کتابخانه کودک و نوجوان «گنجینه بهار» از سال 87 کار خود را در روستای پوده شهرستان دهاقان از توابع استان اصفهان آغاز کرد و حال با گذشت نزدیک به 7 سال، به عنوان یکی از کتابخانههای تأثیرگذار در سطح کشور، خود را معرفی کرده است.
این کتابخانه که ابتدا در فضای بسیار کوچکی آغاز به کار کرد، رفته رفته راه رشد خود را پیدا کرده و در حال حاضر نزدیک به یک ششم از جمعیت روستا را که همگی کودک هستند، به عضویت خود در آورده است.
کتابخانه «گنجینه بهار» روستای پوده دهاقان سال گذشته زمینه آن را فراهم کرد تا روستای پوده به عنوان یکی از روستاهای دوستدار کتاب در سطح کشور، انتخاب و معرفی شود.
بنفشه نفیسی، مدیر این کتابخانه در روستای پوده دهاقان، در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری شبستان در اصفهان درباره این فعالیتها به صحبت میپردازد.
لطفا به عنوان نخستین سئوال، درباره فعالیت این کتابخانه، محل استقرار و نحوه آغاز به کار کتابخانه صحبت بفرمایید.
کتابخانه ما یک کتابخانه کودک و نوجوان است که در روستای پوده در 80 کیلومتری شهر اصفهان و از توابع شهرستان دهاقان مستقر شده است.
ما در این کتابخانه با نام «گنجینه بهار» از سال 87 فعالیت خود را آغاز کردیم و در ابتدا در فضای محدودی با دو اتاق 12 متری و نزدیک به یک هزار جلد کتاب، کار خود را آغاز کردیم و هم اکنون هم هزینههای آن را به صورت شخصی پرداخت میکنیم و از سوی دولت حمایت نمیشویم.
به مرور، این کتابخانه را گسترش دادیم و در حال حاضر 120 متر مربع فضای این کتابخانه بوده، بیش از 300 عضو در کتابخانه عضو هستند و بیش از 9 هزار جلد کتاب در آن قرار گرفته است.
استقبال مردم روستا از فعالیت کتابخانه چگونه بود؟
به دلیل شرایط کتابخانه استقبال بسیار خوبی از این کتابخانه توسط مردم روستا صورت گرفته و بچههایی که در دوره ابتدایی تحصیل میکردند، اکنون به مقطع راهنمایی و دبیرستان راه یافتهاند و همراه با فرزندان خود، کتابهای مورد نیاز آنها را تهیه میکنیم. روستای پوده در حال حاضر بیش از 2 هزار نفر جمعیت دارد و همه اعضای کتابخانه ما، از کودکان هستند.
به جز کودکان روستا، از دیگر اهالی آن نیز در کتابخانه عضویت دارند؟
بله. تعدادی از والدین کودکان نیز در کتابخانه عضویت دارند و قسمتی از کتابخانه به عنوان قسمت «برای مادران» کتابهای ویژه آنها را آماده کرده و کارگاههای ویژه مادران در این بخش برگزار میشود، همچنین همه ساله فعالیتهای ترویجی بین مادران نیز انجام داده میشود اما در ابتدا، توجه ما به کودکان معطوف شده بود.
چه شد که به این فکر افتادید که برای کودکان یک کتابخانه ایجاد کنید؟
با توجه به اینکه ما فرزند داشتیم و او سن پایینی داشت و برای بچهای به سن او، هیچ کتابخانهای موجود نبود و امکانات لازم وجود نداشت، مجبور بودیم با توجه به علاقه فرزندمان به کتاب، همواره برای او هزینه کرده و کتابهای مورد نیازش را تهیه کنیم. به همین دلیل به این فکر افتادیم که این امکان را برای بچههای کوچک که امکان استفاده از کتابخانه را ندارند، فراهم کنیم.
به هر حال وقتی یک بچه از دوران کودکی خود با کتاب انس بگیرد، این موضوع بسیار تأثیرگذار است، بنابراین تلاش کردیم که زمینه ایجاد یک کتابخانه مخصوص کودکان و نوجوانان را فراهم کنیم.
خودتان اهل روستای پوده هستید؟
خیر من اصالتاً یک اصفهانی هستم و در شهر اصفهان زندگی میکنم. در روستای پوده یک کتابدار هر هفته به کودکان کتاب تحویل میدهد و من و همسرم نیز یک هفته در میان طی روزهای جمعه راهی این روستا شده و کتابها را به کودکان تحویل داده و کارگاههای آموزشی مورد نیاز را برگزار میکنیم.
چرا برای رسیدن به این هدف، یک روستا را انتخاب کردید؟
در ابتدا به دنبال آن بودیم که این فعالیت را در شهر اصفهان اجرایی کنیم اما با توجه به مشکلات پیشروی ما، کار بسیار دشواری در پیش داشتیم و از نظر فراهم کردن جا، کارمان بسیار دشوار بود. با توجه به اینکه در این روستا، پیوندهای آبا و اجدادی داشتیم، تصمیم گرفتیم که کار را در این روستا آغاز کنیم و از این طریق، کار را آغاز کنیم و استقبال مردم را مشاهده کنیم؛ به مرور، هم در زمینه افزایش تعداد کتاب و هم در زمینه افزایش تعداد کارگاههای آموزشی در گروههای سنی متفاوت اقدام کرده و آن را گسترش دادیم.
از موفقیتهای کتابخانه برایمان بگویید.
سال گذشته، نخستین جشنواره روستاهای دوستدار کتاب در سطح کشور برگزار شد و ما رزومه فعالیتهای صورت گرفته در کتابخانه را برای مسئولان برگزاری این جشنواره ارسال کردیم که البته این فعالیتها تنها فعالیتهای منحصر به کتاب نبودند. کارگاههای صنایع دستی، کارگاههای شناخت اصفهان، آشنایی با مشاهیر، نویسندگان و دیگر کارگاهها نیز توسط کتابخانه ما برگزار شده بود و در نهایت روستای ما به دلیل مجموعه فعالیتهای صورت گرفته در این زمینه، به عنوان روستای دوستدار کتاب انتخاب شد.
این کتابخانه همچنین در سالهای گذشته به صورت مختلف دارای رتبههایی شده است. در سال 91 به عنوان کتابخانه برگزیده کشوری، در سال 92 به عنوان کتابخانه برتر فرهنگی انتخاب شد و سال گذشته در جشنواره دوستدار کتاب حائز مقام شد.
درخواست شما به عنوان یک مبتکر طرحی خلاقانه از مسئولان چیست؟
به هر حال در کاری که ما میکنیم، اگر چیزی به جز عشق و علاقه مطرح بود، عوامل دلسرد کننده، ترمز ما را میکشیدند زیرا ما از هیچ ارگان و دستگاهی، حمایت مالی نمیشویم و تمام هزینههای صورت گرفته در کتابخانه به صورت شخصی انجام میشود.
امروزه اما گاهی اوقات افراد خیر، کمکهایی در زمینه کتابها و منابع به کتابخانه صورت میدهند اما ما در زمینه ساختمان و مسائل دیگر، نیازهای مالی بسیاری داریم و تنها از روی عشق و علاقه فعالیت میکنیم. این کتابخانه بسیار موفق بوده و توانسته جایگاه و مقام بسیاری ازآن خود کند بنابراین انتظار ما از مسئولان این است که توجه بیشتری به این کتابخانه صورت گیرد و بودجههای مورد نیاز را به آن اختصاص دهند.
روستای پوده به عنوان یکی از ده روستای برگزیده در جشنواره ی سراسری روستاهای دوستدار کتاب از میان 621 روستا انتخاب شد. در مراسم جشن باشکوهی که روز دوم اسفندماه 93 در سالن همایش های کتابخانه ی ملی تهران با حضور وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و نویسندگان و فرهنگ دوستان برگزار شد از کتابخانه و روستای پوده قدردانی شد و جوایزی درجهت گسترش این طرح ها اهدا شد.
نظر شما