نخستین کنگره بین المللی «علوم انسانی اسلامی» سال آینده برگزار می شود

دبیرعلمی کنگره بین المللی علوم انسانی اسلامی،31 شهریور راآخرین مهلت ارسال چکیده مقالات به این کنگره اعلام کرد وگفت:کنگره علوم انسانی اسلامی اردیبهشت سال91 به همت مرکز پژوهش های فرهنگی اجتماعی صدرا برگزارمی شود.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان، حجت الاسلام غلامی رییس شورای سیاستگذاری "نخستین کنگره بین المللی علوم انسانی اسلامی" در نخستین نشست خبری این کنگره با اشاره به نقش منحصر به فرد علوم انسانی در پیشرفت همه جانبه کشور گفت: نمی توان نقش برجسته علوم انسانی را منکر شد و برای تحقق این نقش مهم، باید علوم انسانی با شرایط جامعه منطبق باشد.

وی ادامه داد: در کشور ما علوم انسانی یک علوم وارداتی است و زمانی که وارد جامعه علمی کشور شد با جامعه ما همسویی لازم را نداشت و تحمیلی که بر جامعه علمی کشورمان شد اکنون یکی از دغدغه های جدی اساتید و دانشگاهیان کشور است.

رییس شورای سیاستگذاری نخستین کنگره بین المللی علوم انسانی اسلامی با بیان اینکه همه فکر می کنند تحول در علوم انسانی یک خواست دولتی است، گفت: تحول در علوم انسانی چه پیش از انقلاب و چه پس از انقلاب یکی از مطالبات جدی دانشجویان و دانشگاهیان بوده، اگرچه نمی توان اختلاف نظرها را نادیده گرفت اما تاکید همه بر اصل تحول است.

حجت الاسلام غلامی به ضرورت اجرای تحول علوم انسانی در بطن دانشگاه ها و مراکز علمی اشاره کرد و گفت: اگر می خواهیم تحول در علوم انسانی جدی گرفته شود باید اجرای آن در مراکز و موسسات علمی صورت بگیرد یعنی نمی توان با بخشنامه و اقدامات سطحی و تشریفاتی تحول در علوم انسانی را ایجاد کرد.

وی خاطرنشان کرد: تا زمانی که ما نتوانیم محتوای علمی را تغییر دهیم قادر نخواهیم بود تحولی در علوم انسانی رقم بزنیم، اصالت این کار پژوهش است و اگر تاکنون حمایت نظام متوجه پژوهش های علوم انسانی بود ما شاهد دستاوردهای بهتر و بیشتری بودیم.

رییس شورای سیاستگذاری این کنگره درخصوص مسیر تحول علوم انسانی گفت: مسیر تحول در علوم انسانی باید به شکل عالمانه و جدی به بحث گذاشته شود، علیرغم صحبتهای زیادی که درباره علوم انسانی شده است اما هنوز به جمع بندی خوبی در این حوزه نرسیده ایم.

وی نقد دو تفکر افراطی و تفریطی را از رویکردهای این کنگره دانست و افزود: برخی معتقدند علوم انسانی فعلی مناسب است و با تغییرات سطحی و جزئی می توان بین این علوم و شرایط زندگی انطباق پیدا کرد (تفریط)، برخی دیگر هم معتقدند ما باید متون علمی را کنار بگذاریم و فقط به رویکرد دینی بپردازیم (افراط)، اما تفکر سومی هست که می گوید این علوم انسانی فعلی کامل نیست و باید تغییرات جدی و بزرگی در آن صورت بگیرد اما این بدان معنا نیست که از دستاوردها و نقاط قوت آن چشم پوشی کرد و در واقع کنگره با رویکرد این تفکر سوم برگزار می شود.

حجت الاسلام غلامی درباره بین المللی بودن این کنگره گفت: علوم انسانی غربی و سکولار در غرب هم مخالفان جدی خود را دارد، حتی آثار متعددی نیز در این زمینه وجود دارد اما دست های پنهانی در کشور نگذاشته است این آثار در کشور منتشر شود.

 

رییس شورای سیاستگذاری "نخستین کنگره بین المللی علوم انسانی اسلامی" تصریح کرد: دعوت از شرکت کنندگان خارجی در این کنگره بین المللی به صورت تشریفاتی نیست، بلکه با موسسات و مراکز علمی کشورها مذاکراتی انجام شده و پس از ارسال چکیده مقالات و کسب امتیاز لازم اصل مقالات را هم ارسال می کنند، اگر چه این کنگره هزینه های زیادی ندارد و عمده کار پژوهش است اما هزینه مهمانان خارجی برای شرکت در این کنگره مثل سایر کشورها اخذ می شود.

بنابر این گزارش، عطاءالله رفیعی، دبیر علمی نخستین کنگره بین المللی علوم انسانی و اسلامی نیز در ادامه این نشست به بیان جزئیاتی پیرامون این کنگره پرداخت و گفت: ضرورت پرداختن به رویکرد کنگره از آغاز انقلاب احساس شده و انقلاب فرهنگی در همین فضا صورت گرفته است، اسلامی سازی علوم، بومی سازی علوم و وحدت حوزه و دانشگاه هم در روند همین مسیر مطرح شد.

وی ادامه داد: روند طبیعی 30 ساله پس از انقلاب درس ها و راه های فراوانی به ما نشان داده و در واقع اکنون فرصتی برای ارزیابی گذشته و برداشتن گامی به سوی آینده است.

دبیر علمی این کنگره با بیان اینکه انسان در جوامع اسلامی موضوع قابل تاملی است و در واقع انسان ساخته اسلام است، گفت: هر چه شناخت از انسان بهتر باشد کاملتر می توان به علوم پیرامون او دست پیدا کرد و این حقیقتی است که خالق انسان بهترین و بیشترین شناخت را نسبت به او دارد، بنابراین اسلام نسبت به انسان شناخت همه جانبه دارد.

رفیعی با بیان اینکه ایده اصلی این طرح از مرکز پژوهش های فرهنگی و اجتماعی صدرا بوده است، گفت: در اجرای این طرح 30 مرکز قول مساعدت و همکاری علمی داده اند که از آنها می توان به پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی، جامعة المصطفی العالمیه، پژوهشگاه حوزه و دانشگاه امام صادق (ع) اشاره کرد.

وی با اشاره به رشته های متنوع علوم انسانی گفت: به دلیل حساسیت بالا و نقش کلیدی برخی از رشته ها در اداره کشور، هفت رشته اولویت ما است و رشته های حقوق، مدیریت، اقتصاد، جامعه شناسی، ارتباطات از جمله آنهاست.

دبیر علمی این کنگره تصریح کرد: از ابتدا پژوهش ها در 9 کمیسیون پیگیری می شود که به نوعی نشان دهنده محورهای این کنگره هم هست و از این کمیسیون ها می توان به "نقد علوم انسانی رایج و متداول"، "فلسفه و روش شناسی علوم انسانی اسلامی"، "طرح نظریات برجسته در حوزه علوم انسانی اسلامی"، "طبقه بندی علوم انسانی اسلامی"، "کاربرد سازی علوم انسانی اسلامی"، "ارزیابی و آسیب شناسی علوم انسانی اسلامی"، "ارائه الگوی دانشگاه علوم انسانی اسلامی"، "رابطه علوم انسانی اسلامی و پیشرفت اسلامی" و "رویکرد های رایج در علوم انسانی اسلامی در جهان اسلام" اشاره کرد.
 

رفیعی مهلت ارسال چکیده مقالات را تا تاریخ 31 شهریور اعلام کرد و افزود: این چکیده ها باید به سه زبان عربی، انگلیسی و فارسی ارسال شود و پس از داوری کسانی که امتیاز لازم را کسب کرده اند باید تا پایان دی ماه نسبت به ارسال اصل مقالات خود اقدام کنند و در پایان، کنگره در اردیبهشت 91 برگزار می شود.

پایان پیام/

 

کد خبر 47098

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha