خبرگزاری شبستان – گروه سیاسی: ایران از جمله کشورهایی است که از منابع فراوان انرژی برخوردار است و پس از ۱۹۱۳ همواره به عنوان یکی از صادر کنندههای اصلی نفت محسوب میشده است. با توجه به اینکه در میان دو منبع بزرگ انرژی جهان (دریای خزر در شمال و خلیج فارس در جنوب) قرار دارد، از جایگاه ویژهای در سطح بینالمللی برخوردار است. از جمله موارد اهمیت این میباشد که یکی از دو کشوری است که قادر است به طور مستقل و مستقیم، نفت و گاز استحصال شده از منبع عظیم دریای خزر را صادر کند، که البته از این منظر نیز به دلیل کوتاهی مسافت از رقیب صادراتی خود که روسیه میباشد، میتواند پیشی گیرد.
بنابراین گزارش، میانگین تولید نفت روزانه ایران در سال ۲۰۰۵ رقمی در حدود ۴ میلیون بشکه بودهاست. البته حداکثر میزان تولید روزانه ایران به سال ۱۹۷۴ و با رقمی بالغ بر ۶ میلیون بشکه باز میگردد که پس از وقوع انقلاب سال ۱۳۵۷ بر طبق سیاست کاهش تولید این مقدار کاهش پیدا کرد و از طرفی با شروع جنگ ایران و عراق و آسیب دیدن تاسیسات استخراج این میزان بیش از پیش کاهش یافت. در آستانه دهه ۲۰۰۰ روند تولید نفت در ایران به طور فزاینده غیر موثر عمل کرد که از دلایل اصلی آن میتوان به کمبود تکنولوژی لازم در این زمینه اشاره کرد. به همین جهت تعداد اندکی چاه در سال ۲۰۰۵ برای اکتشاف منابع جدید حفر شدند. ایران دارای ۱۰٪ از منابع کشف شده نفت جهان است. ایران به جز منابع متمرکز نفت در سواحل خلیج فارس دارای منابعی نیز در شمال کشور است. ایران همچنین با دارا بودن ۱۵٪ از کل منابع گاز جهان دومین کشور دارنده منابع گاز طبیعی است که بیشتر این گاز در مصارف خانگی به مصرف میرسد. با این وجود ایران در سال ۲۰۰۵ حدود ۴ میلیارد دلار برای وارد کردن سوخت هزینه کردهاست که دلایل اصلی آن قاچاق سوخت و پایین بودن راندمان مصارف خانگی است که عموماً به علت پرداخت یارانههای سوختی به وجود آمدهاند.
این گزارش می افزاید: بر این اساس بسیاری از کشورها تمایل دارند در حوزه انرژی ایران سرمایه گذاری داشته باشند. اخیرا شرکت OMV اتریش برای همکاری با بخش انرژی ایران علاقمندی خود را اعلام کرده است. شانا به نقل از یونایتد پرس در این باره نوشته است: " شرکت اتریشی OMV اعلام کرده است که قصد دارد برای توسعه فعالیتهای خود در ایران وارد عمل شود. این شرکت اتریشی قصد دارد فعالیتهای خود در ایران را گسترش دهد. رینر سیل، مدیرعامل شرکت، در بیانیه ای که روز پنجشنبه (٢٩ بهمن ماه) منتشر شد اعلام کرد که ایران، روسیه و امارات متحده عربی از مناطقی هستند که این شرکت برای توسعه فعالیتهای خود قصد ورود به آنها را دارد. رابرت لچنر، سخنگوی او ام وی نیز در مصاحبه ای با یونایتد پرس گفته که او ام وی هرگز دفتر خود در تهران را در دوران تحریمها نبسته است و همیشه رابطه خود را با نمایندگان شرکت در ایران حفظ کرده است. هم اکنون، او ام وی در حال ارزیابی دو پروژه نفتی در ایران است که به خاطر تحریمها مجبور به متوقف کردن آنها شده بود."
نظر شما