مؤلفه های اعتدال ورزی در جامعه تقویت شود/ باید به ساختارها و فرایندها اولویت داد

خبرگزاری شبستان: دبیر کمیسیون حقوق بشر اسلامی ایران، با بیان اینکه مؤلفه های اعتدال ورزی را باید در جامعه تقویت کرد، اظهار داشت: تعامل سازنده از مؤلفه های رویکرد اعتدال است.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از اهواز، دکتر محمدحسن ضیایی فر، دبیر کمیسیون حقوق بشر اسلامی ایران، امروز(18 مهر) در دومین همایش ملی اعتدال با عنوان زنان، اعتدال و توسعه که در تالار اجتماعات دانشکده علوم دانشگاه شهید چمران اهواز برگزار شد، با گرامی داشت یاد و خاطره شهدای دوران دفاع مقدس، گفت: بار مسئولیت زنان بیش از مردان است ولی در مقام عمل ساختار و سیستم فراموش می‌کند که باید برای کسی که بار مسئولیت بیشتری بر دوش دارد، امکانات، تسهیلات و شرایط بهتری هم فراهم کرد.

 

وی با پرداختن به معنای اعتدال، افزود: همه فرهنگ ها و کشورها مدعی هستند ما ما معتدل هستیم و هیچ کس خود را افراطی نمی داند، یک سری معانی و کلمات معنی عینی، واقعی و محسوس است ولی برخی مسائل اعتباری و انتزاعی هستند و انسان ها آنها را ساخته اند تا مفهوم چیزی را برسانند، عدالت، عزت، اقتدار، اعتدال و... از جمله این مفاهیم و واژگان است.

 

دبیر کمیسیون حقوق بشر اسلامی ایران، توسعه عناصر مختلفی دارد و مهمترین عنصر آن «انسان» است، خاطر نشان کرد: اعتدال تنها این نیست که همه امور متناسب باشد و راه میانه را برویم بلکه مؤلفه هایی دارد که اگر آنها را رعایت کنیم می توانیم بگوئیم اعتدال صورت گرفته است.

 

وی محوریت عقلانیت در زیست فردی و اجتماعی، رعایت کرامت انسانی خود و دیگران، پرهیز از جمود و تعصبان غیرمنظطقی و کورکورانه و نوگرایی بنیاد برانداز، دفاع از عدالت و رفع تعصبات ناورا در همه ابعاد از جمله عدالت جنسیتی، احترام به قانون و قانون گرایی، احترام به چارچوب های فرهنگی، دینی، سیاسی مورد پذیرش اکثریت جامعه با رعایت حقوق اقلیت ها، مدارا با دیگر آرا و اندیشه ها و پرهیز از دیدگاه مفرد به دیگران، پرهیز از خشونت، پرداختن به راهکارهای تحول اجتماعی مبنتی بر خرد جمعی، استقبال از تعامل سازنده با دیگران چه در عرصه نظر و چه عمل، توجه منطقی به امکانات، ظرفیت ها، چالش ها و واقعیت گرایی آرمان خواهانه برای تحقق همه جانبه اهداف پیشبرد توسعه را ازجمله مؤلفه های مهم اعتدال دانست.

 

وی تاکید کرد: ما به 80 درصد این موارد توجه نکردیم چون امکانات و شرایط را مورد بررسی قرار نگرفته و رویکرد اصولگرایانه نداشتیم، ما باید امکانات، ظرفیت ها و چالش ها را ببینیم و کرامت انسانی را رعایت و متناسب با آن برنامه ریزی و حرکت کنیم، این مشخصه یک رویکرد اعتدالی است و جوامعی که به اعتدال اهمیت می دهند باید این موارد را رعایت کنند.

 

دکتر ضیایی فر، با بیان اینکه برای اجرای این مؤلفه ها در جامعه باید هر کسی به ویژه بانوان در شعاع اثرگذاری خود در خانواده، محیط تحصیل، تدریس و کار اجرایی سعی کند مؤلفه های اعتدال ورزی را تقویت کند، اذعان داشت: هر کجا و به هر میزان بتوانید این مؤلفه ها را در ضمیر ناخودآگاه دیگران ملکه کنید موفق خواهید شد.

 

وی ابراز کرد: همچنین باید به ساختارها و فرایندها اولویت داد، باید از ساختارهایی که تولید خشونت و بی توجهی به نقض حقوق انسان ها می شود و آنها را به خرافات گرایی و امور غیرمتفکرانه سوق می دهد فاصله گرفت از این رو باید این ساختارها را شناسایی کرد و برای آن برنامه ریزی داشته باشیم تا اصلاح شود.

 

وی با اشاره به اینکه متاسفانه گاه خود خانواده ها این فرایندها را شکل می دهند و بخش عمده مشکلات نقص حقوق بشر ناشی از عملکرد ماست و نباید آنها را به دستگاه ها و صاحب منصبان ربط داد، تاکید کرد: شاهد این مدعا بیش از 12 میلیون پرونده ای است که در قوه قضائیه وجود دارد که عموما موضوعات آنها درگیری، خشونت، قتل، سرقت، کلاه برداری و... است.

 

دبیر کمیسیون حقوق بشر اسلامی ایران، اظهار کرد: این موارد ربطی به دولت ندارد و افراد جامعه باید حریم و کرامت خود و دیگران را رعایت کنند و لازم است خود را هم واکاوی کنیم و در کنار آن دوره های آموزشی، مشاوره و... می تواند به این امر کمک کند.

 

وی با بیان اینکه اگر شهروندان در روابط با هم حقوق انسانی را رعایت کنند دولت هم دولت بهداشتی تری خواهد شد، توضیح داد: خانم ها در اصلاح این فرایندها نقش اساسی دارند چرا که محور خانواده هستند و می توانند مؤثر واقع شوند و جامعه را به ملاطفت و مسیر انسانی محبت سوق داد.

 

وی با اشاره به اینکه نهادینه سازی اعتدال در جامعه بدون رعایت کرامت انسان محقق نمی شود، بیان کرد: تحولات اجتماعی باید بر اساس خرد جمعی و مشارکت آرای مختلف باشد تا روند توسعه و تحول طی شود، نمی توانیم اعتدال ورز باشیم و نخواهیم که با دنیا  گفتگو  و تعامل داشته باشیم زیرا تعامل سازنده از مؤلفه های رویکرد اعتدال است.

 

دکتر ضیایی فر، با تاکید بر اینکه رویکرد اعتدالی دائما خردجمعی را تقویت می کند و به روش های پیوسته ولی آهسته بیشتر اهمیت می دهد، یاد آور شد: کشورهای توسعه یافته همین راه ها را رفته اند، می توان هر ماه به بررسی یکی از مؤله های اعتدال پرداخت تا کم کم در جامعه نهادینه شود، باید آسیب های خود را ببینیم و طبیبانه در پی اصلاح آنها برآییم.

 

کد خبر 492674

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha