خبرگزاری شبستان- خراسان جنوبی؛ قرآن کتاب رمضان و ره آورد ماه خداست کتاب زندگی سازی که ارمغان این ماه بزرگ برای بندگان صالح خدا به شمار می رود و ماه نزول قرآن فرصت مناسبی است تا با حضور در ضیافت الهی بر سر سفره قرآن کریم نشسته، چرا که در حقیقت این ضیافت به واسطه نزول این کتاب الهی بوده است.
قرآن، سفره نعمت الهی است که همه نیازهای دنیا و آخرت و ظاهر و باطن انسان به بهترین صورت ممکن، برای سفره چیده شده است. قرآن کریم، بهترین و زیباترین کلام وکاملترین دستور العمل زندگی است که خداوند حکیم آن را برای هدایت و راهنمای انسان و رسیدن به کمال و سعادت بشری نازل کرده است.
قرآن، ماندگارترین اثر وحیانی است که از ملکوت آسمان بر زمین فرود آمده و عظیم ترین، کامل ترین و بهترین دین را برایِ بشریت به ارمغان آورده است.
قرآن حلال مشکلات اجتماعی است و به بیان پیامبر (صلی الله علیه و آله و سلم): "اذا التبست عليكم الفتن كقطع الليل المظلم فعليكم بالقرآن" (بحار: ج ۹۲،ص ۱۷)؛ هرگاه اضطراب و نگرانىها و مشكلات و نابسامانى ها و فتنه ها مانند پارههاى شب ظلمانى بر جامعه شما سايه افكند و درحل مشكلات راه به جايى نبرديد برشما باد كه به قرآن رجوع كنيد و راهنمايىهاى نجات بخش آنرا ملاك عمل قرار دهيد.
دستورات اميدبخش قرآن روح اميد و پيروزى بر مشكلات و رستگارى و بهروزى را در دلها زنده مى كند و انسانها را از ياس و نوميدى نجات مى دهد. قرآن، به عنوان کلام پروردگار مهربان، زنگار را از دل زدوده و تلاوت هر آیه، آدمی را بر نردبان معنویت بیش از پیش بالا می کشد و این تـلاوت، خود زمینه انس را فراهم می آورد.
شیخ صدوق در کتاب ثواب الاعمال به سندش از حضرت امام صادق (علیه السلام) نقل کرده است که حضرت فرمودند: جوان مومنی که قرآن بخواند، قرآن با گوشت و خون او عجین میشود و خداوند جایگاه او را با سفیران با کرامت و نیکان قرار می دهد و قرآن کریم در روز قیامت مدافع او خواهد بود و برای او و به نفع او دلالت می کند.
در این مصاحبه که با هدف آشنایی با حافظان قرآن انجام شده است ؛ با یکی از قاریان و حافظان برجسته قرآن در خراسان جنوبی آشنا می شویم که مطالعه آن خالی از لطف نیست .
ابوالقاسم باقری، متولد سال 1361 در شهرستان بیرجند، متأهل و دارای دو فرزند، پاسدار و از حافظان قرآن کریم در استان خراسان جنوبی است که توانسته کل کلامالله وحی را در سینه خود جای دهد تا تمام رفتار و کردار خود را متکی به آیات قرآن کند و با نور و انوار الهی جان خود را روشنی بخشد و نور وجودش تابناک باشد.
این حافظ کل قرآن کریم که آغاز راهش با تلاوت قرآن کریم بوده، حائز رتبههای بسیاری است که از شهرستانی و استانی گرفته تا ملی و بینالمللی در بین آنها دیده میشود و نخستین رتبه خود را در مسابقات قرآن و اذان دانشآموزی در استان خراسان بزرگ در رشته تلاوت کسب میکند.
باقری در گفتگو با خبرنگار شبستان در بیرجند با بیان اینکه آغاز فعالیت قرآنی من به دوران ابتدایی و قبل از آن برمیگردد، گفت: از همان دوران کودکی توسط پدر مرحومم حاج محمد باقری و برادرم بزرگم وارد عرصه کلاس و جلسات قرآنی شدم.
وی با اشاره به اینکه فضا و بستر قرآنی برای من در خانواده به خاطر انس و الفت پدرم به قرآن آماده بود، افزود: همیشه روز را با صدای تلاوتهای زیبای پدر آغاز میکردیم و ایشان در تلاوت سورههای مبارکه یس و واقعه مداومت داشت و با توجه به صدای بسیار خوشی که داشت در مساجد و در برنامههای مختلف به تلاوت قرآن و تلاوت ادعیه میپرداخت و نوای زیبای پدرم در گوش و دلم بود و روز به روز در اثر توجه و عنایت خداوند بزرگ علاقه من به قرائت قرآن و فرا گیری آن افزوده میشد.
این حافظ کل قرآن کریم در ادامه با اشاره به اساتیدی که در این سالها او را همراهی کردند، بیان کرد: استادی به نام قمصریان که رئیس یکی از شعب بانکها بود و از مشهد به بیرجند انتقالی گرفته بود در پرورش قرآنی من نقش به سزایی داشت و قرائت کلام وحی را نزد ایشان فرا گرفتم و بعد از اینکه ایشان از بیرجند رفتند در خدمت استاد حاج غلامرضا بهنام بودم که مشوق خاص حفظ قرآن من ایشان هستند.
باقری تشویقهای مادی و معنوی هر چند کوچک و کم بهاء را برای کودکان باارزش دانست که برای او به یادگار میماند، عنوان کرد: متاسفانه هم اکنون خیلیها نسبت به این موضوع غفلت دارند اما تشویقها معنوی با گفتن الله اکبر و اظهار شوق و شعف پدر و حمایتهای اساتید به صورت یک بازخورد به من ارائه میشد و اینها همه تاثیر داشت.
وی با بیان اینکه بین حفظ کردن قرآن کریم او وقفه زیاد بوده است، افزود: برای حفظ قرآن ابتداء از جزء ۳۰ شروع کردم و چون انفرادی و بدون حضور در هیچ کلاس حفظی این کار را انجام میدادم تا قبل از دانشگاه موفق به حفظ پنج جزء از قرآن کریم شدم و 25 جزء دیگر را در مقطع تحصیلی کارشناسی حفظ کردم.
این حافظ کل قرآن با تاکید بر اینکه شیوه حفظ تکرار، تمرین و مرور است، تصریح کرد: در اصل حفظ کردن کسی مشکلی ندارد اما آنچه مهم است نگهداری محفوظات است که نیازمند برنامهریزی دقیق است چرا که وقتی حجم محفوظات زیاد میشود باید بتوان آنها را یکجا و با کیفیت نگه داشت.
باقری ادامه داد: چه بسیار کسانی که با زحمت بسیار آیات قرآن را در حافظه خود ثبت کرده اند، اما به دلیل سهل انگاری در تکرار و مرور آیات، این نعمت بزرگ را از دست داده و آیات را به فراموشی سپرده اند.
به گفته وی هدف اصلی از حفظ این کتاب ارجمند، انس با آیات انسان ساز آن و استفاده از برکات معنویش می باشد که این مهم جز با مرور منظم و ممارست بر آیات حفظ شده به دست نمی آید.
این حافظ کل قرآن در بخش دیگری از سخنان خود با بیان اینکه حافظ قرآن بودن هم حس خاصی دارد و هم ندارد از این جهت که حفظ قرآن برای همه میسر است و نباید مغرور و متکبر شد، گفت: ولی خود به خود تلاوت و حفظ آیات شاید در هر حافظی حس شعف و مسئولیت به وجود بیاورد.
وی یادآور شد: مسئولیت حافظ قرآن کریم به عنوان اسوه و الگو در جامعه تلقی میشود که باید با رفتارهای خود نشان دهند که عامل به قرآن هستند و مردم را با عمل خود به دین و قرآن دعوت کنند.
باقری با اشاره به آثار و برکات انس با قرآن در زندگی، بیان کرد: زندگی بدون قرآن برای من قابل تصور نیست و مانند قصه زندگی ماهی بدون آّب است و اگر بخاطر مسئله ای و عدم توفیق کمتر با قرآن ارتباط پیدا کنم حالت رخوت و گرفتگی در من به وجود میآید.
این حافظ کل قرآن با تاکید بر اینکه همه سوره ها و آیه های قرآن برایم جذاب و آموزنده است، گفت: اما در شرایط و مناسبتی خاص آیه خاصی به ذهن متبادر میشود و بیشتر سعی میکنم هر روز از خواندن آیةالکرسی که بسیار مدد رسان است، غفلت نکنم.
وی سوره نساء را سختترین و سوره مرسلات را آخرین سورهای دانست که حفظ کرده و یادآور شد: بدون استفاده از امکانات اولیه حافظ کل قرآن شدم چون با قرائت آشنا بودم.
باقری با بیان اینکه در حال حاضر توصیه میکنم از امکانات برای یادگیری صحیح آیات استفاده شود چرا که ابتدا افراد باید روش صحیح قرائت را یاد بگیرند، متذکر شد: اما نباید به این وسایل و امکانات متکی شویم که نتیجه نخواهد داد.
این حافظ کل قرآن در پاسخ به این سوال که چه شیوهای پیشنهاد میکنید که جوانان بیشتر با قرآن مأنوس شوند، گفت: خانواده نقش تعیین کنندهای در جذب و قرآنی شدن فرزندان دارد و با توکل به قرآن و در پناه انوار الهی و اهل بیت علیهم السلام به راحتی میتوانند از طوفانهای فساد و تباهی به سلامتی عبور کنند.
وی در ادامه با بیان اینکه مسئولیت قاری با حافظ قرآن کریم متفاوت است، تصریح کرد: احادیث زیادی برای جایگاه حافظان قرآن بیان شده از جمله اینکه پیامبر اکرم(صلی الله علیه و اله و سلم) میفرماید: گرامی ترین بندگان بعد از انبیاء علما و سپس حافظان قرآن هستند مانند انبیاء از دنیا میروند؛ همراه انبیاء از قبرهایشان خارج میشوند به همراه انبیاء از صراط میگذرند و ثواب انبیاء را میبرند پس خوشا به حال پوینده راه علم و حافظ قرآن به سبب آن کرامت و شرافتی که نزد خدا دارند.
باقری که هم اکنون در زمینه آموزش و حفظ قرآن در دانشگاه و موسسأت قرآنی مشغول فعالیت است با بیان خاطره ای از همنشینی با قرآن کریم پرداخت و گفت: شیرینترین خاطره من این است که یکسال در خواندن سوره نبأ مداومت کردم تا اینکه بهترین سفر عمرم، سفر به خانه خدا از سوی بنیاد شهید و امور ایثارگران نصیب من و خانوادهام شد.
پایان پیام/
گفتگو: زهرا مهرور
نظر شما