به گزارش خبرنگار تلویزیون شبستان، محمد سرشار مدیر شبکه کودک و نوجوان در اولین نشست خبری خود از تلاشهای چهار ماه و دو روزه خود در این سمت و برنامه های پیش رو در فصل پاییز این شبکه با اصحاب رسانه سخن گفت. وی سخنانش را در سه محور ضرورت برنامه سازی برای مخاطب کوچک سال، پژوهشها و تلاشهای انجام گرفته از۲۰ فروردین تا کنون و کلیات نحوه فعالیت دو کانال خردسال و کودک ارائه کرده و سپس به پاسخ سوالات خبرنگاران پرداخت.
محمد سرشار در ابتدای سخنانش در ضرورتهای برنامهسازی تلویزیونی برای مخاطب کوچکسال، گفت: هماکنون جمعیت زیر 18 سال ایران حدود 18 میلیون و 200 هزار نفر است که براساس مطالعات آیندهنگرانه سازمان ملل متحد، در سال 1404 به 28 میلیون نفر خواهد رسید. علاوه بر جمعیت کوچکسالان در کشور ایران، جمعیت قابل توجهی از گویشوران زبان فارسی در حوزه تمدنی ایران وجود دارند که مخاطب برنامههای تلویزیونی ایران هستند. این جمعیت در کشورهایی مانند افغانستان، تاجیکستان، پاکستان، هند و ... حضور دارند و از طریق پخش ماهوارهای یا پخش اینترنتی، بیننده تلویزیون ایران هستند.
وی افزود:حرکت انقلاب اسلامی ایران به سمت تمدنسازی نوین اسلامی، ضرورت سرمایهگذاری در آینده انقلاب را بیشتر کرده است. مطمئنترین و مهمترین راه برای جبران عقبافتادگیها و انحرافهای چند قرن گذشته، سرمایهگذاری در آمادهسازی فرزندانمان برای برعهدهگرفتن این مسؤولیت خطیر تاریخی است.
این مدیر جوان تصریح کرد: هرچند در دنیای رسانههای آفرینشگر (Creative Media)، مدیریت یک رسانه یکسویه پخشی (Broadcast Media) بسیار دشوار است اما هنوز بخش قابل توجهی از رفتار فرهنگی مخاطب کودک و نوجوان، به مصرف تلویزیون اختصاص دارد. براساس یافتههای مرکز تحقیقات سازمان صدا و سیما، کودکان روزانه 3:30 و نوجوانان 3:20 بیننده تلویزیون هستند. به بیان دیگر ساعات تماشای تلویزیون، به ساعات مفید حضور در مدرسه تنه میزند.
سرشار در ادامه به معرفی پژوهشهای پشتیبان شبکه کودک و نوجوان که از ابتدای امسال انجام گرفته پرداخت و گفت: برای راهاندازی شبکه تلویزیونی کودک و نوجوان، مجموعه فشردهای از پژوهشها در قالب ترجمه منابع، مطالعات تطبیقی، مصاحبههای عمیق و پژوهشهای پیمایشی صورت گرفت که در برنامه راهاندازی شبکههای تلویزیونی کمسابقه بوده است و تقدیر رییس رسانه ملی را به همراه داشت.
وی در مورد جزییات این پژوهشها گفت:این پژوهشها بر نام، مخاطب، جدول پخش، قالبهای برنامهسازی و محتوای 140 شبکه تلویزیونی کودک و نوجوان در جهان صورت گرفت و تصویر روشنی از تجربه جهانی در این زمینه، ایجاد کرد. از طرفی، پایش محیطی تجربه سه ساله کانال پویا و شناسایی قوتها و ضعفهای آن، یکی دیگر از پژوهشهای کلیدی در این برنامه راهاندازی بود. همچنین کاربردیسازی مطالعات در زمینه نظریههای تربیتی، منجر به تدوین «منظومه صیرورت کودک تراز» گردید که ضامن رویکرد تربیتمحور شبکه خواهد بود.
مدیر شبکه کودک و نوجوان با تاکید بر اینکه شکه های مادر تامین و هدایت چند کانال را عهده دارند، برنامههای فصل پاییز سال 1394 شبکه تلویزیونی کودک و نوجوان را چنین اعلام کرد: برنامههای فصل پاییز سال 1394 شبکه تلویزیونی کودک و نوجوان در دو محور ارتقای کانال تلویزیونی پویا با مخاطب تخصصی خردسال و آغاز پخش آزمایشی کانال تلویزیونی کودک که به طور تخصصی برای این دسته از مخاطبین انجام می شود.
وی در مورد شبکه پویا گفت: به لطف خداوند، از ابتدای مهر سال 1394، پخش برنامههای شبکه تلویزیونی کودک و نوجوان برای مخاطب خردسال آغاز خواهد شد. کانال خردسال شبکه کودک و نوجوان با نامنما(برند) «پویا» فعالیت خواهد کرد و با افزایش برنامههای جدید خود از 5 درصد به 20 درصد و افزایش پخش برنامههای ایرانی از 30 درصد به 50 درصد، از ساعت 8 تا 14 برای خردسال، فعالیت میکند. نظارت دقیق تربیتی بر محتوای برنامهها و متناسبسازی آنها با الگوی رشد در این دوره سنی، از ویژگیهای اساسی کانال پویا خواهد بود.
سرشار در خصوص شبکه کودک هم که هنوز نام و لوگوی خاصی برای آن در نظر گرفته شده هم گفت: به یاری خداوند، همزمان با آغاز سال تحصیلی، کانال کودک این شبکه تلویزیونی، پخش آزمایشی برنامههای خود را آغاز خواهد کرد. ویژگیهای مهم این کانال، تخصصی شدن برنامهها برای مخاطب کودک،پخش برنامههای جدید با سهم 20 درصد و پخش برنامههای ایرانی با سهم 50 درصد خواهد بود. همچنین پخش آزمایشی کانال کودک از ساعت 14 تا 22 شب خواهد بود. نامنما(برند) و هویت بصری(گرافیک استایل) کانال کودک در پایان فصل پاییز رونمایی خواهد شد.
مدیر شبکه کودک و نوجوان در جمعبندی سخنان خود گفت: شبکه تلویزیونی کودک و نوجوان مهمترین دستیار رسانهای خانوادهها در تربیت آیندهسازان تمدن نوین اسلامی خواهد بود و با ایجاد فرصت شکوفایی استعدادهای فرزندان خانوادهها از طریق تلویزیون، خواهد کوشید دستیاری معتمد و خبره در این عرصه باشد. اما نباید فراموش کرد مهمترین مسؤول تربیت کوچکسالان، خانوادههای آنان هستند و همه این تلاشها، جز با مدیریت هوشمندانه مصرف رسانهای خردسالان و کودکان توسط خانوادهها، اثربخشی و کارآیی کافی نخواهد داشت.
پس از این بخش وی به سوالات خبرنگاران پاسخ گفت که در پاسخ به دو سوال شبستان در مورد نحوه تقسیم بندی مخاطین به سه گروه خردسال، کودک و نوجوان و فعالیت گروه های کودک و نوجوان سایر شبکه ها اظهار داشت: نظامهای مختلفی برای این تقسیم بندی وجود دارد. به عنوان مثال در سخنان پیامبر گرامی اسلام (ص) مقاطع سنی این گروه به سه رده تقسیم شده که عبارت از تا هفت سالگی دوره سیادت، هفت سال بعدی دوره عبد بودن و آموزش و تا بیست و یک سالگی هم دوره وزارت است. در نظام فعلی آموزش و پرورش هم دو بخش شش ساله بستر این تقسیم بندی است؛اما د رنظام مد نظر ما افراد زیر ۱۸ سال بهخ هفت گروه تقسیم شده اند که به طور کلی تا شش سال را خردسال، تا ۱۲ سال را کودک و از این سن تا هجده سال را نوجوان می نامیم.
سرشار افزود: از بین بیست و اندی شبکه های صدا و سیما، تنهاشبکههای یک، دو، پنج برنامههایی را برای کودکان ونوجوانان و گاه برای خردسال پخش میکنند اما طبیعتا سازمان سعی دارد تا براساس بضاعت موجود برنامههای بهتر و مطلوبی را در شبکه کودک و نوجوان تولید و پخش کند و وقتی یک توجه ویژه به این مخاطب صورت بگیرد و کانالهای تخصصی ایجاد شوند و مخاطب به سمت شبکه خودش برود، وزن این برنامهها در شبکه های مختلف کمتر می شود.
نظر شما