خبرگزاری شبستان: زن جلوهای از جمال، محبت، خلاقیت و ربوبیت الهی و رکن اساسی در تعلیم و تربیت است. اگر زنان به این منزلت واقف شوند و در پاسداری از آن بکوشند، فرآیند تربیتی و شخصیتی آنان و همه اجتماع سالم مانده و بخوبی پیش میرود. تجربه ملتهای گذشته نیز نشاندهنده این نکته است که هرگاه زنان، بلندای مقام و رسالت اصلی خود را درک نموده و در رشد شخصیت خود اهتمام ورزیدهاند، منزلت و محبوبیت آنان حفظ شده ،اجتماع در سلامت زیسته و ناهنجاریها کمتر بوده است.
بدون شک در عصر ما که بعضی نام آن را عصر برهنگی و آزادی جنسی گذارده و بیبندو باری زنان را جزئی از آزادی او میدانند! سخن از حجاب گفتن برای این دسته ناخوشایند و گاه افسانهای است متعلق به زمانهای گذشته، ولی مفاسد و مشکلات روزافزون که از این آزادی بیقید و شرط بوجود آمده سبب شده است که تدریجاً گوش شنوایی برای این سخن پیدا شود. حجاب و عفاف در دین مبین اسلام از جایگاه ویژهای برخوردار است. اسلام به عنوان آخرین دین الهی برای حفظ فرد و جلوگیری از انحرافاتی که سرچشمه آنها بیحجابی و بیعفتی و عدم رعایت پوشش صحیح است. برنامهای را ارائه داده است که شامل همه افراد بشر اعم از مرد و زن میباشد.
درباره فلسفه وجوب حجاب و سودمندی های آن بسیار سخن گفته اند. اما به نظر می رسد علت اصلی، که اتفاقاً تمام موارد دیگر را هم در پی خواهد داشت، حفظ کرامت و شخصیت زنان است. زن در طول تاریخ شاهد تفسیرهای متفاوتی از ماهیت و حقوق خود بوده است؛ در نخستین مرحله و در اجتماعات بدوی، زن اصولا به عنوان بخشی از جامعه انسانی شناخته نمی شد تا بخواهد از حقوق بشری برخوردار باشد. او موجودی بود مانند سایر موجودات که باید در خدمت مرد قرار می گرفت و شأنی جز این نداشت. "ملک" آنان بود و طبیعتا مالک هرگونه می خواست، در آن تصرف می کرد.
تاریخ چند هزار ساله ایران نشان میدهد که همواره مسئله حجاب به عنوان اصلی پذیرفته شده در جامعه حضور داشته است؛ تا جایی که حجاب و عفاف تبدیل به امری فرهنگی- اجتماعی در تمدن ایرانی- اسلامی نهادینه شده است. آنچه مسلم است این است که همواره نیاز به بسترسازی برای تعمیق و نهادینه کردن حجاب صحیح و اسلامی در جامعه حس میشود.
شورای عالی انقلاب فرهنگی در 13 دی 1384 قانون راهکارهای اجرایی گسترش فرهنگ عفاف و حجاب را به تصویب رساند که بر اساس آن وزارتخانههای راه و ترابری، مسکن و شهرسازی، کشور، کار و امور اجتماعی، امور خارجه، بهداشت درمان و آموزش پزشکی، ارتباطات و فناوری اطلاعات، علوم تحقیقات و فناوری، امور اقتصادی و دارایی، آموزش و پرورش، بازرگانی و نیز فرهنگ و ارشاد اسلامی باید با توجه به راهکارهای ارایه شده در این قانون و برنامهریزیهای کارشناسانه، حوزههای تحت نظارت خود را برای نهادینه کردن و گسترش فرهنگ حجاب و عفاف، ساماندهی کنند.
شرایط امروز جامعه پیرامون حجاب و عفاف حاکی از آن است که یا مسئولان و سازمانهای ذیربط و دخیل در این قانون نتوانستهاند آنگونه که باید به وظایف محول شده خود عمل کنند و یا قانون مذکور از ضمانت اجرایی شایستهای برخوردار نبوده است؛ به این معنی که حربه نظارتی و اجرایی که توانایی بسیج تمام ظرفیتها، برای درونیسازی حجاب و عفاف در جامعه را داشته باشد از این قانون حمایت نکرده است.
طرح امنیت اجتماعی که جدیدترین مرحله آن از تاریخ 25 خرداد 1389 توسط نیروی انتظامی به اجرا درآمده یکی از حربههای مکمل ترویج و نهادینهکردن حجاب و مبارزه با بدحجابی است.
پس از تصویب قانون گسترش عفاف و حجاب در سال 1384 و مغفول ماندن آن از جانب دولت، سرانجام در سال 1389 با اجرای آن موافقت شد. طرح امنیت اخلاقی همانطور که ذکر شد یکی از سیاستهایی است که در قالب قانون مذکور پیشبینی شده است، اما به دلیل همین بیتوجهی به قانون گسترش فرهنگ حجاب تا حدودی نیمهکاره باقی ماند.
شهرداری عامل رواج موسیقی غیر مجاز در جامعه/ روسری ها نوار شده اند!
نفوذ دشمن و بیتوجهی خانوادهها دو مشکل اساسی در زمینه جاب و عفاف و سایر مسایل فرهنگی در کشور است. حجتالاسلام تاج لنگرودی با بیان این مطلب اظهار کرد: انقلاب ما تا قلب کشورهای آمریکا، اروپا و اسراییل صادر شده است، در چنین شرایطی طبیعی است که آنها نیز بیکار نمینشینند و تا قلب انقلاب ما نفوذ میکنند و برای رسیدن به اهداف خود از ابزارهایی مانند آزاد و ارزان بودن مشروبات الکلی، رواج بیعفتی و بیحجابی و رواج موسیقی که یکی از عوامل مهم تخریب ماهیت افراد محسوب میشود، استفاده میکنند.
به اعتقاد وی در کشور ما نیز شهرداری یکی از عاملان رواج موسیقی غیرمجاز در جامعه است که با برگزاری جشنهایی در مدارس و پارکها به این امر دامن میزند. این پژوهشگر حوزه دین با اشاره به وضعیت نامناسب حجاب و عفاف در جامعه خاطرنشان کرد: در کشورهای اروپایی و آمریکایی زنان فقط روسری بر سر نمی کنند، اما در ایران علاوه بر آن روسری که به شکل یک نوار به سرشان میکنند، آرایشهای غلیظ و فجیعی نیز به چشم میخورد.
وی تصریح کرد: بیتوجهی خانوادهها نیز از عوامل رواج بیعفتی و بی حجابی در جامعه است و خانوادهها معتقدند چون صدا و سیما خود عامل ترویج بی حجابی در جامعه است، پس تربیت و توجه ما هیچ تأثیری در تربیت درست فرزندان ما ندارد که متأسفانه منطق بعضی از خانوادهها اینگونه است.
به اعتقاد وی تشکیل کلاسهای مشاوره قبل از ازدواج نیز تأثیر مهمی در حل مشکل عفاف و حجاب در جامعه دارد، ما باید جوانان خود را به گونهای تربیت کنیم که مسئله حجاب و عفاف یکی از معیارهای مهم آنها در زندگیشان قرار گیرد.
حجتالاسلام تاج لنگرودی به نقش صددرصدی دولت در نهادینهسازی فرهنگ حجاب و عفاف در جامعه معتقد است و میگوید: نوع فیلمهایی که توسط صدا و سیما ساخته میشود، مسبب ترویج فرهنگ غلط بیحجابی در جامعه است؛ زیرا پوشش بازیگران در فیلم بلافاصله در جامعه مرسوم می شود.
کاش حجاب به اندازه کتاب مهم بود!
این کارشناس حوزه دین با بیان اینکه وزارت ارشاد باید نظارت بیشتری بر روی ساخت فیلمها داشته باشد، تصریح کرد: چطور وزارت ارشاد برای کتابی که یک واو و یا عنواناش کمی مشکل داشته باشد، اجازه چاپ نمیدهد؟! ولی برای فیلمهایی با چنین محتوایی اجازه پخش میدهد!!!
همه جا به نفع خود عمل می کنیم!
وی یادآور شد: ما در ارائه الگوهای مناسب به جامعه خوب عمل کردیم، ولی مشکل اصلی ما در اشتباه معرفی کردن آنها است. حضرت زهرا (س) به عنوان الگویی نمونه نه تنها برای زنان مسلمان ما بلکه برای تمام بانوان اقلیتهای مذهبی جامعه نیز شناخته شده است، ما آن قسمت از زندگی حضرت زهرا (س) را که به نفع مردم و با سلیقه جامعه سازگار است، را مطرح میکنیم ولی آن بخشی را که سازگار نیست، مطرح نمیکنیم.
یک دست صدا نداره
در این میان جواد آرینمنش، نماینده فرهنگی مجلس نیز پیرامون طرح توسعه عفاف و حجاب معتقد است؛ طرح توسعه عفاف و حجاب طرح جامعی است که 26 نهاد و سازمان موظف به اجرای هماهنگ آن هستند و همچنین اجرای آن نیازمند فرهنگسازی، آموزش و اقدامات پیشگیرانه در امور هنجارشکنی است و نیروی انتظامی نیز در کنار سایر دستگاهها با اجرای طرحهای مختلف به مقابله و برخورد با افراد هنجارشکن میپردازد.
نماینده مردم مشهد در مجلس شورای اسلامی خاطر نشان کرد: در این طرح حدود 26 سازمان و نهاد فرهنگی و تأثیرگذار مورد خطاب قرار گرفتند و برای آنان وظایفی مشخص شد تا با استفاده از ابزارهای فرهنگی در زمینه تبیین حجاب در جامعه مسئولیت های خود را انجام دهند.
وی اظهار کرد: این در حالی است که به طور علنی از 26 دستگاه موظف در اجرای طرح توسعه عفاف و حجاب 25 نهاد فقط تماشاگر بوده و تنها نیروی انتظامی در این زمینه ورود پیدا کرده است.
به اعتقاد آرینمنش، طبیعی است، تا زمانی که تمام دستگاهها در این امر همکاری نداشته باشند و نیروی انتظامی نیز که به صورت مقطعی و آن هم فقط در فصل تابستان اقدام به مقابله با بدپوششی و بیحجابی می کند هیچگاه طرح توسعه عفاف و حجاب در جامعه اجرایی نخواهد شد.
کارگردان سناریوی بی حجابی مجهول الهویه!
حجتالاسلام حسن شریعتزاده، از اساتید دانشگاه نیز معتقد است، وضعیت نابهنجار حجاب بانوان در کشوری که دم از امالقری بودن جهان اسلام میزند واقعا دردآور و نگرانکننده است و این فکر تداعی می شود که در پشت این سناریوی تلخ چه واقعیتی نهفته است و تا کجا جامعه و خانواده و نسل جوان و غیر جوان را تهدید میکند؟
با شنیدن سخنان حجت الاسلام شریعت زاده به یاد یکی از سخنان گهر بار امیرالمؤمنین (ع) افتادم که فرمودند: «بیرون میآیند در آخرالزمان و نزدیک قیامت که بدترین زمانها است، زنانی که خود را میآرایند و بیپرده و حجاباند و عاری از دیناند و در آشوبها وارد میگردند و میل و رغبت ایشان به شهوات و تمایلات نفسانی است با شتاب به طرف لذتهای حیوانی میروند و حرامهای دین را حلال میشمرند. آنان مخله در آتش جهنماند.» سؤال این است که آیا این توصیف امام در حق جامعه ما صادق نیست؟ آیا وقت آن نیست فکر کنیم و حال خود و جامعه را اصلاح کنیم؟
به اعتقاد این استاد دانشگاه؛ حجاب، پوشش یا ستر همان تعابیر مشهور در بیان قرآن و مردم مؤمن است که در آیات قرآن از آن یاد شده است و نفس عمل رسول خدا و ائمه دین به عنوان امامان هدایت، خود روشنکننده وضعیت ایمان ماست. قرآن کریم صریحا اشاره دارد که مؤمنان چشم خود را نگاه میدارند و زنان با ایمان هم چهره و زیبایی و زینت خود را به عنوان یک گوهر و امانت الهی محفوظ میدارند. برای پوشش اسلامی و فلسفه آن بیانات متعددی شده است. بنا بر تحقیق، ظاهرا کلام استاد شهید مطهری جمع تمامی این کلمات است که حجاب و پوشش چهار خاستگاه و اثر از جمله جنبه روانی، استحکام پیوند خانوادگی ، بعد اجتماعی زن و حجاب و شخصیت و احترام زن و جلوگیری از ابتذال او را به همراه دارد.
وی تصریح کرد: بعد الهی و آسمانی زن، خانواده و ازدواج هنگامی بهتر معلوم میشود که متوجه میشویم تمام ادیان ابراهیمی بر مبنای پوشش و عفاف زن و رعایت حرمت او از جانب مردم تأکید کردهاند. در مبانی اسلام و سیره رسول خدا (ص) بیشتر بر این موضوع تأکید شده است. فقیه عالیمقام شهید ثانی درکتاب «مسالک» روایتی را از رسول مکرم اسلام آورده است که در حجهالوداع زنی برای پرسیدن مسئلهای خدمت رسول اکرم (ص) آمد. فضل بن عباس پشت سر رسول خدا (ص) سوار بود، نگاههایی بین آن زن و فضل رد و بدل شد. رسول اکرم (ص) متوجه شد که آن دو به هم خیره شدهاند و زن جوان به جای اینکه توجهش به جواب مسئله باشد همه توجهش به فضل است که جوانی نورس و زیبا بود، رسول خدا (ص) با دست خود صورت فضل را چرخانید و فرمود: زن جوان و مرد جوان، میترسم شیطان در میان ایشان پا نهد.
حجتالاسلام شریعتزاده افزود: بنا بر مبنای قرآن که میفرماید «آنچه رسول خدا انجام میدهد آن را انجام دهید و آنچه او نهی میکند شما نیز برحذر باشید.» وظیفه مسلمان چیست؟ آیا دنبال سنت و سیره نبوی باشد یا گوش به فرامین و نسخه غرب و شرق باشد. مرحوم شهید استاد حاج شیخ مرتضی مطهری میفرمود: آری باید زن ایرانی به بهانه تجدد و تقدم و مقتضیات زمان هر روز و هر ساعت با وسایلی که در دنیای سرمایهداری تهیه میشود خود را در معرض نمایش بگذارد تا بتواند چنین مصرفکننده لایقی برای کارخانههای اروپایی باشد. اگر زن ایرانی بخواهد خود را فقط برای همسر قانونی و یا حضور در مجالس اختصاصی زنان بیاراید نه مصرفکننده لایقی برای سرمایهداران غربی خواهد بود و نه وظیفه دیگرش را که عبارت است از انحطاط اخلاق جوانان و ضعف اراده آنان و ایجاد رکود در فعالیت اجتماعی به نفع استعمار غرب انجام خواهد داد.
اکنون این پرسش جواب میخواهد که برای علاج این بیماری جانکاه وظیفه ما چیست؟ چه کنیم که در مقابل این هجوم عظیم فرهنگی، خانه و خانواده خود را حفظ کنیم؟
راهکارهای مقابله با بحران بدحجابی
از دیدگاه این استاد دانشگاه توجه دادن نسل جوان به معنویت، قرآن، سنت، اهل بیت (ع)، روشن کردن اهداف دشمنان خدا برای قشر جوان، ارتباط فوقالعاده و صمیمی پدر و مادر، مربیان فرهنگی و روحانی با فرزندان جامعه اسلامی، ترویج سنت ازدواج و آسانگیری در انجام این سنت الهی، کمک دولت اسلامی به جوانان و فراهم کردن امکانات برای تشکیل خانواده و معرفی گناه و عواقب آن از نظر قرآن، احادیث و ترویج سنت امر به معروف و نهی از منکر از جمله راهکارهای مقابله با بحران بدحجابی است.
وی تصریح کرد: تعجب اینجاست که عدهای با ژست وارد بودن به منابع دین خدا میگویند، بر مردم نباید سخت گرفت، بگذارید راحت باشند. آیا حجاب و پوشش و مرزداری از سرزمین عفاف نوعی سختگیری است؟ پیامبر اکرم (ص) دستور داد که شب هنگام که نماز تمام میشود اول زنها بیرون بروند بعد مردها. رسول خدا خوش نمیداشت که زن و مرد در حال اختلاط از مسجد بیرون روند زیرا فتنهها از همین اختلاطها برمیخیزد.
این استاد دانشگاه خاطر نشان کرد: به راستی اگر کسی بیماردل نباشد تصدیق میکند که راه اسلام راه اعتدال است. اسلام در عین اینکه نهایت مراقبت را برای پاکی روابط جنسی به عمل آورده است، هیچگونه مانعی برای بروز استعدادهای انسانی زن به وجود نیاورده، بلکه کاری کرده است که اگر این برنامه دور از هر افراط و تفریطی اجرا شود، هم روحیهها سالم میماند و هم روابط خانوادهها صمیمیتر و مستحکمتر میگردد و هم محیط جامعه برای فعالیت صحیح زن و مرد آمادهتر میشود.
وی معقد است: اهل بیت (ع) در مقام هدایت اجتماع توصیههای اخلاقی برای همه ما داشتهاند تا خود را بسازیم و جسم خاکی را به افلاکی و ملکوتی برسانیم، فریفته دنیا نشویم که همه مسافریم و رهگذر و رفتنی!
حجت الاسلام شریعت زاده با استناد به سیره پیامبر (ص) گفت: یکی از اصحاب پیامبر در تشرفی خدمت خاتمالانبیاء (ص) می گوید به اطراف اتاق رسول خدا (ص) نگاه کردم هیچ چیز در آنجا به چشم نمیخورد جز سه تا پوست گوسفند. گفتم یا رسول الله دعا کن خداوند به امت تو توسعه عنایت فرماید، آنچنانکه فارس و روم غرق در نعمتند.
پیامبر (ص) که تکیه کرده بود فورا نشستند و فرمودند: اینها دلیل لطف خدا نیست. آنها نعمتهای خویش را در همین دنیا از خدا گرفتهاند. گفتم از گفته خودم پشیمانم برای من طلب مغفرت کنید.
امام صادق (ع) فرمودند: «نگاه کردن تیری است، زهرآلود از ناحیه شیطان، چه بسیارند نگاههایی که بعدا حسرتها و تأسفهای طولانی به دنبال خود آوردهاند.» بنابراین این جزو مبانی دین و اصول اسلام است نه افراط و نه تفریط، نه سختگیری نه بیبندوباری.
همچنین امیرالمؤمنین (ع) می فرمایند: «خداوند حدود و مرزهایی قرار داده است از آنها تجاوز نکنید (محرمات را نقض نکنید) و واجبات و فرایضی قرار داده آنها را ترک نکنید و درباره بعضی چیزها سکوت کرده است (نه آنها را حرام کرده و نه واجب) این سکوت از روی فراموشی نبوده است، بلکه خواسته است شما در آن موارد آزاد باشید، پس شما خود را در آن زمینهها به تکلف و مشقت نیندازید و از پیش خود برای خود به نام دین و خدا تکلیف درست نکنید. یادمان باشد توفیق فقط با اراده خداست.»
پیامد های بدپوششی
متأسفانه بسیاری از زنانی که فرامین دینی و هنجارهای اجتماعی در زمینه پوشش و حجاب را نادیده می گیرند، در زمینه های دیگر از جمله ارتباط با نامحرم نیز پا را از حریم های شرعی و اخلاقی فراتر می نهند و زمینه سقوط خویش در پرتگاه تباهی و خسران را فراهم می آورند.
نکته دیگر این که در همه موارد، ظاهر و پوشش نامناسب به معنای بی مبالاتی فرد نیست و چه بسا پیامد ناآگاهی و نبود آموزش های صحیح خانواده و مربیان مدارس باشد؛ اما تبهکاران، آن را نشانه ای از بی قیدی، نابهنجاری های شخصیتی و احیاناً ساده لوحی این عده می پندارند و از این رو آنان را برای اجرای نقشه های شوم خود در نظر می گیرند. طبق برخی آمار، بیش از 90درصد دخترانی که مورد آزار قرار می گیرند غیرچادری هستند.
مسئله ای که در این میان نباید از آن غافل شد، بدآموزی هایی است که از صفحه سیما و سینما نمود می یابد. متأسفانه در بسیاری از سریال های تلویزیون و بیش از آن فیلم های سینمایی، موازین شرعی و اخلاقی در زمینه رعایت حجاب کامل و چگونگی ارتباط با نامحرم، آشکارا نادیده گرفته می شود و با تحقیر غیرمستقیم حجاب برتر، زیر پا گذاشتن موازین شرعی به گونه ای بسیار ظریف القا می شود. در برخی سریال ها و فیلم ها نیز دخترانی تحصیل کرده با حجاب برتر آن هم از خانواده هایی مذهبی نشان داده می شوند که به رغم پای بندی به شعائر دینی از جمله نماز اول وقت، دعا وغیره به احکام شرعی و عرفی در زمینه معاشرت با نامحرم بی اعتنایند و بسیاری از ویژگی های نامناسب یک خانم بدحجاب را در تعامل با نامحرمان دارا هستند! به راستی چگونه می توان پذیرفت که مجریان چادر به سر یا بازیگران نقش هایی با حجاب برتر به آسانی سفارش های دینی در این باره را نادیده بگیرند؟!
حرف آخر
مطالعه در متون دینی و گفت و گو با اهل علم به ما می آموزد که حجاب مصونیت است نه محدودیت. اما اینکه در حال حاضر به صورت یک محدودیت در آمده جای سوال دارد؟ عدم همکاری برخی دستگاه ها و همچنین پخش بعضی فیلم ها از رسانه ملی و نبود آموزش های مناسب در راستای فرهنگ سازی حجاب و عفاف از عوامل مهم رواج بد پوششی و بد حجابی در جامعه است. از این رو می طلبد تا مسئولان امر هر چه زودتر از خواب غفلت بیدار شوند و یک روش اساسی در این زمینه اتخاذ کنند.
پایان پیام/
نظر شما