به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از گیلان، آیت الله زین العابدین قربانی، نماینده ولی فقیه در گیلان و امام جمعه رشت در نخستین جلسه از تفسیر سوره مبارکه روم که به مناسبت ماه رمضان در بیتشان برگزار میشود، گفت: خدا را شاکریم که ماه رمضان امسال را درک کرده و در شبهای ماه رمضان که ماه نزول قرآن است جلسات تفسیر قرآن را برگزار و در جوار قرآن هستیم.
وی با اشاره به چرایی انتخاب سوره روم برای تفسیر رمضان امسال اظهارکرد: سوره روم از بهترین سورههایی است که درباره مبدأ، معاد و جهان آفرینش، کتاب تکوینی پرودگار است و با خواندن و شناخت آن بهتر میتوان خدا را شناخت.
آیت الله قربانی با تصریح اینکه اگر جهان مبدا، معاد و شناخت آفرینشش را حل و درک کند بسیاری از مسائل حل خواهد شد، افزود: اگر کلمه توحید و توحید کلمه در میان جوامع بشری حاکم باشد، برکات آن که فلاح و رستگاری است شامل حال مردم خواهد شد.
وی با بیان اینکه سوره روم در مکه بر پیغمبر نازل شد و دارای 60 آیه است اذعان کرد: این سوره هشتاد و سومین یا چهارمین( در آن اختلاف است) سوره در ترتیب نزول است که بعد از سوره انشقاق و بعد از سوره عنکبوت نازل شده و در چینش بعد از سوره عنکبوت و سی امین سوره قرآن است.
امام جمعه رشت با اشاره به اهمیت سوره روم و محتوای عظیم این سوره ادامه داد: ما سوره مکه و مدینه نداریم اما سوره روم داریم و این به جهت حوادثی است که دردنیای حاکم آن روز به وقوع پیوست و خداوند برای ناکام گذاشتن دشمنان و خوشحالی مومنان، این حادثه را مورد توجه قرار داده و یک سوره به این نام نازل کرد.
وی با بیان اینکه در شأن نزول این سوره دو نوع تفسیر بیان شده است، اذعان کرد: اکثر مفسرین و مشهور مفسرین بر این وجه اعتقاد دارند که مردم روم پیرو حضرت عیسی بوده که در آن زمان پایگاه مسیحیت بود و میان پادشاه روم که قدرت بزرگ دنیای غرب بود و دولت ایران که کسراها و هرقل ها بر آن حاکم بودند، جنگهای بسیار رخ داده و کشتارهای بیرحمانهایی میشد.
آیت الله قربانی با تصریح اینکه حاکم روم اهل کتاب بود و مسلمانان هم خود را اهل کتاب میدانستند افزود: درآن زمان ایران ثنوی(مشرک) ومعتقد به یزدان و اهریمن بوده و دوخدایی بودند اما دین مسیحیت توحید بود آنها موحد و از ادیان توحیدی بودندو این درحالی بود که دشمنان پیغمبر در مدینه و مکه مشرکین و بت پرستان بودند که همکیشهای خود را در ایران تائید میکردند اما با مردم روم که طرفدار دین توحیدی بودند، دشمنی میکردند.
وی ادامه داد: در جنگ میان روم وایران، مشرکین مکه از پیروزی ایران در برابر رومها خوشخال بوده و چنین میپنداشتند همانطور که ایران بر روم غلبه کرد ما هم بر محمد(صلی الله علیه و آله) پیروز شدیم و این در مردم رواج یافت و پیغمبر از سوی خداوند سوره روم را دریافت که یعنی درست است رومیها در شامات که نزدیک مکه و جز کشورهای عربی است، شکست خوردند و ایرانیها تا مصر و فلسطین و اردن را فتح کردند اما مشکران بدانید این خوشحالی شما دوام نخواهد داشت و به زودی مردم روم بر شما غلبه خواهند یافت و این خوشحالی شما را مبدل به بدحالی و غم و اندوه خواهد کرد. بدین جهت این سوره مبارکه نازل شد که شأن نزولش در اکثر تفسیرها چنین آمده است.
نماینده ولی فقیه در گیلان با اشاره به نامه پیامبر به سران حکومتها از جمله ایران و روم برای دعوت به اسلام یادآور شد: خسروپرویز حاکم وقت ایران پس از دریافت نامه که او را به اسلام دعوت کرده بود، عصبانی شده و نامه پیغمبر را پاره کرد، این خبر به پیامبر رسید و پیامبر فرمود: خداوند شکمش را پاره کند. پس از شکستی که خسرو پرویز از رومیان خورد شیرویه پسر خسروپرویز، پدرخود را کشت.
وی ادامه داد: پادشاه ایران بیادبانه نامه پیامبر را درید و ابراز دشمنی کرد و این انسان مورد توجه مشرکان مکه که دشمن پیامبر بودند قرار گرفت و با او دوستی کردند، و این امر امروز به شکل دیگر در مخالفت با جمهوری اسلامی و دوستی با آمرکا بروز یافته است.
امام جمعه رشت با تاکید بر اینکه هرکس با همفکر خود رفاقت میکند، دشمنان با دشمنان، دوستان با دوستان افزود: برخی از کشورهایی که با آمریکا هستند برای راضی نگه داشتن آنها مسلمانان بیگناه را در ماهی مانند رمضان میکشند چون با آنها همفکر بوده و درصدد براندازی سوریه و اسد هستند و مشکلاتی برای ایران فراهم میکنند.
وی با اشاره به مذاکرات یمن تصریح کرد: یکی از شرطهایی که کشورهای عربی برای حل مشکل یمن گذاردند قطع رابطه با ایران و کنار گذاشتن اسلحه بود که این عدم ارتباط کشورهای مسلمان با ایران برای آل سعود بسیار مهم است.
آیت الله قربانی رمز خوشحالی مشرکان مکه را پیروزی ایران بر دوستان پیغمبر دانست و افزود: رمز دشمنی مشرکان مکه با رومیها در این بود که آنها دین توحیدی داشته و همفکر با پیغمبر بوده و او را قبول داشتند، در نتیجه از دشمنان سرسخت آنها بودند و همه این عوامل، شأن نزول این سوره مبارکه است.
وی با بیان اینکه محتوای سوره روم، مبدا، معاد، آفرینش عظیم خلقت و توحید کلمه در میان جامعه است تصریح کرد: این سوره دارای فضیلت بسیار است و در روایات از پیامبر اکرم نقل شده است:«کسی سوره روم را بخواند خداوند اجر و پاداشی به او میدهد به عدد هر فرشتهایی که خدا را در زمین و آسمان تصویر میکند ده برابر آن ثواب در پرونده این قاری است.
پایان پیام/
نظر شما