چرا سبک زندگی ما بیمار است!؟

خبرگزاری شبستان: یکی از آفات سیاسی بودن کارهای فرهنگی این است سیاستمداران و مدیرانی که ممکن است حداکثر چهار سال مسوولیت فرهنگی داشته باشند، دوست دارند نتایج همه فعالیت هایشان را در دوره مدیریتی خود ببینند!

به گزارش خبرنگار اندیشه خبرگزاری شبستان، حضرت آیت الله خامنه ای رهبر انقلاب اسلامی در دیدار با شرکت کنندگان مسابقات بین المللی قرآن کریم (18/3/92) قرآن را مبانی طراحی سبک زندگی درست و سعادت آمیز معرفی کردند و در این راستا فرمودند:« اگر در جوامع بشری قرآن حاکم باشد، هم سعادت دنیا هست، هم علو معنوی هست. راه سلامت را، راه امنیت را، راه امنیت روانی را قرآن به روی ما باز می کند؛ راه عزت را قرآن به روی ما باز می کند، راه زندگی درست را و سبک زندگی سعادت آمیز را قرآن به روی ما باز می کند. ما از قرآن دوریم. اگر با قرآن آشنا شویم، با معارف قرآن انس پیدا کنیم و فاصله خودمان را با آن چیزی که قرآن برای ما خواسته است، بسنجیم، حرکت مما سریع تر خواهد بود؛ راه ما روشن تر خواهد بود؛ هدف این است.»

 

بنا بر این گزارش، با توجه به اهمیت این موضوع، «کتاب سبک زندگی اسلامی ایرانی» نوشته احمدحسین شریفی به سفارش مرکز پژوهش های علوم انسانی اسلامی صدرا، به تازگی منتشر شده است.

 

این گزارش می افزاید: این اثر در هفت فصل با عناوین چیستی سبک زندگی، اهمیت بحث از سبک زندگی، سبک زندگی به عنوان روش برای سنجش سطح دینداری، چرایی اختلاف ها در سبک زندگی، آسیب شناسی سبک زندگی ایرانیان، نقاط قوت سبک زندگی ایرانیان و راه های تغییر یا اصلاح سبک زندگی تدوین شده است.

 

فصل نخست این کتاب پیرامون چیستی سبک زندگی است که نویسنده در آن تلاش کرده در کنار تعاریف جامعه شناختی و روان شناختی، تعریفی دین شناسانه از سبک زندگی ارائه دهد. در فصل دوم نیز به اهمیت بحث از سبک زندگی از جهت جامعه سازی، تمدن سازی، تبلیغ و انتقال ارزش های دینی و مواجهه با دشمنان اسلامی پرداخته شده است.

 

همچنین، در فصل سوم رابطه میان سبک زندگی و جهان بینی و نظام ارزش به صورت دقیق تشریح شده و فصل چهارم نیز به چرایی اختلاف میان افراد و جوامع مختلف در سبک زندگی می پردازد؛ آسیب شناسی سبک زندگی موجود ایرانیان و تببین اهم آسیب های عمومی با استناد به آمار و ارقام موجود و منتشر شده در سطح رسانه های عمومی، مطالبی است که در فصل پنجم مولف بدان اشاره کرده است.

 

نویسنده در بخش ششم نیز به منظور شناخت نقاط قوت فرهنگی جامعه، برخی از نقاط قوت سبک زندگی ایرانیان را بررسی کرده و در فصل هفتم نیز از راه های ایجاد سبک زندگی مطلوب و نامطلوب و زدودن سبک های نامطلوب زندگی بحث شده است.

 

در بخشی از این کتاب با عنوان «تدریجی بودن حصول یا تغییر در سبک زندگی» آمده است: نهادینه شدن یک رفتار یا عملکرد، زمان بر است. صبوری و بردباری ویژه ای می طلبد. به عنوان مثال پیدایش سبک معماری اسلامی بلافاصله پس از بیان تعالیم اسلام در مورد اهمیت مسجد، نماز جماعت، تکریم مهمان، همسایه داری و اخلاق اجتماعی و شهروندی نبود، بلکه این تعالیم و آموزه ها آرام آرام سبک خاصی از معماری را در جهان اسلام پدید آوردند. یا زایل شدن سبک زندگی برده داری، امری زمان بر بود.

نگاهی اجمالی به تعالیم اسلامی و معارف قرآنی این حقیقت را نشان می دهد که هیچ یک از اولیای الهی برده داری را امری پسندیده نمی دانستند. بلکه در تلاش بودند تا این شیوه رفتاری و این نوع نظام اجتماعی را تغییر دهند. اما تغییر سریع آن نه امکان پذیر بود و نه مطلوب؛ زیرا تغییر سریع آن در صورت امکان موجب فروپاشی نظام اجتماعی و اقتصادی جامعه آن روزگار می شد. تمام سیستم اقتصادی و تجاری و معیشتی و معاشرتی آن روزگار بر این اساس شکل گرفته بود. تغییر چنین وضعیت نامطلوبی که در همه ابعاد زندگی فردی و اجتماعی مردمان آن روزگار رخنه کرده بود، کاری سترگ اما زمان بر بود. توجه به این ویژگی از طرفی سختی و دشواری فعالیت در این عرصه را نشانی می دهد و از طرفی همین ویژگی ممکن است انسان های عجول را از انجام اقدامات لازم در این عرصه بازدارد؛ زیرا کسانی که دنبال ارائه بیلان کار ماهیانه و سالیانه از فعالیت های فرهنگی خود هستند، طبیعتا به انجام کارهای به اصطلاح چشم پُرکن و قابل توجه علاقه بیشتری دارند و ممکن است از انجام کارهایی که ۱۰ یا ۲۰ سال بعد آثار آن نمود پیدا می کند، اجتناب ورزند.

یکی از آفات سیاسی بودن کارهای فرهنگی همین است زیرا سیاستمداران و مدیرانی که ممکن است حداکثر چهار سال مسوولیت فرهنگی داشته باشند، همت چندانی برای انجام فعالیت های بلندمدت ندارند. آن ها طبیعتا دوست دارند نتایج همه فعالیت هایشان را در دوره مدیریتی خود ببینند! و این مساله خود یکی از دلایل اصلی عدم پیشرفت در فعالیت های فرهنگی، عدم جدیت در اصلاح فرهنگ عمومی و عدم تمایل مدیران فرهنگی کشور به زدودن سبک های معیوب و نامطلوب در کشور ماست.»

 

گفتنی است «سبک زندگی اسلامی ایرانی» در 256 صفحه، با شمارگان سه هزار نسخه و بهای 10 هزار تومان به تازگی از سوی انتشارات آفتاب توسعه روانه بازار کتاب شده است.

 

 

 

کد خبر 515514

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha