به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری شبستان، محمدجواد ایروانی، عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام در نشست هم اندیشی علمی مبانی برنامه ای سیاست های کلی اقتصاد مقاومتی گفت: در عرصه اقتصاد دو اتفاق در کشور افتاده است یکی قانون بانکداری بدون ربا بود که در نظام بانکداری جهان تحول ایجاد کرد و شاخه ای از بانکداری بدون ربا را در کشورهای جهان اسلام پایه گذاری کرد که در ایران هم به عمل به آن نیازمندیم.
وی افزود: اقتصاد مقاومتی یکی از مباحث مهمی است که با عمل کردن به آن می توان شاهد رشد و پیشرفت باشیم.
وی در ادامه با ارایه مقاله ای در خصوص سازوکارهای طراحی برنامه و سیاست های کلی اقتصاد پرداخت و گفت: برنامه پنج ساله بیان کننده سازوکارهای تخصصی قابلیت های کلی است که نظام جمهوری اسلامی در پنج سال آینده به آن دست می یابد.
وی گفت: در این رابطه سیاست های کلی اقتصاد مقاومتی باید در برنامه ششم توسعه مورد اعتنا باشد و مسیر دستیابی بر شاخص های اقتصادی را فراهم کند. در این زمینه سازمان ها و نهادها موظف اند با همکاری بانک مرکزی و سایر بانک ها در بازنگری به مقررات و تاسیس صندوق های جسورانه با هدف توسعه ملی بپردازند.
وی گفت: اجرای کامل قانون عملیات بدون ربا با فعال کردن صندوق های حمایت از تولید است که می تواند به اجرای اقتصاد مقاومتی کمک کند.
ایروانی گفت: بسترسازی برای افزایش تاثیر بخشی سیاست های پولی از طریق التزام بخشی به بازار پول و سرمایه و موسسات غیرمجاز یک اقدام مشخص نیست.
در ادامه این همایش، مرتضی نبوی، عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام گفت: بر اساس سیاست های کلی که برای هر برنامه پنج ساله از سوی رهبر انقلاب ابلاغ می شود باید برنامه ها و سیاست های کلی تدوین شود و هر برنامه پنج ساله یک چهارم گام چشم انداز 20 ساله است.
نبوی اظهار کرد: تدوین برنامه بودجه، ارتباط منطقی با برنامه پنج ساله ندارد و بودجه ها یکساله هستند و در نظام تصمیم گیری کشور اشکال ایجاد می کند. در حقیقت چرخه چشم انداز در بودجه اشکال دارد و برنامه چشم انداز را باید فراتر از قوا نظارت کنند و برنامه پنج ساله باید تضمین کننده چشم انداز باشد.
وی با اشاره به اولویت های اقتصاد مقاومتی افزود: اقتصاد مقاومتی باید اولا نسبت به تکانه های اقتصاد داخلی و خارجی آسیب پذیر نباشد و الگوی علمی برای پیشرفت اقتصاد داشته باشد. در اقتصاد مقاومتی آسیب شناسی مهمترین چالش در داخل وابستگی اقتصاد به درآمد نفتی است.
نبوی اظهار کرد: بیش از 50 درصد بودجه در وابستگی به فروش نفت خام است که همه می دانیم بدترین روشی است که در آن سرمایه را به فروش می رسانیم و صرف هزینه های جاری می کنیم و توسعه نیز وابسته به همین بودجه است تا جایی که وقتی نوسان قیمت نفت ایجاد می شود شاخص های توسعه ما نیز نوسان می یابند.
وی گفت: مهمترین اولویت در اقتصاد مقاومتی عدم وابستگی به بودجه نفت است و چالش مهم ما در بالا بردن اقتصاد مقاومتی کسری بودجه ساختاری است که اگر تمام درآمدهای نفتی را صرف هزینه های جاری کنیم در این زمینه با مشکل مواجه خواهیم شد. در حقیقت لازم است دولت اتکای بودجه را از درآمدهای نفتی به سوی درآمدهای پایدار منتقل کند.
وی با بیان اینکه شاخص محیط کسب و کار یکی دیگر از پارامترهای اقتصاد مقاومتی است که مردم در آن نقشی ندارند، افزود: در این پارامتر سه قوه نقش دارند و نظام درآمدی در این شاخص کارآمد نیست و قوانین و مقررات دست و پاگیر است که باید در مجلس اصلاح شود و در نظام حقوقی نیز اختلافاتی دیده می شود و موارد دیگری از قبیل فساد و عدم شفافیت مقررات مالی موجب شده است تا شاخص محیط کسب و کار پایین بیاید.
وی گفت: برای اصلاح محیط کسب و کار باید مقررات نظام مالیاتی، تامین اجتماعی و بانکی اصلاح شود و وابستگی بودجه جاری به نفت نیز قطع شده و تحولی در این زمینه ایجاد شود.
وی با بیان اینکه در اقتصاد مقاومتی هدف گذاری مشارکت مردم است، افزود: مردم بیشتر تمایل دارند تا سرمایه های خود را در بخش دلالی سرمایه گذاری کنند زیرا با سرمایه گذاری در تولید از مقررات دست و پاگیر پشیمان می شوند.
وی در مورد اقتصاد دانش بنیان اظهار کرد: در این اقتصاد نیز باید زیرساخت های فناوری اطلاعات بالا باشد که در این زمینه ما از حد متوسط بالاتر هستیم.
وی گفت: از دیگر شاخص های اقتصاد دانش بنیان جنبه آموزشی است که در این زمینه ما از حد متوسط پایین تر هستیم. همچنین نوآوری و تعداد مقالات در این پارامتر مورد اهمیت است اما ما با توجه به تولید مقالات در چرخه تولید و توزیع دانش به طور کامل عمل نمی کنیم و پایین ترین شاخص را در نظام آموزشی داریم.
نبوی اظهار کرد: نظام انگیزشی حقوقی ما در پایین ترین سطح خود قرار دارد و باید از لحاظ مقررات حقوقی و قانونی اصلاح شود.
علی اصغر صالح اصفهانی، معاون طرح و برنامه نیروهای مسلح در بخش دیگری از این برنامه اظهار کرد: امروز شما شاهد بازدارندگی و تامین امنیت در جمهوری اسلامی هستید که با توجه به تولیدات تسهیلات و تکنولوژی در این زمینه موفق بوده ایم و آخرین دستاورد آن موشک عماد بود که آمریکایی ها نسبت به آن واکنش نشان دادند که این دستاورد با کمترین هزینه و در سایه تحریم اتفاق افتاد.
وی اظهار کرد: این موضوع در حالی اتفاق افتاد که بودجه نظامی آمریکا 700 دلار، رژیم صهیونیستی هزار میلیارد دلار است و بودجه ما کمتر از یک میلیارد دلار برآورد شده است.
وی گفت: ما در دو فاز پارس جنوبی و قابلیت های کاملا ایرانی موفق بوده ایم و حاضریم این سطح از دانش را در صورت نیاز در دولت در سایر پروژه ها انجام دهیم
مجتبی خالصی، ریاست شورای اقتصاد مقاومتی سازمان مدیریت و برنامه ریزی نیز در ادامه اظهار کرد: اقتصاد مقاومتی الگوی توسعه کشور است تا اگر شوکی به کشور وارد شد بتواند چگونه با آن شوک مواجه شده و اقدامات لازم را انجام دهد و در تعادل جدید اقتصاد کشور را در وضعیت بهتری از قبل هدایت کند.
نظر شما