خبرگزاری شبستان – گروه سیاسی: تلاش ها در عرصه سیاست خارجی که نمود بارز آن انجام توافق هسته ای و تعامل بیشتر کشور با سایر کشورها است موجب حضور دوباره و پر قدرت ایران در عرصه اقتصادی شده است. نفت ایران یکی از محصولاتی است که تا قبل از ماجرای تحریم دارای بازار جهانی خوب و مناسبی بود که حال دوباره نفس تازه ای گرفته و در حال بازگشت به جایگاه پر رونق گذشته خود است.
Oilprice چندی پیش گزارش داده بود که "حضور ایران در بازار نفت جهانی خبر خوبی برای مشتریان این کشور در اروپا که شامل اسپانیا، یونان، پرتغال و آلمان است شده و از سوی دیگر موافقان طرح چند گانگی دریافت گاز در اتحادیه اروپایی خواهان سرمایه گذاری بر روی طرح های انتقال گاز ایران به اروپا هستند مساله ای که با تکیه به منابع جمهوری اسلامی ایران عملا دوستان اسرائیل در منطقه را متضرر می کند."
بنابراین گزارش، ایرنا به نقل از پایگاه خبری فیول فیکس آمریکا گزارش داده است: "آژانس بین المللی انرژی واقع در پاریس در گزارش ماهانه خود اعلام کرد، همزمان با شلوغ تر شدن بازار آسیا، اروپا صحنه نبرد میان تولیدکنندگان نفت ترش از جمله روسیه، عراق، عربستان سعودی و ایران خواهد شد. عراق، دومین تولید کننده بزرگ نفت اوپک، پس از کاهش صادرات نفت ایران به دلیل تحمیل تحریم ها بر این کشور، سهم بازار خود در اروپا را افزایش داده است. بنا به اعلام آژانس بین المللی انرژی، این کشور در ماه های ژوئیه و اوت (تیر و مرداد) با فروش روزانه یک میلیون بشکه نفت به اروپا، از عربستان سعودی پیشی گرفته است. اروپا روزانه بیش از 9 میلیون بشکه نفت خام از خارج وارد می کند که دو سوم آن نفت ترش است.
عراق با هدف گرفتن خریداران قبلی نفت ایران و با استفاده از رشد سریع تولید نفت در این کشور، فروش نفت به مشتریان اروپایی را به طور چشمگیری افزایش داده است. همچنین وقتی عربستان سعودی بشکه های نفت خود را به مناطق جدید رهسپار کرد، درآمد نفتی عراق از اروپا افزایش یافت.
برای نخستین بار در 20 سال گذشته، عربستان سعودی در ماه نوامبر به پالایشگاه های سوئد نفت خام فروخت. این کشور همچنین درصدد فروش نفت به لهستان است. هر دو این کشورها تا به حال به طور سنتی نفت خام خود را از روسیه می خریدند. عربستان سعودی، بزرگ ترین تولید کننده نفت اوپک، در اوایل ماه نوامبر (اواسط آذر)، قیمت فروش همه انواع نفت خود برای شمال غرب اروپا و کشورهای مدیترانه ای را کاهش داده است."
یادآور می شود: طبق آمارهای تارنمای اوپک، میزان ذخایر نفت کشورمان 157 میلیارد بشکه یا معادل 13.1 درصد نفت ذخیره اوپک است و از این این نظر ایران پس از ونزوئلا و عربستان سعودی قرار دارد. به رغم این جایگاه مهم در زمینه ذخایر نفتی، تولید و صادرات نفت ایران وضعیت مطلوبی ندارد. این در حالی است که در گذشته این میزان حتی به بیش از 6 میلیون بشکه می رسید اما اکنون ایران با تولید نزدیک به 2.5 میلیون بشکه، حدود یک میلیون بشکه صادر می کند.
نظر شما