درمان بيماران،‌ جهيزيه نوعروسان، ايتام، مقاوم سازي مسکن مددجويان و ...) به کميته  امداد حضرت امام بکنند، در همان سرفصل هزينه خواهد شد.

 

هزینه های جانبی که بر خانواده بازمانده تحميل مي شود، چندین برابر غم از دست دادن يک عزيز است

رضوي گفت: از مسئولان بهشت متقين نيز خواسته ايم تا با تبليغات،‌ از مردم بخواهند نذورات روز برات رفتگان خود را به ساخت پارکینگ و فضای سبز آرامستان اختصاص دهند.

 

وي خاطرنشان کرد: متاسفانه در سالهاي اخير از دست دادن یکی از اعضای خانواده یک درد است ولی هزینه های جانبی که بر خانواده بازمانده تحميل مي شود، چندین برابر است.

 

مديرکل کميته امداد خراسان جنوبي با بيان اينکه برخي از مردم بيرجند معتقدند اگر در روز برات کسي از دوستان و آشنايان بر سرقبر رفتگان آنها حاضر شود و نذوراتي در آنجا نباشد، چهره خوبي ندارد و حتي باعث سرشکستگي آنها نيز مي شود، گفت: براي اين موضوع نيز چاره انديشي هاي لازم انجام شده و اگر خانواده اي هزينه خيرات روز برات را به هر يک از نهادهاي خيريه بدهد، از سوي آن خيريه کاغذی روی قبر میت آنها با اين نوشته «با تشکر از شما که هزینه های خود را صرف امور خیر و نیازمندان کرده ايد» چسبیده می شود.

 

وي با تاکيد بر اينکه در انجام اسراف روز برات،‌ بيشترين مقاومت از سوي بانوان است، يادآور شد: به همين دليل باید فرهنگ سازی در گام اول از مجالس و محافل بانوان شروع شود.

 

اجراي طرح جمع آوري صدقه براي سلامتي امام زمان(عج) در نيمه شعبان

رضوي در ادامه به طرح جمع آوری صدقه برای سلامتی امام زمان (عج الله تعالي فرجه الشريف) در نیمه شعبان اشاره کرد و گفت: همزمان با ۱۴ شعبان طرح حامی یابی برای طرح های مختلف کمیته امداد و همچنین جمع آوری صدقه براي سلامتي وجود نازنين امام زمان(عج الله تعالي فرجه الشريف) انجام می شود اما در روز نیمه شعبان پايگاه هاي اين طرح تنها مختص جمع آوری صدقه برای سلامتی امام عصر است.

 

وي خاطرنشان کرد: خبرگزاري شبستان خراسان جنوبي به دلیل اینکه سبقه دینی و حطیه نفوذ خوبی که در بين مردم و مسئولان دارد، بايد به فرهنگ سازي در راستاي هزينه کرد صحيح خيرات روز برات کمک کند چرا که اگر ذهنیت در گام اول اصلاح شود آن وقت می شود برنامه ریزی، سیاست گذاری و عملیاتی کرد.

 

پایان پیام/

 

 

کد خبر 459744

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha