داعش توان حضور در «شبه قاره» را ندارد

خبرگزاری شبستان: در ارتباط با حضور داعش در شبه قاره و به خصوص پاکستان تا حدی بزرگنمایی صورت گرفته است، اینکه باور داشته باشیم داعش نیروهایی را از عراق و سوریه به پاکستان گسیل کرده چندان با واقعیت منطبق نیست.

خبرگزاری شبستان: حمله امروز افراد ناشناس در شهر کویته، مرکز ایالت بلوچستان پاکستان که با تیراندازی در یک بازار، منجر به شهادت پنج نفر از شیعیان شد، بار دیگر شائبه گسترش نفوذ داعش در این منطقه را بر سر زبان ها انداخت. این حمله در حالی رخ داد که ماه  گذشته افراد مسلح با حمله به یک اتوبوس حامل شیعیان 45 نفر از آنها را کشتند و یکی از خون بارترین حملات تروریستی در پاکستان از ابتدای سال جاری میلادی را رقم زدند.

نکته قابل تامل آنکه، داعش به سرعت مسئولیت آن حمله را بر عهده گرفت تا به این ترتیب نخستین عملیات تروریستی خود را در پاکستان انجام داده باشد. از این رو خبر نگار شبستان در گفت و گویی با پیرمحمد ملازهی کارشناس مسائل شبه قاره، به بررسی ابعاد حضور داعش در پاکستان و پیامدهای آن پرداخته است.

با توجه به حضور گروه های تروریستی متعدد در پاکستان و سابقه کشتار شیعیان در این کشور، قبول مسئولیت انفجارها و اقدامات اخیر علیه شیعیان از سوی داعش، تا چه حد منطبق بر واقعیت است؟

در ارتباط با حضور داعش در شبه قاره و به خصوص پاکستان تا حدی بزرگنمایی صورت گرفته است . اینکه ما باور داشته باشیم داعش گروه هایی را از مناطق مورد درگیری مثل عراق و سوریه به پاکستان گسیل کرده تا در آنجا دست به سلسله اقدامات تروریستی بزنند چندان مورد قبول و منطبق بر واقعیت نیست.اما اینکه گروه هایی در پاکستان و افغانستان وجود دارند که به دلیل نارضایتی از شرایط موجود خواهان پیوستن به داعش هستند، امر معقول تری است. به بیان دیگر آنچه تحت عنوان داعش در پاکستان و شبه قاره مطرح می شود در واقع همین گروه های تروریستی محلی هستند که در صدد ارتباط با این گروه برآمده اند.

با این حساب احتمال واکنش از سوی طالبان علیه این گروهک ها چندان دور از ذهن نیست؟

این برداشت تا حد زیادی درست است. همین الان هم در ایالات هیلمند افغانستان ما شاهد درگیری طالبان با برخی گروه های طرفدار داعش هستیم. چندی پیش بود که یکی از این گروه ها که از شورای کویته خارج شده، چند نفر از فرماندهان ارشد شورای کویته را در حمایت از داعش اعدام کرد. مطمئنا تضاد موجود بین طالبان به عنوان یک گروه محلی که داعیه حکومت بر افغانستان و پاکستان را دارد در برابر اهداف جهانی داعش می تواند به عنوان عاملی برای افزایش درگیری بین این دو گروه تروریستی باشد. ضمن اینکه مشرب فکری این دو گروه نیز باهم متفاوت است.

به نظر شما با وجود طالبان احتمال حضور داعش در پاکستان تا چه حد محتمل است؟

اولا باید به این نکته توجه کرد که حضور داعش به شکلی که در عراق و سوریه است، حداقل در کوتاه مدت در پاکستان امکان پذیر نیست. اما چنانچه مذاکرات بین طالبان و دولت مرکزی به نتیجه نرسد و طالبان نتواند بخشی از قدرت را در اختیار بگیرد طبعا داعش توان جایگزینی به جای طالبان را خواهد داشت. از این رو به نظر می رسد طالبان هم احساس خطر کرده است.

حضور داعش در پاکستان و به طور کلی شبه قاره چه پیامدهایی را خواهد داشت؟

باید به این حقیقت اذعان کرد که موضوع اصلی شبه قاره در حال حاضر اختلافات هند و پاکستان است و از طرفی اختلافات ایدئولوژیک گروه های تروریستی در این منطقه امکان یک ائتلاف فراگیر تحت لوای سیاست های ابوبکر بغدادی را برای داعش به همراه نخواهد داشت.

کد خبر 463938

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha