دعوت جنتی  برای مشارکت در احداث کتابخانه‌های روستایی/ به زودی شهری از ایران پایتخت جهانی کتاب می‌شود

خبرگزاری شبستان: وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: از همه سازمان‌های غیردولتی دعوت می‌کنم تا در توسعه فرهنگ کتاب‌خوانی و احداث و تجهیز کتابخانه‌های روستایی مشارکت کنند.

به گزارش خبرنگار ادبیات شبستان، مراسم اختتامیه دومین پایتخت کتاب ایران و برگزیدگان اولین جشنواره روستاها و عشایر دوستار کتاب با حضور «اسحاق جهانگیری» معاون اول رئیس جمهور، «علی جنتی» وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، «سیدعباس صالحی» معاون فرهنگی وزیر ارشاد، «حجت الاسلام سلیمانی» دبیر ستاد کانون های فرهنگی هنری مساجد، «سیدرضا صالحی امیری» رئیس کتابخانه ملی و «علیرضا مختارپور» دبیرکل نهاد کتابخانه های عمومی در تالار وحدت برگزار شد.

 

«علی جنتی» وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در این مراسم گفت: از آنجا که ارادت ویژه‌ای به روستاییان عزیز دارم، سخنم را با «جشنواره روستاها و عشایر دوستدار کتاب» آغاز می‌کنم و سپس به «جشنواره انتخاب پایتخت کتاب ایران» می‌پردازم. برگزاری این جشنواره را می‌توان یکی از مهم‌ترین اقدامات در توسعه فرهنگی جامعه ایرانی به شمار آورد؛ چراکه هر فعالیتی که در روستا انجام شود، خیر آن به تمام کشور می‌رسد.

 

وی با بیان اینکه کتابخانه در روستا فقط کتابخانه نیست، توضیح داد: کتابخانه کانون فعالیت‌های متنوع فرهنگی هنری و حتی اجتماعی است که روستاییان و به‌ویژه جوانان را به خود جلب و نقش مهمی در توسعه و پایدارسازی روستا ایفا می‌کند. همین روستاهایی که در این جشنواره شرکت کرده‌اند، کتابخانه‌هایی دارند که محل تبادل تجربه‌های کشاورزی و ایجاد هماهنگی برای فعالیت‌های زیست‌ محیطی و توانمندسازی زنان شده است. در این دوره، با توجه به نقش و جایگاه جمعیت مولد عشایری در همه شئون فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی و وجود زمینه‌ها و ذخیره‌های غنی فرهنگی در این قشر، بخش عشایری هم به جشنواره اضافه شد.

 

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی تاکید کرد: این جشنواره و همچنین انتخاب و معرفی پایتخت کتاب ایران، برنامه‌هایی هستند که با حضور فعال نهادهای غیردولتی و مشارکت آنها با نهادهای دولتی برگزار شدند. امسال هم نظام بانکی به کمک این برنامه‌ها آمد و بنیاد ملت، وابسته به بانک ملت، همکاری و همراهی خوبی را شروع کرده است که امیدواریم به تقویت زیرساخت‌های صنعت نشر در شهرها و افزایش کتاب‌خوانی در روستاها منجر شود.

 

هر کتاب برای یک روستایی بذر دانایی در دل جوانان می‌کارد

وی در ادامه گفت: اتفاق مهم دیگری که در فرآیند اجرایی این دوره افتاد، مذاکره و گفت‌وگو با نهادها و سازمان‌های دولتی و غیردولتی بود که در نهایت به مشارکت بیشتر آنها انجامید. به جد بر این باورم که هر کتابی که در برابر یک روستایی گشوده شود، در حقیقت بذر دانایی است که در دل جوانانش کاشته می‌شود، بذری که مسیر خود را برای رشد و تبدیل شدن به درخت فرزانگی باز خواهد کرد. بدون تردید همین ظرفیت‌ها و فعالیت‌های به نسبت کوچک فرهنگی، در کوتاه مدت تحولات بزرگی را رقم خواهد زد و مبنای تازه‌ای برای تولید و توسعه فراهم خواهد آورد.

 

دعوت جنتی از سازمان‌های غیردولتی برای مشارکت در احداث کتابخانه‌های روستایی

جنتی خاطرنشان کرد: فرصت را مغتنم می‌شمارم و ضمن ادای احترام به همه خیراندیشانی که به اجرای این جشنواره کمک کردند، از همه سازمان‌های غیردولتی دعوت می‌کنم تا در توسعه فرهنگ کتاب‌خوانی و احداث و تجهیز کتابخانه‌های روستایی مشارکت کنند. نفعی که از این راه حاصل می‌شود پایدار و ماندگار است. همچنین به ١٠ روستایی که با تلاش فراوان توانستند رتبه‌های ممتاز را کسب کنند، صمیمانه تبریک می‌گویم و امیدوارم در آینده‌ای نزدیک از دل همین روستاها، نسل تازه‌ای از دانشمندان برخیزند و پرچم تعالی و پیشرفت ایران عزیز را بیش از پیش به اهتزاز درآورند.

 

انتخاب پایتخت کتاب ایران ایده‌ای بسیار جذاب است

وی با اشاره به اینکه انتخاب پایتخت کتاب ایران ایده‌ای بسیار جذاب است، بیان کرد: حقیقت آن است که کشور ما به رقابت‌های پرشور فرهنگی از این دست نیازمند است تا شاهد رونق هرچه بیشتر کتاب و کتابخوانی در تمام سطوح جامعه باشیم؛ به‌ گونه‌ای که کتاب در سبد نیازهای خانواده‌ها نمایان شود و به متن زندگی مردم راه یابد. برگزاری این جشنواره از یک سو به ما یادآوری می‌کند که می‌توان در کنار پایتخت سیاسی و اقتصادی، برای کتاب هم پایتختی اختصاصی داشت تا این رسانه دیرپا در لابلای هیاهوی روزمرة زندگی به فراموشی سپرده نشود. از سوی دیگر نیز می‌توان نگاه دنیا را به دیپلماسی فرهنگی ایران با محوریت کتاب جلب کرد.

 

دیری نخواهد پایید که شهری از ایران پایتخت جهانی کتاب می‌شود

جنتی تاکید کرد: به این ترتیب دیری نخواهد پایید که شهری از شهرهای ایران به عنوان پایتخت جهانی کتاب برگزیده شود. خوشبختانه همه شاهدند که ما سرمایه‌های فرهنگی غنی و پرباری داریم که می‌توانند در چنین کارهایی مشارکت داشته باشند. برنامه ابتکاری انتخاب پایتخت کتاب ایران نمونه‌ای ارزشمند از فعالیتی نوآورانه و متفاوت است.

 

وی در ادامه سخنانش گفت: در این برنامه برای نخستین‌ بار برنامه‌ریزی از پایین به بالا و در خود شهرهای متقاضی صورت می‌گیرد و منجر به شکل‌گیری ایده‌هایی می‌شود که شاید در مرکز کمتر به فکر ما خطور می‌کرد. برنامه‌ای که از دل جامعه برمی‌خیزد، پایدار است، بهتر رشد می‌کند و موجب سرافرازی و مباهات همه ما در میدان‌های جهانی می‌شود. برای نخستین‌ بار مسئولان محلی و اهالی کتاب و فرهنگ مکتوب، از نویسنده و ناشر گرفته تا کتابفروش، از مطبوعات محلی گرفته تا بنگاه‌های اقتصادی در کنار هم گردآمدند و با تعریف ظرفیت‌های جدید، شهرشان را به عنوان نامزد پایتخت کتاب معرفی کردند.

 

ایجاد و تقویت زیرساخت‌های کتابخوانی در کشور از ثمرات جشنواره روستاهای دوستدار کتاب است

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در ادامه به نتایج برگزاری چنین جشنواره‌ای اشاره کرد و توضیح داد: ایجاد و تقویت زیرساخت‌های کتابخوانی در سراسر کشور، رونق بازار نشر، گردآوری ایده‌های خلاق و بومی برای تشویق مردم به کتابخوانی، از مهم‌ترین نتایج برگزاری چنین جشنواره‌هایی به شمار می‌آید و در این میان چند نکته مهم را یادآور می‌شوم: اول اینکه، ایده ابتکاری برگزاری این دو جشنواره، منشأ دو رویداد گسترده و مستمر شد که نویدبخش نتایج ارزشمندی خواهد بود. در ساختار این دو جشنواره، نحوه پیگیری و راهکار تحقق اهداف مورد نظر نیز به دقت پیش‌بینی شده است و این یکی از تفاوت‌های ویژه این دو جشنواره با دیگر جشنواره‌های فرهنگی‌ هنری است که جای تشکر دارد.

 

وی در ادامه اظهار کرد: دوم اینکه این دو جشنواره در مقایسه با دیگر جشنواره‌ها، با کمترین هزینه ممکن، با استفاده بهینه و خلاقانه از زیرساخت‌های موجود، و با مشارکت مردمی و حمایت نهادهای غیردولتی و محلی برگزار شد. از این‌ رو اولاً رقابتی سازنده و شور و اشتیاقی کم‌سابقه، دست‌کم در میان مسئولان محلی، ناشران، نویسندگان و فروشندگان و دوستداران فرهنگ مکتوب برپا کرد؛ و ثانیاً زمینه تحقق سه هدف مهم دولت تدبیر و امید در بخش فرهنگ، یعنی تلاش برای توسعه فرهنگ کتابخوانی، گسترش عدالت فرهنگی در سراسر کشور و واگذاری امور به مردم را فراهم ساخت. سوم، سازوکار پیش‌بینی شده برای اجرای مراحل مختلف این جشنواره و انتخاب و داوری با استفاده از ظرفیت‌های بومی هر شهر و روستا و مشارکت سازمان‌های محلی بود و جشنواره‌ای مردمی، هدفمند و با پشتوانه رقم خورد.

 

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در پایان گفت: چهارمین نکته برجسته این دو جشنواره، ورود تمام‌ قد مطبوعات و رسانه‌های محلی بود که با تمام امکانات تلاش کردند و راه را برای رسیدن به مراحل نهایی هموار ساختند و نشان دادند مطبوعات و رسانه‌ها حتی اگر کوچک و محلی باشند، نفوذ و قدرتی قابل تأمل بر افکار عمومی دارند که از همه آنها تشکر و قدردانی می‌کنم.

 

 

کد خبر 529732

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha